ACCES GRATUIT
UE initiaza Mecanismul de Stabilitate Financiara pentru protejarea zonei euro
La reuniunea extraordinara a Consiliului ECOFIN, care a avut loc la Bruxelles, pe 9 mai, ministrii de finante din Statele Membre au decis crearea unui Mecanism European de Stabilizare Financiara, care prevede un sprijin financiar acordat statelor in situatii exceptionale, cu garantia bugetului comunitar in limita unei sume de 60 de miliarde de euro, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice(MFP).
Articolul continuă mai jos
In completarea acestui mecanism, printr-un Vehicul Financiar Special, Statele Membre ale zonei euro vor acorda imprumuturi si garantii bilaterale in limita unui plafon de 440 de miliarde de euro.
In comunicat se adauga faptul ca activarea mecanismului de stabilizare financiara se va face doar cu conditionalitati specifice, in contextul unui sprijin comun venit din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International.
De asemenea, MFP informeaza ca FMI va participa la operatiunile de finantare cu cel putin 50% din sumele reprezentand contributia Uniunii Europene.
In acelasi timp, UE va initia, in regim de urgenta, un pachet de reforme pentru completarea cadrului legislativ existent care sa asigure sustenabilitatea fiscala a zonei euro.
Ministrii de finante din Statele Membre au reiterat, totodata, necesitatea inregistrarii unor progrese rapide in domeniul supravegherii si reglementarii pietelor financiare.
Totodata, secretarul de stat din MFP, dl. Alexandru Nazare, a sustinut pozitia Romaniei la reuniunea ECOFIN, subliniind importanta constituirii unui fond de garantare pentru statele cu probleme financiare:
„Constituirea acestui mecanism de stabilitate financiara, sustinut si de Romania, este o dovada de solidaritate, un instrument de care Uniunea avea nevoie, dar si un ferm angajament politic. Romania va profita indirect de acest Mecanism in urmatorii ani si direct din momentul aderarii la zona euro. Mecanismul va fi implementat prin coagularea eforturilor Comisiei Europene, a Fondului Monetar International si a Statelor Membre astfel incat viitoare asemenea crize sa fie prevenite si moneda unica europeana sa fie protejata. Acest Mecanism este o centura de siguranta in plus pentru consolidarea economiilor europene, prioritatea fiind in continuare ajustarea chetuielilor bugetare in fiecare stat membru afectat de criza. In acest context, planul de reforma al Romaniei convenit cu FMI a fost salutat de catre ministrii de finante din Uniunea Europeana”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)