ACCES GRATUIT
PE: Pana in 2020, toate cladirile vor avea un consum energetic aproape nul
Parlamentul European a adoptat, marti, noua directiva privind eficienta energetica a cladirilor, astfel incat valoarea facturilor la energie sa fie redusa, iar UE sa atinga obiectivul de reducere a consumului de energie cu 20%, pana in 2020, informeaza un comunicat de presa al PE.
Articolul continuă mai jos
In acest sens, statele membre vor trebui sa isi adapteze normele de constructie, astfel incat toate cladirile construite, incepand cu sfarsitul anului 2020, sa dispuna de standarde inalte in ceea ce priveste eficienta energetica.
Potrivit PE, cladirile sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie in Uniunea Europeana, fiind ce mai mare sursa de emisii CO2. Astfel, prin imbunatatirea performantei energetice a cladirilor, se vor putea atinge si obiectivele UE in materie de emisii, si anume, reducerea acestor cu 20%, pana in 2020. Masuri simple precum o mai buna izolare ar putea reduce emisiile cu pana la 80%.
Noua directiva privind eficienta energetica a cladirilor stabileste cerintele minime in cazul performantei energetice a cladirilor noi, precum si aplicarea acestora in cazul cladirilor existente. Statele membre trebuie sa ia masurile necesare pentru a garanta ca cerintele minime de performanta energetica pentru cladiri ating niveluri optime din punctul de vedere al costurilor.
Pana la 31 decembrie 2020, toate cladirile noi vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero, iar energia va proveni in mare parte din surse regenerabile. De asemenea, inca din 2019, cladirile ocupate si detinute de autoritatile publice vor trebuie sa indeplineasca aceste standarde. Pentru a stimula masurile legate de eficienta energetica, se va asigura o finantare partiala din bugetul Uniunii.
Atunci cand cladirile sunt supuse unor renovari majore, performanta energetica a cladirii este imbunatatita pentru a satisface cerintele minime de performanta energetica. In procesul de renovare, proprietarii sunt incurajati sa introduca sisteme inteligente de contorizare si sa inlocuiasca sistemele de apa calda si climatizare cu alternative eficiente din punct de vedere energetic, precum pompele de caldura reversibile. Legislatia nationala va impune si inspectii periodice ale generatoarelor de caldura si ale sistemelor de aer conditionat.
Directiva adoptata marti, in a doua lectura, face parte dintr-un pachet legislativ mai extins privind eficienta energetica, urmand ca, miercuri, deputatii vor adopta si formatul etichetei privind eficienta energetica.
Raportul PE a fost elaborat de eurodeputatul roman Silvia-Adriana Ticau (S&D, RO).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)