Premierul Boc sustine in acest moment o conferinta de presa la Palatul Victoria, cu privire la masurile pe care le va lua Guvernul pentru reducerea cheltuielilor bugetare, ca urmare a discutiilor cu Fondul Monetar International. Avocatnet.ro va tine la curent cu privire la principalele idei oferite de Emil Boc si va invita sa comentati subiectul.
Discursul lui Emil Boc se axeaza pe patru categorii de probleme:
1. De ce suntem nevoiti sa luam masuri drastice?
2. Ce alternative avem?
3. Ce propune Guvernul?
4. Consecintele masurilor adoptate de Guvern.
De ce suntem nevoiti sa luam masuri drastice?
Emil Boc precizeaza ca masurile pe care urmeaza sa le ia Guvernul se datoreaza mai multor factori, printre care aminteste:
- cheltuielile fara acoperire cu salariile si pensiile, din 2007 si 2008, cand aceste cheltuieli publice cu salariile si pensiile au depasit cu mult posibilitatile tarii.
- criza economice si datorita ultimelor evolutii care au avut loc in Grecia
Incepand cu 2007, s-a rupt echilibrul intre productivitate si salarii in Romania. Am inceput sa consumam mai mult decat am produs. In 2004, fondul de salarii: 14,7 mld. in 2006: 17,6 mld lei. In 2008: 45,6 mld lei. In 2009 s-au facut incercari sa ramana la acelasi nivel.
2. Alternativele Guvernului sunt urmatoarele:
- alternativa oferita de FMI, de creste a TVA la 24% si cotei unice 20% si reducere cu 20% a fondului de salarii.
- alternativa propusa de Guvernul Romaniei, deja anuntata public.
Guvernul a ales cea de-a doua alternativa, pentru ca solutia majorarii taxelor ar fi generat o presiune suplimentara pe sectorul privat, dupa ce acesta a suferit deja o ajustare in 2009. Majorarea taxelor ar fi dus la o crestere a inflatiei, la o devalorizare a puterii de cumparare. Se incearca astfel mentinerea unui spatiu pentru sectorul privat, pentru a se asigura conditiile unei cresteri economice serioase pentru economie.
Este nevoie de ajustarea sectorului bugetar si a cheltuielilor bugetare la un nivel acceptabil. Pentru a se plati pensiile, tot trebuie aduse de la bugetul de stat 1,7 mld de euro, pentru a corecta derapajele care au avut loc incepand cu 2007. Este necesara corectarea pensiilor speciale, cele care se bazeaza pe 80% din veniturile din ultima luna de activitate.
S-a optat pentru reducerea veniturilor bugetarilor cu 25%, reducerea pensiilor si altor transferuri sociale cu 15%.
Nu este afectata alocatia pentru copii si indemnizatia pentru handicapati. Niciun salariu nu va cobora sub 600 de lei, cat este salariul minim pe economie.
3. Se vor plati datorii de 1 mld de euro, inclusiv pentru sectorul medical, in trimestrul 2 si 3, pentru finalizarea datoriilor catre sectorul privat. Prin masurile enumerate mai sus se va asigura programul de investitii publice, pentru pastrarea si cresterea numarului de locuri de munca.
Investitii publice:
- program de investitii in economia rurala, de 1 mld de euro, imm-uri rurale, drumuri si infrastructura in mediul rural, din 15 mai si exista cofinantarea nationala pentru sustinerea acestui program
- proram infrastructura de mediu de 700 de mil de euro
- program de investitii de 2 mld de euro pentru lucrari generate de Ministerul Economiei
- se vor finaliza 4.000 de locuinte ANL
- se vor finaliza 500 de km de drumuri judetene in cadrul programului de reabilitare a retelei de drumuri
- in cadrul programului 10 case pentru specialisti si sustinerea satului romanesc: 10 mii de case
- in materie de infrastructura, se va finaliza centurile Sibiului, Oradea, Bucuresti-Chitila-Voluntari, Cluj, Lugos, Iasi si reabilitarea a 400 de km de drumuri nationale.
- se vor continua lucrarile la autostrazi
- se vor continua programele: Rabla, Prima Casa, Primul Siloz
- se va extinde mecanismul garantiilor guvernamentale, pe modelul Prima casa: sustinere a intreprinderilor care au castigat proiecte europene, dar nu au resurse financiare pentru cofinantare
- programe financiare pentru firmele care angajeaza someri, nu se vor plati contributii de asigurari sociale pentru crearea de locuri de munca
- program agresiv de combatere a evaziunii fiscale
- in materia licitatiilor publice, ministrii vor fi foarte atenti la orice achizitii pe care o pun in sistemul electronic de achizitii
- se va putea mentine TVA-ul neschimbat, cota unica neschimbata, temei al unei cresteri economice sanatoase.
Vom putea ramane intr-un deficit bugetar de 6,8%, finantabil, iar cresterea economica va fi 0.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu:
S-au incheiat discutiile cu FMI pe scrisoare de intentie:
- deficit bugetar 2010 : 6,8% din PIB
- zone in care exista diminuari de venituri si reduceri de cheltuieli
- data pana la care trebuie implementate: pana la 20 iunie, astfel incat transa de la FMI sa vina pana la finalul lunii iunie
In privinta negocierilor, sunt de mentionat 2 lucruri:
- nu a existat nicio varianta "usoara". Ajustarea de 3,2% din PIB, deficitul estimat trecea 9,1%, nu se putea face pe alte tipuri de cheltuieli, in niciun caz pe cheltuielile de capital si nici pe seama cheltuielilor materiale, ajustate deja din 2009 (cheltuieli pentru sectorul sanitar, aproape jumatate din ele). Ajustarea ar fi facut diverse sisteme nefunctionale.
Emil Boc afirma ca ruperea echilibrului bugetar s-a realizat de la momentul plecarii ministrului Vladescu din Guvern, in 2007. Guvernul a "pus capacul pe oala" si a incercat sa corecteze dezechilibrele, spune Boc. Daca nu se punea capacul pe oala, se ajungea la un deficit de 12% si nu de 7,4%.
Se afecteaza toate veniturile bugetarilor, fara exceptie. Cand economia va fi repusa pe un drum corect se vor crea premisele cresterii economice inca din 2009. Nu exista o perioada estimata pentru care se iau masuri. Nu se va reveni la aceste masuri in cursul anului 2011.
In 2011 va exista o limita a cheltuielor salariale si o limita a personalului bugetar. Vor fi adoptate noi legi ale pensiilor si salarizarii sistemului bugetar.
Nota redactiei Avocatnet.ro:
Conferinta de presa de astazi n-a adus absolut nimic nou, in afara rezolvarii dilemei "scapa alocatia copiilor sau indemnizatia pentru copii". Daca dimineata, presedintele Traian Basescu vorbea despre indemnizatia copiilor, premierul Boc a precizat foarte clar faptul ca se vor excepta de la reducere alocatiile pentru copii.
Stire in curs de actualizare
Comentarii articol (26)