Art. 1. — Se aproba Normele metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2010, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — Directia generala de metodologie contabila institutii publice va lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 3. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
Bucuresti, 21 aprilie 2010.
Nr. 980
ANEXA
Situatii financiare trimestriale
2. Situatiile financiare care se intocmesc de institutiile publice la finele trimestrelor I, II si III in anul 2010 se compun din: bilant, contul de rezultat patrimonial, situatia fluxurilor de trezorerie, conturi de executie bugetara si anexe la situatiile financiare, care includ politici contabile si note explicative.
3. Situatiile financiare trimestriale se intocmesc pe modelele aprobate prin:
— Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2009, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 si 242 bis din 10 aprilie 2009;
— Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.290/2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2009, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 507 si 507 bis din 23 iulie 2009
— Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.941/2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2009, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 724 din 27 octombrie 2009. Institutiile si autoritatile publice care s-au reorganizat potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 115/2009 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 919 din 29 decembrie 2009, vor avea in vedere ca la intocmirea situatiilor financiare in anul 2010 sa respecte prevederile acesteia. Institutiile publice care s-au reorganizat potrivit prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 1.609/2009 privind infiintarea camerelor agricole judetene, prin reorganizarea oficiilor/centrelor de consultanta agricola judetene, aflate in subordinea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, vor avea in vedere ca la intocmirea situatiilor financiare in anul 2010 sa respecte prevederile acestei hotarâri, precum si prevederile cap. I
„Intocmirea bilantului de inchidere si a celorlalte componente ale situatiilor financiare” din Normele metodologice privind situatiile financiare ce se intocmesc de autoritatile si institutiile publice care se reorganizeaza potrivit prevederilor Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.409/2009.
4. Institutiile publice intocmesc situatiile financiare trimestriale in anul 2010 potrivit modelelor adaptate structurii indicatorilor aprobati prin Legea bugetului de stat pe anul 2010 nr. 11/2010 si prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 nr. 12/2010, precum si potrivit actelor normative in
vigoare. Corelatiile dintre formulare sunt prevazute in anexa 41 la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezentele norme metodologice.
Modelele formularelor actualizate si corelatiile dintre acestea, valabile pentru raportarile trimestriale in anul 2010, sunt publicate si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice: www.mfinante.ro/domenii de activitate/reglementari contabile/ institutii publice/legislatie.
5. In anexa 3 „Situatia fluxurilor de trezorerie” (formular din situatiile financiare, anexa la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare) se introduce o coloana suplimentara in vederea raportarii incasarilor si platilor din bugetul Trezoreriei Statului. Ca urmare a acestui fapt, nota din subsolul formularului privind completarea acestuia se modifica astfel:
Nota: Coloanele se completeaza astfel:
col. 1 — TOTAL (col. 2 + col. 9)
col. 2 — ct. 5311 „Casa in lei”
col. 3 — ct. 7701 „Finantarea de la bugetul de stat”
col. 4 — ct. 7702 „Finantarea de la bugetele locale”
col. 5 — ct. 7703 „Finantarea de la bugetul asigurarilor sociale de stat”
col. 6 — ct. 7704 „Finantarea din bugetul asigurarilor pentru somaj”
col. 7 — ct. 7705 „Finantarea din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”
col. 8 — ct. 7709 „Finantarea de la bugetul Trezoreriei Statului”
La ct. 770 soldul se calculeaza ca diferenta intre plati efectuate si incasari si reflecta totalul platilor nete de casa. Col. 9 si urmatoarele — ct. de disponibilitati: (5xx)
6. La depunerea la ordonatorul de credite superior sau la directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, dupa caz, anexa 4 „Situatia fluxurilor de trezorerie” (formular din situatiile financiare, anexa la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare) va fi insotita de copii ale extraselor de cont pentru a confirma exactitatea soldurilor conturilor de disponibilitati deschise la institutiile de credit.
7. La „Conturile de executie bugetara — Cheltuieli” (formulare din situatiile financiare, anexele 6, 7, 10, 11, 13, 15, 16, 18 si 20 la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare), coloana 1 „Credite de angajament” se completeaza cu creditele de angajament anuale, aprobate la finele perioadei de raportare.
