avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... extradarea !!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

extradarea !!

salut..cine stie daca un cetatean roman care a fost judecat definitiv intr-o tara membra Schengen si mai are de executat un rest de pedeapsa de mai putin de un an si care se afla in Romania, urmarita pe Interpol sau mai nou pe SIS, daca mai e posibil sa fie extradata ?? spun de SIS deoarece am inteles ca Romania va fi conectata la acest sistem pe la sfirsitul lui 2009..am incercat sa ma informez din legea 302/2004 si 74/2005, dar multe lucruri sunt confuze..multumesc pt raspuns !!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:45, 23 Noiembrie 2008
Elvetia este unul dintre statele părţi la Convenţia europeană de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957, precum si la cele doua Protocoale adiţionale la Convenţia europeană de extrădare incheiate la Strasbourg, 15 octombrie 1975, respectiv 17 martie 1978.

Ratificarea convenţiei s-a facut de catre tara noastra cu următoarea rezervă la articolul 2 paragraful 1:
„Extrădarea va fi cerută şi, respectiv, acordată de România, în vederea urmăririi sau judecării, numai pentru fapte a căror săvârşire atrage, potrivit legislaţiei părţii solicitante şi a părţii solicitate, o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 2 ani sau o pedeapsă mai severă, iar în vederea executării pedepsei, numai dacă pedeapsa privativă de libertate este mai mare de un an sau mai severă.“

De asemenea, ratificarea convenţiei s-a facut cu următoarele declaraţii:
(1) La articolul 6 paragraful 1 litera a):
„Cetăţeanul român şi persoana căreia i s-a acordat drept de azil în România nu pot fi extrădaţi.“

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cazier thepatriot thepatriot Buna ziua! Am o intrebare la dvs... Daca o persoana de cetatenie romana este condamnata pe teritoriul unui alt stat, nemembru UE,si cere sa fie transferata in ... (vezi toată discuția)
Intrebari- expulzare si principiul teritorialitatii!! maite21 maite21 Am 2 intrebari.. Este posibila [b]extradarea [/b]cetatenilor romani? Legea penala romana se poate aplica in baza [b]principiului teritorialitatii [/b]daca ... (vezi toată discuția)
Mandat european de arestare LaLeLi23 LaLeLi23 buna ziua! in momentul in care se emite un mandat de captura de politia italiana, pot fi extradat din uk? (vezi toată discuția)