Introducerea obligativitatii existentei certificatului energetic in tranzactiile imobiliare s-ar putea realiza, incepand cu data de 15 iunie 2010, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea articolului XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2009 privind unele masuri financiar-bugetare prevede “
elaborarea certificatelor de performanta energetica a cladirii si punerea acestora la dispozitie potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari, in cazul vanzarii sau inchirierii locuintelor unifamiliale si a apartamentelor din blocurile de locuinte, se aplica incepand cu data de 15 iunie 2010”.
Totodata, precontractele semnate si incheiate la notariat pentru vanzare-cumparare locuinte, precum si documentatiile depuse la institutiile bancare in vederea perfectarii contractelor de vanzare-cumparare locuinte, inregistrate inainte de data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se finalizeaza conform legislatiei in vigoare la data incheierii/inregistrarii acestora.
Potrivit notei de fundamentare, neadoptarea prezentului act normativ conduce la neindeplinirea obligatiilor asumate de Romania la data aderarii la Uniunea Europeana privind transpunerea in legislatia nationala a actelor normative comunitare, respectiv a Directivei 2002/91/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 2002 privind performanta energetica a cladirilor.
Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:
• consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;
• eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.
De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Lista auditorilor energetici atestati este disponibila pe site-ul ministerului www.mdrt.ro, sectiunea Constructii/Atestari tehnico-profesionale.
Va prezentam ca fisier atasat proiectul de OUG.
Comentarii articol (0)