Ce asteapta un antreprenor de la partenerii si angajatii lui, cum iti transformi afacerea intr-un business valoros cu putini bani si de ce este Romania tara tuturor posibilitatilor? Toate acestea ni le-a spus Tudor Maxim, fondatorul Elevate, intr-un interviu acordat Avocatnet.ro.
Tudor Maxim este fondatorul Elevate, start-up pe nisa publicitatii indoor.
Inainte de a face business, a fost membru ELSA, European Law Students Association, pentru 4 ani, timp in care a coordonat si fondat numeroase proiecte nationale si internationale. A fost in conducerea ELSA Bucuresti si ELSA Romania timp de 3 mandate si a primit titlul de Voluntar al anului in 2004, acordat de Leaders Romania.
Cu aceasta bogata experienta de voluntariat, deloc intamplatoare, Tudor Maxim a intrat in antreprenoriat in 2005, iar in 2008 a primit titlul de tanarul antreprenor al anului din partea Junior Achievement Romania.
El considera ca acesti 5 ani au fost traiti pentru a pune in practica un vis avut in facultate.
Ce iti trebuie pentru a transforma un vis intr-un business?
Stau si ma gandesc ca ai nevoie de atat de multe lucruri, incat nu as vrea sa descurajez pe altii sau pe mine. In cazul meu, nu stiu daca la inceput a fost curaj sau inconstienta, insa cel mai important este sa fii perseverent, sa crezi in tine cand altii nu iti dau nici o sansa.
Si daca intri in business, mai trebuie sa stii ca nu exista nimeni care sa aiba ca scop sau job motivarea ta. Trebuie sa te motivezi singur si sa te multumesti, eventual, cu satisfactiile muncii in echipa. De fapt, asta e recunoasterea si aprecierea muncii tale la inceput: cand echipa functioneaza bine si ai rezultate.
Acum, daca as vrea iau totul de la capat ar fi mult mai greu. Sunt constient de foarte multe bariere care te-ar putea impiedica sa gandesti creativ, liber.
Care sunt sunt acestea?
Un start-up necesita tot timpul si toata energia, iar uneori si banii ajung sa fie o bariera. Dar pe de alta parte, neavand bani gandesti lucruri atat de frumoase, inovative, care se fac cu putini bani si cu efect foarte mare, incat nici nu iti poti da seama. Lipsa banilor te invata sa fii eficient.
Asa ca, banii nu ar trebui sa fie o piedica. In zona de servicii, de exemplu, poti dezvolta un istoric care sa arate un potential succes si atunci esti mult mai convingator in fata cuiva care are bani si ar vrea sa investeasca in dezvoltarea afacerii. Cand arati ca ai reusit sa creezi ceva mic, dar cu potential de succes si scalabil, cu foarte putini bani, atunci vei fi mult mai convingator sa obtii o finantare.
Trebuie sa tinem cont si de faptul ca, intr-un antreprenoriat, asa cum am luat eu contact, intr-un orizont de timp de 3-5 ani nu te poti astepta sa ai niste beneficii financiare extraordinare. Din antreprenoriat poti obtine bani daca iti vinzi afacerea. Eu am preferat libertatea pe care ti-o poate oferi o firma mica.
Trei lucruri importante pe care le-ai invatat dupa 5 ani de antreprenoriat?
In primul rand, am invatat ceva ce practic imi imaginam sau stiam. E foarte, foarte dificil sa construiesti o echipa, sa reusesti sa o mentii functionala si la fel de pasionata ca la inceput.
E foarte greu sa creezi o cultura organizationala, dar in acelasi timp, satisfactia e foarte mare cand vezi ca ai reusit asta. O cultura organizationala autentica, nu niste vorbe scrise pe pereti.
Cultura organizationala e data de oameni. Daca oamenii din echipa sunt preocupati de etica, asta se va vedea in interiorul firmei, in atmosfera si modalitatile de interactionare a membrilor, cat si in relatia cu partenerii.
De asemenea, si aici as putea sa citez, cu o tenta mai nostima, un coleg: e greu sa fii asociat.
E foarte greu sa iti gasesti si sa reusesti sa lucrezi cu parteneri. E poate mai greu decat intr-o relatie de casnicie. Partenerii trebuie sa fie compatibili, sa fie suficient de flexibili sa isi dea seama ca sunt momente in care unul trage mai mult, altul mai putin, unul e mai motivat, altul nu. Niciodata lucrurile nu vor fi perfect echitabile sau egale.
Si inca un lucru. Trebuie sa fii foarte atent cum te dezvolti, astfel incat, sa iti pastrezi focusul asupra activitatilor functionale.
In cazul meu, lucrurile merg bine si sunt intr-o directie buna, dar eram foarte constient ca trebuie sa ma focusez pe ceea ce fac si pe ceea ce merge bine deja, insa nu am putut sa ma sustrag tentatiei uriase de a face si altceva. Si atunci, faci lucruri care aparent sunt foarte interesante, provocatoare, dar care, pe termen scurt, nu iti aduc decat satisfactii spirituale.
Ce i-ai spune unui tanar antreprenor?
Ceea ce am spus de fiecare data cand am avut ocazia. „Du-te sa incepi!”.
Cat timp stai doar cu ideea si esti incantat de cat de fantastica e, nu inseamna nimic. Primul pas poate fi analizarea in profunzime a acelei idei, crearea unui plan de actiune sau infiintarea juridica a firmei. Ceva care, pentru tine, ca tanar antreprenor sa reprezinte un contract cu tine insuti. Altfel, il tot amani si nu reusesti sa faci nimic concret.
