... domeniul cooperarii internationale in materie penala. Prin intermediul acestei noi reglementari, Romania se alatura eforturilor comunitatii internationale in lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere.
Potrivit legii, formele pe care le imbraca cooperarea sunt: extradarea; predarea in baza unui mandat european de arestare; transferul de proceduri in materie penala; recunoasterea si executarea hotararilor in materie penala; transferarea persoanelor condamnate; comisiile rogatorii; infatisarea martorilor, expertilor si a persoanelor urmarite; notificarea actelor de procedura care se intocmesc ori se depun intr-un proces penal; cazierul judiciar.
Autoritatile romane pot refuza sa coopereze in anumite situatii strict enumerate de lege. Se poate refuza daca statul solicitant nu respecta Conventia europeana privind drepturile omului, daca solicitarea se bazeaza pe motive de rasa, religie, sex, nationalitate, opinii politice sau ideologice, sau cand se refera la o infractiune de natura politica. Cooperarea judiciara internationala nu este admisibila daca in Romania sau in orice alt stat s-a desfasurat, deja, un proces penal pentru aceeasi fapta.
Extradarea are loc la cererea unui stat strain si vizeaza persoanele care sunt urmarite penal sau sunt trimise in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, ori sunt cautate in vederea executarii unei pedepse in statul respectiv. In mod exceptional, legea permite extradarea cetatenilor romani daca: au si cetatenia statului solicitant; au comis fapta pe teritoriul sau impotriva unui cetatean al unui stat membru UE; domiciliaza pe teritoriul statului solicitant. Nu pot fi extradati cei care beneficiaza de azil.
Legea prevede o serie de conditii in care extradarea este permisa. Ca element de noutate, legea interzice expres extradarea cand fapta este pedepsita cu moartea in statul solicitant, sau daca legislatia acestuia nu ofera garantii suficiente ale dreptului la aparare. Se recunoaste dreptul de opozitie la extradare si de formulare a apararii, dar legea introduce si ipoteza extradarii voluntare, cand persoana in cauza consimte sa fie extradata.
Un element de noutate la nivel european si introdus si in legea romana, este mandatul european de arestare. Acesta poate fi emis de un judecator din orice stat membru UE si obliga celelalte state membre sa aresteze si sa predea persoana vizata. Asemanator extradarii, fapta trebuie sa fie incriminata de legislatia ambelor state. Exceptie fac fapte ca: actele de terorism, traficul de persoane si de droguri, infractiunile de coruptie.
Comentarii articol (0)