8. Platile efectuate din fonduri externe nerambursabile de preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD), precum si din fonduri externe nerambursabile postaderare de catre agentii/autoritati de implementare in numele institutiei publice se raporteaza in anexa 6 „Contul de executie a bugetului institutiei publice — Cheltuieli”, anexa 7 „Contul de executie a bugetului institutiilorpublice — Cheltuieli”, anexa 18 „Contul de executie a bugetului fondurilor externe nerambursabile — Cheltuieli” (formulare din situatiile financiare, anexe la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare), dupa caz, puse de acord cu datele din evidenta agentiilor/autoritatilor de implementare (Oficiul de Plati si Contractare PHARE sau alte agentii/autoritati de implementare).
Anexele 6 si 7 la situatiile financiare trimestriale si anuale, intocmite de autoritatile publice, ministere, celelalte organe ale administratiei publice centrale, institutiile publice autonome si institutiile publice aflate in subordine, in coordonare sau sub autoritatea lor, vor purta viza agentiilor/autoritatilor de implementare, prin care se confirma exactitatea platilor raportate in conturile de executie de catre institutiile publice — beneficiari ai fondurilor externe nerambursabile.
9. Totalul platilor raportate de institutiile publice la titlul 56
„Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” pe fiecare sursa de finantare in anexa 7 se detaliaza pe naturi de cheltuieli, pe fiecare sursa de finantare, in anexa 27 „Situatia platilor efectuate la titlul 56 — Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” (anexa la normele metodologice — formular din situatiile financiare), prevazuta in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentele norme metodologice. Totalul platilor raportate in anexa 27 se coreleaza cu platile raportate in anexa 7 la titlul 56 (col. 6), intocmita potrivit bugetului aprobat.
Anexa 27 se va intocmi incepând cu raportarea situatiilor financiare pentru trimestrul II al anului 2010.
10. Totalul platilor raportate de institutiile publice la titlul 65
„Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila” pe fiecare sursa de finantare in anexa 7 se detaliaza pe naturi de cheltuieli, pe fiecare sursa de finantare, in anexa 28 „Situatia platilor efectuate la titlul 65 — Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila” (anexa la normele metodologice — formular din situatiile financiare), prevazuta in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentele norme metodologice. Totalul platilor raportate in anexa 28 se coreleaza cu platile raportate in anexa 7 titlul 65 (col. 6), intocmita potrivit bugetului aprobat.
Anexa 28 se va intocmi incepând cu raportarea situatiilor financiare pentru trimestrul II al anului 2010.
11. Anexa 41 „Corelatii intre formularele de situatii financiare” — anexa la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza potrivit anexei nr. 3 la prezentele norme metodologice.
Raportari financiare lunare
a) executia centralizata a bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii, aflate in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea lor, inclusiv a activitatilor finantate integral din venituri proprii (potrivit art. 65 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si, respectiv, a Fondului pentru mediu, in anexa 5 „Contul de executie a bugetului institutiei publice — Venituri”, respectiv in anexa 6 „Contul de executie a bugetului institutiei publice — Cheltuieli” si anexa 7 „Contul de executie a bugetului institutiilor publice — Cheltuieli” (formulare din situatiile financiare, anexe la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare).
La raportarile lunare, in anexa 5 se completeaza numai coloana 6 „Incasari realizate”, iar in anexele 6 si 7 se completeaza numai coloana 6 „Plati efectuate”.
Detalierea pe clasificatia economica se efectueaza pe capitole, titluri si articole de cheltuieli;
b) executia cheltuielilor efectuate de la titlul 56 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” in anexa 7 „Contul de executie a bugetului institutiilor publice — Cheltuieli”, intocmita pe fiecare sursa de finantare (formular din situatiile financiare, anexa la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare). Platile efectuate din fonduri externe nerambursabile postaderare de catre agentii/autoritati de implementare in numele institutiei publice beneficiare de astfel de fonduri se raporteaza in anexa 7, pusa de acord cu datele din evidenta agentiilor/autoritatilor de implementare (Oficiul de Plati si Contractare PHARE sau alte agentii/autoritatii de implementare).
