avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... extradarea !!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

extradarea !!

salut..cine stie daca un cetatean roman care a fost judecat definitiv intr-o tara membra Schengen si mai are de executat un rest de pedeapsa de mai putin de un an si care se afla in Romania, urmarita pe Interpol sau mai nou pe SIS, daca mai e posibil sa fie extradata ?? spun de SIS deoarece am inteles ca Romania va fi conectata la acest sistem pe la sfirsitul lui 2009..am incercat sa ma informez din legea 302/2004 si 74/2005, dar multe lucruri sunt confuze..multumesc pt raspuns !!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:45, 23 Noiembrie 2008
Da, persoana poate fi extradata.

avocat Claudiu Lascoschi
multumesc pt raspunsul dv-stra..acum sa inteleg ca urmatoarul articol nu mai este valabil ?? :„Extrădarea va fi cerută şi, respectiv, acordată de România, în vederea urmăririi sau judecării, numai pentru fapte a căror săvârşire atrage, potrivit legislaţiei părţii solicitante şi a părţii solicitate, o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 2 ani sau o pedeapsă mai severă, iar în vederea executării pedepsei, numai dacă pedeapsa privativă de libertate este mai mare de un an sau mai severă.“ va rog sa-mi scuzati insistenta..multumesc!!
inca un lucru..e vorba de o tara membra Schengen, dar non EU...deci nu cred ca poate fi vorba de un mandat european de arestare..
Se poate presupune ca extradarea poate fi ceruta si acordata deoarece acel "mai putin de un an” este restul de pedeapsa ramas de executat, iar conditia se refera la pedeapsa aplicata...
RO are incheiate conventii de extradare cu multe state, membre si non membre U.E.... europene sau asiatice...(nu are mare relevanta daca mandatul e european sau nu, ci e relevant ca RO sa fi incheiat o conventie in sensul extradarii cu acest stat)..
multumesc!! sa inteleg ca e vorba de interpretarea judecatorului ca in urmatorul articol ??!! : Cotidianul: Extradarea, reglementata de doua legi care se bat cap in cap

Cazul „Sever Muresan“, comentat mult in ultimele saptamani, este pe cale sa deschida o disputa pe o tema mult mai larga, cea a extradarii cetatenilor romani catre alte state, in conditiile in care exista in prezent doua legi diferite ce contin dispozitii contrare cu privire la acest subiect.

Deocamdata, autoritatile romane nu pot spune cu exactitate daca cetatenii romani care sunt judecati sau au fost condamnati in alte state europene pot sau nu sa fie extradati.

La nivel international, aceasta problema este reglementata de Conventia Europeana de extradare de la Paris, din 13 decembrie 1957, si de doua protocoale aditionale intocmite la Strasbourg, in 1975, respectiv 1978, pe care Romania le-a ratificat prin Legea nr. 80 din 9 mai 1997.

Articolul 6 al Conventiei ofera tarilor semnatare posibilitatea de a refuza extradarea unor categorii de cetateni, cu obligatia de a specifica exact despre ce categorii este vorba.

Prin Legea de ratificare din 1997, statul roman a inclus in Conventie urmatoarea precizare: „Cetateanul roman si persoana careia i s-a acordat drept de azil in Romania nu pot fi extradati”. La acel moment, Constitutia Romaniei spunea exact acelasi lucru.

Lucrurile s-au schimbat in 2003, cand, invocandu-se alinierea Romaniei la standardele internationale, din Constitutie a fost eliminata, printre altele, interdictia referitoare la extradarea cetatenilor romani.

Totusi, Legea 80 din 1997 a ramas in vigoare, iar in Conventie exista in continuare restrictiile introduse de partea romana. Aceasta reglementare a fost invocata, ieri, de Sever Muresan si Maria Cazan, reprezentantul Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), care ii ofera asistenta in dosar.

