Lista continand plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope interzise de la comercializare ar putea fi completata cu inca 8 noi substante cu efect psihoactiv, identificate in ultimele 2 luni de catre experti, potrivit unui act normativ recent. Acestea se adauga celor 27 de substante si 9 plante identificate ca fiind daunatoare sanatatii publice, interzise de la inceputul lunii februarie.
Hotararea nr. 575/2010 pentru actualizarea anexei la Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, precum si a anexei la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 509, din 22 iulie 2010.
Actul normativ interzice de la comercializare alte sapte substante, precum si o planta cu efect psihoactiv.
Astfel, pe lista substantelor aflate sub control national sunt trecute:
- 2C-C=4-cloro-2,5-dimetoxi-fenetilamina
- Etcatinona= (RS)-2-etilamino-1-fenil-propan-1-ona
- JWH 250=2-(2-metoxifenil)-1-(1-pentilindol-3-il) etanona
- JWH-073=Naftalen-1-il-(1-butilindol-3-il) metanona
- Metilendioxipirovalerona (MDPV)
- Metilbenzilpiperazina (MBZP)
- N,N-dialil-5-metoxitriptamina (5-MEO-DALT)
De asemenea, pe lista plantelor interzise sunt mentionate si:
- Dimetocaina (larocaina) =(3-dietilamino-2,2-dimetilpropil)-4-aminobenzoat
Efectele produse de aceste substante sunt similare celor date de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman (stari confuzionale-pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului).
Totodata, substanta Gama-butirolactona (GBL)=Dihidrofuran-2(3H)-ona este exclusa din listele Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope si Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, pentru conformitate cu observatiile Comisiei Europene privind compatibilitatea legislatiei nationale cu prevederile Regulamentului CE 273/2004 privind precursorii drogurilor.
Potrivit MS, incepand cu luna aprilie 2010, dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 6/2010 privind interzicerea unor plante si substante cu efect psihoactiv, la camerele de garda ale spitalelor au inceput sa se prezinte persoane tinere care acuzau intoxicatii cu produse din categoria „droguri usoare”, altele decat cele identificate si interzise deja.
“Din declaratiile persoanelor in cauza, s-a constatat ca efectele acestor substante asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, in unele cazuri fiind chiar mai severe. Aceste produse dau stari halucinogene, insomnii, euforie sau inhibare, creand dependenta. In supradoze pot provoca chiar moartea consumatorului”, se arata in comunicatul de presa emis de MS.
“Atunci cand am elaborat noile prevederi legale pentru combaterea traficului ilicit de droguri si regimului juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante, am incercat sa gandim preventiv. Am stiut ca cei care se ocupa cu astfel de ilegalitati vor cauta metode de a eluda legea. Din aceasta cauza am realizat o legislatie flexibila, care ne permite ca in cel mai scurt timp de la identificarea si expertizarea unor noi plante si substante ca fiind daunatoare sanatatii sa fie interzise rapid prin introducerea in lista”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
In anul 2009, un numar de 1300 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale in urma consumului de substante halucinogene.
Anul acesta, din luna ianuarie si pana la sfarsitul lunii mai, la Unitatile de Primiri Urgente din intreaga tara s-au prezentat 206 persoane intoxicate cu substante care au efect psihoactiv.
Conform datelor transmise de catre Ministerul Administratiei si Internelor, dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 6/2010 privind interzicerea unor substante si plante psihotrope, au fost verificate 67 magazine de vise unde au fost aplicate amenzi in valoare de peste 150.000 lei. In acelasi timp, fost suspendata activitatea la 5 unitati de acest tip si s-au intocmit peste 30 dosare penale. De asemenea, s-au confiscat aproximativ 35 kilograme din noile substante introduse sub control.
Comentarii articol (3)