Ce i-ai spune unui om de afaceri cu experienta?
Ceea ce spun de vreo doi ani de zile: sa daruiasca si sa impartaseasca din experienta pe care o are. Astfel, poate arata ca avem o alta mentalitate. De fapt, oamenii de afaceri cu experienta pot fi mentori pentru tinerii care vor sa devina antreprenori sau se afla la inceput de drum. In acest fel putem dezvolta impreuna antreprenoriatul in Romania, fie ca e vorba de antreprenoriat strict business, fie antreprenoriat social.
Practic mesajul cheie, care trebuie transmis, este spiritul de initiativa.
Si as adauga. Chiar si concurentii pot face lucruri impreuna, sub forma de parteneriat, pe anumite interese comune, pentru a creste piata.
Ce impedimente intampini, ca om de afaceri, in Romania?
Sa fiu sincer, nu cred ca exista impedimente majore. Poate am fost eu un caz fericit, dar daca vrei sa faci ceva cu adevarat, nu e nimic care sa iti puna bete in roate. Nu esti nici sprijinit intr-o maniera senzationala de stat sau de banci, dar nici nu te incurca nimeni. Asa ca, daca vrei sa faci ceva si esti capabil, poti!
De aceea, cred enorm de mult in ceea ce reprezinta un om in orice tip de relatie, fie personala, fie profesionala, mai ales de business, ca despre asta vorbim. Pana la urma echipa si oamenii sunt cei care ofera valoarea unui loc, prin actiunile lor. Felul de a fi al omului si caracterul lui se reflecta si in activitatea pe care o desfasoara.
Cum ai descrie angajatul perfect?
Imi place sa vorbesc mai mult ca despre colegi sau parteneri.
Trebuie sa stie ce vrea. Si trebuie sa fie extrem de pasionat de ceea ce face. Daca vine la locul de munca doar asa ca trebuie, e o problema. La locul de munca ne petrecem foarte mult timp din viata si daca iti bati joc de acest timp, e ca si cum ti-ai bate joc de propria viata.
Responsabilitatea este o alta calitate, responsabilitatea fata de organizarea timpului, asa cum considera el mai bine.
Si ceva ce aud foarte des. Antreprenorii asteapta de la ceilalti sa fie autosuficienti. Din pacate, putini oameni reusesc sa fie cu adevarat in acest fel, in raport cu activitatea profesionala pe care o desfasoara.
Este Romania tara tuturor posibilitatilor?
E chiar mai mult decat atat. Pai de ce nu ar fi? Poti sa te educi aici, poti sa pleci cand vrei, poti sa iti deschizi o firma cu un capital social minim.Te poti distra in foarte multe moduri si intalnesti oameni de tot felul.
Si totusi ce iti displace?
Este o intrebare care are nevoie de un raspuns nuantat. Sunt si lucruri care nu imi plac, dar pe de alta parte, nu mai vreau nici sa ma lamentez si sa nu fac nimic. Sunt foarte multe lucruri care mi-ar placea sa se intample, fie mai repede, fie sa se intample efectiv.
Cum ar fi?
As vrea in primul rand sa se aplice legea. Cu oamenii din tara asta nu avem o problema atat de mare. Nu cred ca, in alte tari, oamenii sunt cu mult mai civilizati. Ce cred eu ca ii diferentiaza de noi e faptul ca in alte tari se aplica legea. Acolo daca arunci o tigara pe drum chiar primesti amenda. Legea este cea care i-a obligat sa se comporte asa, apoi s-au obisnuit si astfel, a devenit un lucru natural.
In ce tara, in afara de Romania, ti-ar placea sa faci afaceri?
Afaceri, probabil, mi-ar placea sa fac in America, pentru ca au experienta si vorbesti usor o limba de business cu ei. Iar in Europa, in Franta sau Italia. Ideal ar fi sa facem afaceri din Romania cu tarile acestea.
Ce inseamna sa fii tanar de succes in Romania?
Succesul e o notiune dinamica. Pana la un punct poti fi de succes pentru ca ai depasit primul an de activitate in propria firma, chiar daca de exemplu, nu ai foarte multi bani. Peste doi ani de zile poate fi bifat un nou succes pentru ca ai 10 clienti si ai crescut cu 20%, peste alti doi ani inregistrezi un nou succes pentru ca iti maresti echipa, ai un profit considerabil si o pozitie pe piata. Sau, unii considera ca sunt de succes cand isi numara aparitiile din presa. Daca esti sau nu de succes, numai singur iti poti da seama.
Pe de alta parte, simt ca in Romania exista o generatie, cea tanara, care intruneste anumite calitati, dar se manifesta intr-un spatiu limitat. Probabil cam in 5 ani de zile, acesti oameni vor face lucrurile si mai de impact si mai complexe, incat sa se faca auziti in societate.
Din pacate, vocea preponderenta este inca a oamenilor politici cu state vechi, fie a oamenilor de afaceri, care, la fel, au facut afaceri intr-un mod specific, mare parte dintre ei profitand de anumite conjuncturi economice.
Exista o efervescenta mare, o generatie noua este asteptata. Sunt sute de tineri care au afaceri cu un angajat doi, trei, zece. Acestia, daca persevereaza, vor ajunge sa treaca la un alt nivel, sa fie mai mult luati in seama.
Pana atunci dominante sunt figurile pe care le stim deja.
Comentarii articol (12)