„Potrivit Constitutiei, conventiile si tratatele internationale in care Romania este parte semnatara sunt mai puternice decat legile interne ale Romaniei si, in astfel de cazuri, cererile altor state care privesc problema extradarii ar trebui refuzate din start, nu trimise la instantele de judecata”, a afirmat Maria Cazan.

Reprezentantul OADO a acuzat Ministerul Justitiei (MJ) ca, desi stia ca extradarea cetatenilor romani nu este permisa, in loc sa refuze de la bun inceput cererea prin care autoritatile franceze au cerut arestarea preventiva a lui Sever Muresan in vederea extradarii, a gasit de cuviinta sa o transmita Curtii de Apel Bucuresti si ca, in plus, a transmis presei un comunicat in care se preciza ca

„extradarea cetatenilor romani este posibila”.

Maria Cazan a adaugat ca acest neadevar a declansat un nou scandal in jurul persoanei lui Sever Muresan, menit sa influenteze procesul penal ce se deruleaza in Romania intre Sever Muresan si Eurom Bank.

De cealalta parte, Ministerul Justitiei se ghideaza dupa o alta lege, 302/2004, adoptata de Parlament anul acesta, care face parte din legislatia necesara pentru a incheia Capitolul 24 (JAI) din negocierile de aderare la UE. Noul act normativ mentine interdictia extradarii pentru persoanele care au obtinut drept de azil in Romania.

In cazul cetatenilor romani, extradarea devine posibila daca sunt indeplinite anumite conditii, de exemplu daca acestia au comis fapte penale pe teritoriul sau impotriva unui cetatean al unui stat membru al UE. Aceasta prevedere contrazice, insa, Legea 70 din 1997, care a ramas nemodificata, si, implicit, textul Conventiei Europene.

Reprezentantii MJ spun ca aceasta problema nu este de competenta lor. „Este vorba de o chestiune de interpretare a legii, pe care nu o poate face Ministerul Justitiei, ci poate fi rezolvata doar de instantele de judecata”, ne-a declarat Alina Tonigaru, purtator de cuvant al MJ.

(Narcis Iordache)
Deci ce pot sa mai spun e ca este vorba de Elvetia. De unde pot afla ce conventii sunt intre Romania si aceasta tara ?? Ce sa mai inteleg din legea 302/2004, art24, lit.d ?? :Art. 24 - Extradarea cetatenilor romani
Cetatenii romani pot fi extradati din Romania in baza conventiilor internationale la care aceasta este parte si pe baza de reciprocitate, numai daca este indeplinita cel putin una din urmatoarele conditii:
a) in vederea efectuarii urmaririi penale si a judecatii, daca statul solicitant da asigurari considerate ca suficiente ca, in cazul condamnarii la o pedeapsa privativa de libertate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, persoana extradata va fi transferata in vederea executarii pedepsei in Romania;
b) persoana extradabila domiciliaza pe teritoriul statului solicitant la data formularii cererii de extradare;
c) persoana extradabila are si cetatenia statului solicitant;
d) persoana extradabila a comis fapta pe teritoriul sau impotriva unui cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, daca statul solicitant este membru al Uniunii Europene.

Alte discuții în legătură

Problema cazier thepatriot thepatriot Buna ziua! Am o intrebare la dvs... Daca o persoana de cetatenie romana este condamnata pe teritoriul unui alt stat, nemembru UE,si cere sa fie transferata in ... (vezi toată discuția)
Intrebari- expulzare si principiul teritorialitatii!! maite21 maite21 Am 2 intrebari.. Este posibila [b]extradarea [/b]cetatenilor romani? Legea penala romana se poate aplica in baza [b]principiului teritorialitatii [/b]daca ... (vezi toată discuția)
Mandat european de arestare LaLeLi23 LaLeLi23 buna ziua! in momentul in care se emite un mandat de captura de politia italiana, pot fi extradat din uk? (vezi toată discuția)