Anexele intocmite pentru cheltuielile efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare (titlul 56) se completeaza cu informatiile referitoare la credite de angajament anuale aprobate la finele perioadei de raportare, credite bugetare anuale aprobate la finele perioadei de raportare, credite bugetare trimestriale cumulate si plati efectuate pentru raportarile lunilor ianuarie—noiembrie, iar pentru raportarile lunii decembrie se completeaza cu informatiile referitoare la credite de angajament anuale aprobate la finele perioadei de raportare, credite bugetare initiale, credite bugetare definitive si plati efectuate.
Detalierea pe clasificatia economica se efectueaza pe capitole, titluri, articole si alineate de cheltuieli.
2. Unitatile administrativ-teritoriale raporteaza lunar urmatoarele:
a) executia cheltuielilor efectuate din finantarile rambursabile externe si interne, in formularele: anexa 15 „Contul de executie a bugetului creditelor externe — Cheltuieli”, anexa 16 „Contul de executie a bugetului creditelor interne — Cheltuieli”, anexa 7 „Contul de executie a bugetului institutiilor publice — Cheltuieli” (formulare din situatiile financiare, anexe la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare). La raportarile lunare, in anexele 15, 16, si 7 se completeaza numai coloana 6 „Plati efectuate”. Detalierea pe clasificatia economica se efectueaza pe capitole, titluri si articole de cheltuieli;
b) executia veniturilor si cheltuielilor evidentiate in afara bugetului local, in formularele: anexa 19 „Contul de executie a veniturilor si cheltuielilor evidentiate in afara bugetului local — Venituri”, anexa 20 „Contul de executie a veniturilor si cheltuielilor evidentiate in afara bugetului local — Cheltuieli”,
anexa 7 „Contul de executie a bugetului institutiilor publice — Cheltuieli” (formulare din situatiile financiare, anexe la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare). La raportarile lunare, in anexa 19 se completeaza numai coloana 6 „Incasari realizate”, iar in anexele 20 si 7 se completeaza numai coloana 6 „Plati efectuate”. Detalierea pe clasificatia economica se efectueaza pe capitole, titluri si articole de cheltuieli.
In anexa 19, la indicatorul „Venituri” de la codul 36.11.10 „Fondul de rulment”, in cursul anului se vor raporta numai veniturile incasate in anul curent (fara cuprinderea excedentului rezultat din anii precedenti) provenite din dobânzile incasate in cursul anului pentru disponibilitatile aflate in conturi la Trezoreria Statului (lunar);
c) executia centralizata a bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii, inclusiv a activitatilor finantate integral din venituri proprii, in formularele: anexa 8 „Contul de executie a bugetului institutiilor publice si activitatilor finantate integral din venituri proprii (de subordonare locala) — Venituri”, anexa 9 „Contul de executie a bugetului institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii (de subordonare locala) — Venituri”, anexa 10 „Contul de executie a bugetului institutiilor publice si activitatilor finantate integral din venituri proprii (de subordonare locala) — Cheltuieli”, anexa 11 „Contul de executie a bugetului institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii (de subordonare locala) — Cheltuieli”, anexa 7 „Contul de executie a bugetului institutiilor publice — Cheltuieli” (formulare din situatiile financiare, anexe la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare). La raportarile lunare, in anexele 8 si 9 se completeaza numai coloana 6 „Incasari realizate”, iar in anexele 10, 11 si 7 se completeaza numai coloana 6 „Plati efectuate”. Detalierea pe clasificatia economica se efectueaza pe capitole, titluri si articole de cheltuieli;
d) executia cheltuielilor efectuate de la titlul 56 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” in anexa 7 „Contul de executie a bugetului institutiilor publice — Cheltuieli”, intocmita pe fiecare sursa de finantare (formular din situatiile financiare, anexa la normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare). Platile efectuate din fonduri externe nerambursabile postaderare de catre agentii/autoritati de implementare in numele institutiei publice beneficiare de astfel de fonduri se raporteaza in anexa 7, pusa de acord cu datele din evidenta agentiilor/autoritatilor de implementare (Oficiul de Plati si Contractare PHARE sau alte agentii/autoritatii de implementare).
