LOCUINTE DE SERVICI –CADRU LEGAL
Legea114/1996-Legea locuintei republicata cu modificarile si completarile ulterioare
Art.2 lit d) Locuinta de serviciu
Locuinta destinata functionarilor publici, angajatilor unor institutii sau agenti economici, acordata in conditiile contractului de munca, potrivit prevederilor legale.
Art. 51
Fondul de locuinte de serviciu se compune din:
a)locuinte existente, care, potrivit prevederilor legale, raman cu destinatia de locuinte de serviciu la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
b)locuinte noi.
Conditiile si durata de inchiriere vor fi stipulate in contractul de inchiriere incheiat intre partile contractante, accesoriu la contractul de munca.
Art. 52
Locuintele noi se finanteaza, in conditiile legii, din:
a) bugetul de stat si bugetele locale, in limitele prevederilor bugetare aprobate anual cu aceasta destinatie;
b) bugetele agentilor economici, pentru salariatii acestora.
Art. 53
Locuintele de serviciu se vor amplasa dupa cum urmeaza:
a) pe terenurile aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, pentru locuintele finantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, cu asigurarea viabilizarii terenurilor, potrivit prevederilor art. 12;
b) pe terenurile apartinand agentilor economici, pentru locuintele si lucrarile de viabilizare a terenurilor, finantate din bugetele acestora.
Norme metodologile la Legea nr. 114/1996
Art. 29
(1) Locuintele de serviciu si cele de interventie fac parte din patrimoniul agentilor economici sau al institutiilor publice centrale ori locale si se administreaza in interesul acestora prin inchiriere salariatilor proprii, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca.
(2) Conditiile de administrare si de inchiriere a acestor locuinte se stabilesc de catre conducerile agentilor economici sau ale institutiilor detinatoare, cu respectarea prevederilor legale.
LOCUINTE DE SERVICI –TRATAMENT FISCAL
-Din punct de vedere al impozitului pe profit;
In conformitate cu art. 21 alin (3) lit.l din Legea 571/2003 Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate in localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare sunt deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de legea locuintei, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10 %. Diferenta nedeductibila trebuie recuperata de la beneficiari, respectiv chiriasi/locatari.
In conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, in cazul locuintei de serviciu date in folosinta unui salariat sau administrator, cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea acesteia sunt deductibile in limita corespunzatoare raportului dintre suprafata construita prevazuta in Legea locuintei nr.114/1996, republicata, cu modificarile ulterioare, majorata cu 10%, si totalul suprafetei construite a locuintei de serviciu respective.
-Din punct de vedere al impozitului pe venit;
In conformitate cu art.55 alin (4) litc c) din Legea 571/2003 Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
c)contravaloarea folosintei locuintei de serviciu sau a locuintei din incinta unitatii, potrivit repartitiei de serviciu, numirii conform legii sau specificitatii activitatii prin cadrul normativ specific domeniului de activitate, compensarea chiriei pentru personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si compensarea diferentei de chirie, suportate de persoana fizica, conform legilor speciale;
In conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, prin locuinte acordate ca urmare a specificitatii activitatii se intelege acele locuinte asigurate angajatilor cand activitatea se desfasoara in locuri izolate, precum statiile meteo, statiile pentru controlul miscarilor seismice, sau in conditiile in care este solicitata prezenta permanenta pentru supravegherea unor instalatii, utilaje si altele asemenea.
LOCUINTE CONSIDERATE AVANTAJE IN NATURA ACORDATE SALARIATILOR
Cod Fiscal
In conformitate cu art.55 alin (3) lit.b din Legea 571/2003 Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, avantajele, cu exceptia celor prevazute la alin (4) cuprind si cazarea oferita la un pret mai mic decat pretul pietei.
Norme Cod Fiscal
La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoane fizice cum ar fi:
f)contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal si a cheltuielilor conexe de intretinere cum sunt cele privind consumul de apa, consumul de energie electrica si termica si altele asemenea, cu exceptia celor prevazute expres la art. 55 alin (4) lit. c. Din Codul Fiscal.
Interpretare
Una din conditiile care trebuiesc indeplinite de o locuinta pentru a fi considerata locuinta de serviciu este sa fie in patrimoniul agentului economic (sa fie proprietatea agentului economic).
Astfel, vom clasifica locuintele in:
-locuinte aflate in proprietatea agentului economic
-locuinte inchiriate de agentul economic
Locuinte aflate in proprietatea agentului economic:
1. este declarat sediu secundar (punct de lucru)-in acest caz nu mai poate fi considerat locuinta
2. se afla in localitatea in care societatea are sediul central sau sedii secundare. In acest caz locuinta poate fi:
a. locuinta de servici daca:
- este destinata angajatilor egentilor economici
- este utilizata de salariati –prin contract de inchiriere –anexa la contractul individual de munca
- salariatii care beneficiaza de aceste locuinte trebuie sa aiba domiciliul in alta localitate decat cea in care se afla locuinta de serviciu
b. avantaj in natura –daca nu indeplineste conditiile de a fi locuinta de servici si este utilizata de catre salariatii agentului economic;
c. cheltuiala nedeductibila – daca nu indeplineste conditiile de a fi locuinta de servici si este utilizata de catre persoane care nu sunt salariati ai agentului economic.
3. se afla in alta localitate decat cea in care societatea are sediul central sau sedii secundare (de regula nu se amortizeaza si se reevalueaza anual). In acest caz locuinta poate fi:
a. avantaj in natura – in cazul in care locuinta este folosita de catre salariati-in scop personal
b. cheltuiala nedeductibila – in cazul in care este folosita de salariati in scopul societatii sau este folosita de alte persoane decat salariatii.
Locuinte inchiriate de agentul economic –pot fi:
1. este declarat sediu secundar (punct de lucru)-in acest caz nu mai poate fi considerat locuinta
2. avantaj in natura – in cazul in care locuinta este folosita de catre salariati-in scop personal
3. cheltuiala deductibila in cazul in care este folosita de catre salariati in scopul societatii – dovedit cu documentatia pentru deplasare in alta localitate decat sediul principal sau secundar unde lucreaza salariatul.
4. cheltuiala nedeductibila - in cazul in care este folosita de alte persoane decat salariatii –permanent (nu accidental);
5. cheltuiala de protocol – in cazul in care este folosita in mod accidental de alte persoane decat salariatii care au legatura cu societatea.
Comentarii articol (6)