avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contributii obligatorii la indemnizatia de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contributii obligatorii la indemnizatia de administrator

Referitor la somaj:
Codul fiscal:
Art. 2965
Baza de calcul al contribuţiilor sociale datorate de angajatori, entităţi asimilate angajatorului şi orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.
(1) …
(2) …
(3) Pentru persoanele prevăzute la art. 2963 lit. e) şi g), baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări pentru şomaj prevăzută de lege reprezintă suma câştigurilor brute acordate persoanelor prevăzute la art. 2963 lit. a) şi b), asupra cărora există, potrivit legii, obligaţia de plată a contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, actualizata:

Art. 20
Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a)asociat unic, asociaţi;
b)administratori care au încheiat contracte potrivit legii;



In consecinta nu exista potrivit legii obligatia asigurarii de somaj.





Referitor la fondul de garantare :
Codul fiscal :

(4) Pentru persoanele prevăzute la art. 2963 lit. e), care pot să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, care au, cu excepţia instituţiilor publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare şi Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, obligaţia de a plăti lunar contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, baza lunară de calcul a acestei contribuţii reprezintă suma câştigurilor brute, realizate de salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă, potrivit legii, inclusiv de salariaţii care cumulează pensia cu salariul, în condiţiile legii, cu excepţia veniturilor de natura celor prevăzute la art.29615.

In consecinta nu exista potrivit legii obligatia de a plati contributia la fondul de garantare, administratorii nefiind angajati cu contract individual de munca.


Singura contributie nou introdusa de actuala legislatie pentru indemnizatiile de CA este cea pentru concedii si indemnizatii de 0.85/100 prin Codul Fiscal, art 296^5 pct. 3. Aceasta se adauga la cele deja existente : sanatate 5.5 si 5.2 , pensii 10.5 si 20.8 si risc (dupa CAEN).

Alte discuții în legătură

Contributia pentru accidente de munca AMANDINA AMANDINA Baza de calcul a contributiei pentru accidente de munca, in cazul unui concediu medical a ramas aceeasi, sal.minim/nr.zile lucratoare din luna x nr.zile ... (vezi toată discuția)
Calcul cas angajat/angajator aferent concediu medical SSFF SSFF Buna ziua, Am in 01.2011 un concediu medical , iar programul utilizat calculeaza CAS pentru zilele de concediu medical utilizand ca baza lunara 2022*35% ( ... (vezi toată discuția)
Sos urgent d112 fd.garantare+ contrib. 0.85 cenzor Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca la cenzori de plateste fd.garantare si contrib. conc. si indemnizatii. Multumesc. (vezi toată discuția)