Persoanele care prezinta tulburari psihice, aflate sub monitorizare, ar putea beneficia de medicamente si asistenta medicala gratuita, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Justitiei (MJ). De asemenea, ONG-urile ar putea avea acces in toate unitatile de psihiatrie pe baza unei autorizatii, iar asistarea persoanelor cu probleme mintale s-ar putea face de catre un reprezentant consensual.
MJ supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 487/2002 - Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit notei de fundamentare, proiectul de act normativ coreleaza dispozitiile Legii sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice nr. 487/2002 cu prevederile dreptului intern si international.
Conform prevederile propuse de MJ, evaluarea sanatatii mintale se va face cu consimtamantul liber, informat si documentat al persoanei. Totusi, vor exista exceptii, in anumite situatii specifice, stabilite de lege, cand persoana evaluata are dificultati in a aprecia implicatiile unei decizii asupra ei insesi, urmand ca, in astfel de cazuri, persoana evaluata sa beneficieze de asistenta reprezentantului legal.
De asemenea,
bolnavii psihici monitorizati prin sistemul de asistenta ambulatorie, indiferent de statutul social pe care il au, ar putea beneficia de medicamente si asistenta medicala gratuita.
In acelasi timp, toate deciziile terapeutice se comunica imediat pacientului si, in cel mai scurt timp, reprezentatului acestuia, legal sau consensual / conventional, consemnandu-se, in acelasi timp, in dosarul medical.
Interesele bolnavilor cu tulburari psihice, aparate de un reprezentant consensual
Astfel, una dintre principalele prevederi ale proiectului de lege se refera la inlocuirea reprezentantului legal cu a reprezentantului consensual/conventional. Astfel, prin reprezentant consensual/ conventional se intelege persoana care accepta sa asiste sau sa reprezinte interesele unei persoane cu tulburari psihice.
Reprezentantul consensual/conventional va a asista pacientul in relatiile cu unitatea medicala, cu institutiile publice sau cu orice alte persoane numai in legatura cu internarea si tratamentul medical. De asemenea, acesta va fi informat in legatura cu tratamentul aplicat bolnavului.
Potrivit proiectului,
reprezentarea consensuala/conventionala se va realiza numai dupa incheierea unei declaratii scrise in acest sens, cu r
espectarea urmatoarelor conditii:
a) o persoana internata poate avea in acelasi timp un singur reprezentant consensual / conventional;
b) reprezentarea consensuala / conventionala este limitata numai cu privire la asistarea sau reprezentarea persoanei internate in ceea ce priveste internarea si tratamentul medical, inclusiv drepturile acesteia pe durata tratamentului ;
c) reprezentarea poate fi numai cu titlu gratuit;
d) declaratia trebuie sa fie semnata atat de catre pacient, cat si de catre reprezentantul consensual / conventional;
e) este necesara prezenta unui martor, atestata prin semnarea declaratiei si de catre acesta; martor nu poate fi o persoana din personalul medical al unitatii psihiatrice;
f) declaratia trebuie sa contina o mentiune expresa referitoare la imputernicirea data reprezentantului consensual / conventional de a decide cu privire la aplicarea tratamentului prin electrosocuri.
Mai multe drepturi pentru persoanele cu probleme psihice
In proiect se prevede ca ingrijirea persoanelor internate in unitati de psihiatrie sa se realizeze in conditii care sa asigure respectarea demnitatii umane.
Astfel, “
in timpul internarii intr-o unitate de psihiatrie este interzisa orice forma de discriminare pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa, infectie HIV/SIDA sau alte temeiuri”.
In actul normativ se precizeaza expres faptul ca internarea persoanelor sa se faca in incaperi care dispun de iluminat natural si de instalatiile necesare asigurarii iluminatului artificial corespunzator.
Totodata,
este interzisa imobilizarea cu lanturi ori catuse a persoanelor internate, iar imobilizarea cu mijloace specifice protejate, care nu produc vatamari corporale este permisa doar in situatii exceptionale.
Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog vor incuraja si sustine orice initiativa prin care se aduce o contributie la activitatea de educatie, interventie psihosociala si asistenta religioasa desfasurata in unitatile de psihiatrie. Astfel, reprezentantii ONG-urilor pot vizita unitatile de psihiatrie si pot lua contact cu pacientii, in baza unei autorizatii emise de catre directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog.
Va prezentam ca fisier atasat proiectul de lege.
Comentarii articol (0)