Anexa 7 intocmita pentru cheltuielile efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare (titlul 56) se completeaza cu informatiile referitoare la credite de angajament anuale aprobate la finele perioadei de raportare, credite bugetare anuale aprobate la finele perioadei de raportare, credite bugetare trimestriale cumulate si plati efectuate pentru raportarile aferente lunilor ianuarie—noiembrie, iar pentru raportarile aferente lunii decembrie se completeaza cu informatiile referitoare la credite de angajament anuale aprobate la finele perioadei de raportare, credite bugetare initiale, credite bugetare definitive si plati efectuate. Detalierea pe clasificatia economica se efectueaza pe capitole, titluri, articole si alineate de cheltuieli.
3. Toate institutiile publice, indiferent de subordonare si modul de finantare a cheltuielilor, raporteaza lunar urmatoarele:
a) anexa 30 „Plati restante”, care va fi insotita de nota explicativa prevazuta la pct. 13 din normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) urmatorii indicatori din bilant: „Creante comerciale si avansuri”, cod rând 22, „Avansuri acordate”, cod rând 22.1,
„Datorii comerciale si avansuri”, cod rând 61, „Avansuri primite”, cod rând 61.1, „Contributii sociale”, cod rând 63.1, „Salariile angajatilor”, cod rând 72, „Alte drepturi cuvenite altor categorii de persoane (pensii, indemnizatii de somaj, burse)”, cod rând 73, „Pensii, indemnizatii de somaj, burse”, cod rând 73.1. Aceasta raportare va fi insotita de o nota explicativa pentru cresterile/reducerile semnificative ale sumelor raportate in bilant la indicatorii mentionati mai sus.
1. Termenul de depunere la Ministerul Finantelor Publice — Directia generala de metodologie contabila institutii publice — a situatiilor financiare prevazute la art. 36 alin. (5) din Legea nr. 82/1991, republicata, la finele trimestrului I 2010 este 17 mai 2010. Pentru trimestrele II si III, termenul este 16 august, respectiv 15 noiembrie 2010.
2. Situatiile financiare se depun la organul ierarhic superior la termenele stabilite de acesta, cu incadrarea in termenul prevazut prin prezentele norme metodologice.
3. Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor de somaj si bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate depun o copie de pe situatiile financiare centralizate la Directia generala de programare bugetara, iar institutiile publice autonome la Directia generala de sinteza a politicilor bugetare din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
4. Autoritatile publice, ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale, institutiile publice autonome, precum si unitatile administrativ-teritoriale si institutiile subordonate acestora, indiferent de sursa de finantare, care au obligatia intocmirii raportarilor financiare lunare, vor transmite aceste raportari in format electronic, insotite de o adresa de inaintare scanata si semnata de conducatorul institutiei publice si de conducatorul compartimentului financiar-contabil sau de alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
5. Autoritatile publice, ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale, institutiile publice autonome, precum si unitatile administrativ-teritoriale si institutiile subordonate acestora, care raporteaza lunar executia bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii, vor urmari concordanta datelor lunare transmise cu cele raportate prin situatiile financiare trimestriale. In cazul unor diferente majore, se vor comunica cauzele acestor diferente, precum si corectia datelor raportate.
6. Termenul de depunere la Ministerul Finantelor Publice — Directia generala de metodologie contabila institutii publice — a raportarilor financiare lunare precizate la cap. B pct. 1 si 2 este data de 15 a lunii urmatoare celei de raportare, iar termenul de depunere a raportarilor financiare lunare prevazute la cap. B pct. 3 din prezentele norme metodologice este data de 20 a lunii urmatoare celei de raportare.
7. Potrivit prevederilor art. 41 pct. 3 din Legea nr. 82/1991, republicata, constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savârsite in astfel de conditii incât, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni: „[.....] prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare”.
8. Potrivit prevederilor art. 42 alin. (2) din aceeasi lege, contraventia prevazuta la art. 41 pct. 3 se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.
___
Nota Avocatnet.ro:
-Va prezentam anexele in fisier atasat (format "jpg")
Comentarii articol (1)