Lista continand plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope interzise de la comercializare ar putea fi completata cu inca 8 noi substante cu efect psihoactiv, identificate in ultimele 2 luni de catre experti, potrivit unui proiect de HG elaborat de Ministerul Sanatatii (MS). Acestea se adauga celor 27 de substante si 9 plante identificate ca fiind daunatoare sanatatii publice, interzise de la inceputul lunii februarie.
Proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea tabelelor Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope si ale Legii 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri interzice interzice de la comercializare alte sapte substante, precum si o planta cu efect psihoactiv.
Astfel, pe
lista substantelor aflate sub control national s-ar putea afla:
- 2C-C=4-cloro-2,5-dimetoxi-fenetilamina
- Etcatinona= (RS)-2-etilamino-1-fenil-propan-1-ona
- JWH 250=2-(2-metoxifenil)-1-(1-pentilindol-3-il) etanona
- JWH-073=Naftalen-1-il-(1-butilindol-3-il) metanona
- Metilendioxipirovalerona (MDPV)
- Metilbenzilpiperazina (MBZP)
- N,N-dialil-5-metoxitriptamina (5-MEO-DALT)
De asemenea, pe
lista plantelor interzise este propusa si:
- Dimetocaina (larocaina) =(3-dietilamino-2,2-dimetilpropil)-4-aminobenzoat
Efectele produse de aceste substante sunt similare celor date de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman (stari confuzionale-pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului).
Totodata, substanta Gama-butirolactona (GBL)=Dihidrofuran-2(3H)-ona este exclusa din listele Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope si Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, pentru conformitate cu observatiile Comisiei Europene privind compatibilitatea legislatiei nationale cu prevederile Regulamentului CE 273/2004 privind precursorii drogurilor.
Proiectul de HG vine in contextul in care, dupa publicarea
Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2010, pe piata din Romania au aparut noi substante cu efect psihoactiv si numeroase persoane s-au prezentat la Unitatile de Primiri Urgente dupa ce au consumat produse continand substante nou aparute.
Potrivit notei de fundamentare, Inspectoratul General al Politiei Romane a identificat, pana in prezent, un numar de 10 astfel de substante, potential periculoase pentru sanatate. Acestea au fost analizate de experti ai mai multor institutii, care au hotarat ca pentru opt dintre substantele cercetate este justificata includerea in listele cu plantele, substantele si preparatele stupefiante si psihotrope aflate sub control in Romania.
In acelasi timp, conform MS, dupa intrarea in vigoare a respectivei OUG, magazinele care comercializau produse continand substante cu efect psihoactiv au schimbat produsele cu altele noi, la fel de periculoase.
OUG nr. 6/2010 prevede ca
producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportarea, procurarea, cumpararea, detinerea, fara drept a substantelor de pe aceasta lista sa se pedepseasca cu inchisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc. La droguri de risc - pentru consum propriu, cumparare sau detinere fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani, la droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani.
Va prezentam ca fisier atasat proiectul MS.
Comentarii articol (6)