Tratatul contine dispozitii moderne in ceea ce priveste extradarea persoanelor care au savarsit fapte penale, eliminand una din deficientele majore ale conventiei in vigoare – acordarea extradarii pe baza unei liste limitative de infractiuni. Astfel, noul Tratat prevede extradarea pentru orice fapta care intruneste conditiile privind durata minima a pedepsei de cel putin un an, precum si extradarea pentru infractiuni savarsite in afara teritoriului statului solicitant, precizeaza acelasi comunicat
De asemenea, noua procedura de extradare va elimina formalismul excesiv impus de conventia in vigoare.
Tratatul de extradare va inlocui, la data intrarii sale in vigoare, actuala Conventie de extradare dintre Romania si Statele Unite ale Americii, semnata la Bucuresti, la 23 iulie 1924, si tratatul de amendare al acesteia, semnat in 1936.
Fata de prevederile articolului 19 alin. 2 din Constitutia Romaniei, revizuita, care permite extradarea din Romania a cetatenilor romani, pe baza de conventie internationala, de reciprocitate, in conditiile legii, si de faptul ca legislatia SUA permite, de asemenea, extradarea din SUA a cetatenilor americani, Tratatul prevede ca “extradarea nu va fi refuzata pe motivul cetateniei”.
Se inlatura, astfel, un obstacol in calea unei cooperari eficiente in lupta impotriva fenomenului criminal transnational. Extradarea reciproca a propriilor cetateni este fireasca intre doua state de drept, ale caror sisteme judiciare ofera garantii ca, indiderent de cetatenie, inculpatii beneficiaza de un tratament egal si de un proces echitabil.
Extradarea nu se acorda daca persoana in cauza este pasibila de pedeapsa cu moartea in statul solicitant, decat daca acest stat da asigurari ca pedeapsa cu moartea nu va fi aplicata.
Tratatul reglementeaza si o procedura simplificata de extradare. In momentul in care persoana solicitata consimte sa fie extradata, nu mai este necesara prezentarea documentelor formale de extradare.
Prin semnarea acestui Tratat, Romania indeplineste totodata si o obligatie, care ii revine in calitate de stat membru al Uniunii Europene, de a incheia un instrument bilateral armonizat pe deplin cu Acordul de extradare dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, semnat la Washington la 25 iunie 2003 (acordul va intra in vigoare dupa aprobarea incheierii acestuia de catre Consiliul UE si ratificarea de catre Senatul SUA ).
Dupa semnare, tratatul va fi supus ratificarii Parlamentului Romaniei, respectiv Senatului SUA, urmand a intra in vigoare dupa schimbul instrumentelor de ratificare.
Protocolul la Tratatul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind asistenta judiciara in materie penala, introduce forme moderne de asistenta judiciara, recunoscute atat de legislatia romana, cat si de cea americana: transmiterea de informatii privind conturile bancare, echipe comune de ancheta, audierea prin videoconferinta, transmiterea cererilor de asistenta judiciara prin mijloace rapide de comunicare, precum si extinderea categoriilor de autoritati carora li se poate acorda asistenta judiciara.
Astfel, pe teritoriile Romaniei si al SUA pot fi constituite si functiona echipe comune de ancheta, in scopul facilitarii investigatiilor sau a urmaririlor penale care implica SUA si unul sau mai statele membre ale UE, atunci cand Romania sau Statele Unite ale Americii considera necesar.
Protocolul va fi supus ratificarii si va intra in vigoare odata cu intrarea in vigoare a Acordului de asistenta judiciara intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, semnat la Washington, la 25 iunie 2003 (acordul va intra in vigoare dupa aprobarea incheierii acestuia de catre Consiliul UE si ratificarea de catre Senatul SUA ).
Comentarii articol (0)