ACCES PREMIUM
De ce premium?
Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC, a raspuns intrebarilor utilizatorilor Avocatnet.ro despre relatia client-banci si cesiunea creantelor catre firmele de recuperare
Invitatul saptamanii la rubrica "Specialistii fata in fata cu cititorii", Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, a raspuns intrebarilor puse de utilizatorii Avocatnet.ro cu privire la problema cesiunii creantelor de catre banci societatilor de recuperare si problemele juridice conexe.
Articolul continuă mai jos
1. Ce penalitati si dobanzi percep firmele de recuperare?
Societatile de recuperare trebuie sa respecte costurile mentionate in contractul de credit incheiat intre societatea bancara si consumator. Fiind vorba despre intarzieri la plata, singurele costuri pe care o societate de recuperare le poate solicita de la consumatori sunt penalitatile/dobanzile penalizatoare prevazute in contractul de credit.
2. Care este procedura legala pe care trebuie sa o urmez in situatia in care, ca urmare a procesului civil dintre ANPC si o societate bancara X, banca nu respecta prevederile Sentintei Civile date in favoarea consumatorilor de credite si da dovada in continuare de rea-credinta? Mentionez ca Sentinta Civila respectiva obliga banca sa modifice prin act aditional clauzele constatate ca fiind abuzive de catre Instanta de Judecata, in caz contrar va fi obligata la plata de daune morale in cuantum de 500 lei/zi.
Pentru nerespectarea unei sentinte civile consumatorul trebuie sa se adreseze instantei de judecata, singura in masura sa dispuna sanctiuni/masuri in aceste situatii.
3. De ce in momentul in care am cerut firmei recuperatoare sa imi trimita actul prin care banca ii imputerniceste sa recupereze suma respectiva, nu am mai auzit de ei? Am primit apoi de la o alta firma si s-a intamplat acelasi lucru. In ultimul timp nu am mai primit nimic. Poti plati unei firme de recuperare care nu trimite scrisoare recomandata, fara sa ai siguranta ca faci ce trebuie? Cum trebuie procedat ca sa ai siguranta ca iti achiti restanta prin intermediul acestor firme?
Conform legislatiei in vigoare, notificarea catre consumator poate fi efectuata atat de Banca, cat si de societatea de recuperare, in functie de contractul incheiat intre cele doua societati. In cazul in care consumatorul primeste o astfel de notificare de la firma de recuperare, se poate adresa Bancii cu care a incheiat contractul de credit pentru a solicita informatii despre societatea la care a fost vanduta creanta.
4. Are voie o societate non-bancara de credit sa puna dobanzi penalizatoare de intarziere, o data ce contractul a fost supus executarii silite?
Conform prevederilor legale in vigoare si clauzelor contractuale, in cazul executarilor silite consumatorul plateste si costurile aferente acestor executari.
5. Am un credit ipotecar cesionat unei firme de recuprarare,deoarece am ramas in urma cu platile.Am trimis o cerere pentru incheierea unui acord de esalonare a creditului restant.Mi s-a raspuns ca trebuie sa achit o rata si apoi incheiem acordul.Este corect? Daca cer esalonarea creditului restant ce rost are acea rata?
In ceea ce priveste afirmatiile consumatorului cu privire la faptul ca a solicitat esalonarea creditului si societatea de recuperare i-a solicitat achitarea unei rate, nu ne putem pronunta. Din clipa in care creanta este cedata, societatea de recuperare este in masura sa decida modalitatea in care se vor incasa sumele debitele.
6. Cesiunea creantei se poate face fara notificarea mea in calitate de debitor? Daca am respectat scadentarul, cesiunea mai poate avea loc?
Cesiunea unor datorii se face numai in situatia in care consumatorul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale fata de creditor. Afirmatiile consumatorului cu privire la respectarea graficului de plati trebuie verificate.
7. Daca o firma a cumparat dosarul meu de la o banca, este normal ca aceasta sa respecte toate conditiile pe care le aveam in contractul cu banca (dobanda, termen de plata a ratelor de exemplu), dar sa nu mai respecte scadentarul ci sa imi ceara toata suma odata ? 2. Daca dupa ce mi-au cumparat dosarul, am platit respectivei firme lunar o suma, iar acum vor sa imi faca o propunere de plata conform unui scadentar, oare este bine sa semnez ceva cu ei ?
In urma cesiunii unei creante, societatea de recuperare nu este obligata sa respecte graficul de plati aferent contractului de credit. Acesta este valabil numai pe perioada in care contractul se deruleaza cu Banca.
8. Ce legislatie exista in domeniu?
Cesiunea de creante este reglementata de Codul Civil si Legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare.
9. Sotul meu a decedat, in urma au ramas multe credite si datorii. Primesc somatii si notificari de la banci sau de la societati de recuperari creante. Salariul meu este f mic. Cum pot sa procedez sa rezolv aceasta situatie.
In cazul in care unul dintre soti a decedat, mostenitorul trebuie sa anunte creditorii si sa solicite rezolvarea situatiei respective. Solutiile difera de la caz la caz, in functie de prevederile contractuale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.