La o saptamana dupa publicarea in Monitorul Oficial a a HG nr. 791/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, precum si pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, Ministerul Muncii (MMFPS) a publicat spre dezbatere publica un proiect de hotarare pentru modificarea HG nr. 791/2010.
In nota de fundamentare a proiectului de HG, se precizeaza ca sunt necesare clarificari cu privire la categoria veniturilor de natura profesionala a celor realizate din transferul proprietatilor imobiliare. In acest sens, actul normativ elaborat specifica faptul ca ca nu constituie venituri de natura profesionala „
veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, art 1, alin (2), litera f) fiind completat cu sintagma „
patrimoniul personal”.
De asemenea, o alta modificare se refera la
reglementarea modului de determinare a punctajului anual si a stagiului de cotizare aferente persoanelor fizice care, potrivit
HG nr. 791/2010, realizeaza venituri de natura profesionala, pentru care se datoreaza contribuțiile individuale prevazute la art. III alin. (2) din OUG nr. 58/2010. Acestea sunt considerate asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in sistemul asigurarilor pentru somaj, precum si in sistemul de asigurari sociale de sanatate si beneficiaza de prestatiile prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, de indemnizație de somaj in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii forței de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de asigurare sociala de sanatate in conditiile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel,
proiectul propune ca stagiul de cotizare realizat de aceste categorii de persoane, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale sa fi constituit “din perioada pentru care s-a datorat si platit contributia individuala de asigurari sociale”.
In acest sens, l
a determinarea punctajului lunar se va utiliza suma obtinuta in urma aplicarii asupra venitului net care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, a raportului dintre cota de contributie individuala de asigurari sociale si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locuri de munca in conditii normale.
Cotele contributiilor individuale sunt cele prevazute de lege pentru contributia individuala de asigurari sociale, pentru contributia individuala de asigurari pentru somaj, precum si pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.
Legislatia actuala prevede ca, in situatia persoanelor care realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale, pentru asigurarile sociale si pentru asigurarile pentru somaj o constituie:
a) cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie;
b) echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, este mai mare decât echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.
In acelasi timp, in situatia persoanelor care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale o constituie:
a) cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie;
b) echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul total brut al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, este mai mare decât echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.
Va prezentam in fisier atasta proiectul de HG.
Comentarii articol (12)