Autoritatea Nationala pentru Protectia consumatorilor (ANPC) a verificat aproximativ 160 de tone de produse lactate la peste 800 de comercianti, constatand ca 23% dintre produse nu se incadrau in prevederile legale, informeaza un comunicat de presa al ANPC. Amenzile aplicate depasesc 1,26 milioane de lei.
In perioada 10-14 mai 2010, ANPC a dispus, la nivel national, de verificare a modului de respectare a prevederilor legale referitoare la conformitatea, modul de etichetare, comercializare, prezentare si publicitate a laptelui de consum si a produselor lactate.
Controlul a vizat 809 operatori economici si s-au verificat 158 de tone de lapte de consum si produse lactate, dintre care peste 36 tone (22,9%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare.
Astfel, analizele de laborator au scos in evidenta ca 14% din probele de lapte de consum si produse lactate nu se incadrau in prevederile legale in vigoare.
“In urma deficientelor constatate, organele de control au aplicat 442 de amenzi contraventionale in valoare de 1.260.300 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.Totodata, comisarii ANPC au dispus oprirea definitiva si scoaterea din circuitul consumului uman a circa 600 kg de produse in valoare de 4.225 RON, care erau improprii consumului uman, cat si oprirea temporara de la comercializare a 34.700 kg lapte de consum si produse lactate in valoare de 228 mii lei, pana la remedierea neconformitatilor”, arata sursa.
In urma actiunii de control, s-au constatat urmatoarele:
- comercializarea produselor lactate care prezentau suprafata oxidata, gust si miros de alterat, ranced
- operatori economici din judetele Maramures, Brasov, Vrancea si Cluj comercializau unt ce continea aditivi alimentari, contrar normelor in vigoare.
- Comercializarea de lapte de consum cu continutul proteic mai mic decat cel impus cu proportii cuprinse intre 10%si 43% fiind astfel un produs dezechilibrat nutritional si de unt cu un continut de grasime sub cel declarat cu valori cuprinse intre 3% si 4% cu afectarea interesului economic al consumatorilor acestia cumparand in realitate apa in loc de unt.
- desi conform prevederilor Ordinului nr.438/295/2002 nu este permisa utilizarea conservantilor la fabricarea produselor lactate, respectiv a untului, laptelui si smantanii sub forma integrala, degresata, semidegresata, pasteurizate si sterilizate, inclusiv UHT, produselor pe baza de lapte fermentat cu microorganisme vii nearomatizate, unii producatori inscriu abuziv expresia „Nu contine conservanti”, inducand consumatorilor ca produsul detine o calitate, pe care, in realitate, toate produsele similare o detin, situatie constatata la produsele: iaurt, sana, smantana si branza telemea comercializate. Aceasta abatere a fost constatata la operatori economici din aproape toate judetele.
- In 63% din judete se comercializau lapte de consum si produse lactate in afara datei durabilitatii minimale, respectiv a datei limita de consum stabilite de producatori;
- operatori economici din judetele Brasov, Alba, Mures si Teleorman aveau spre comercializare produse fabricate in afara Romaniei, dar cu denumiri traditionale romanesti. Sortimentele „Unt de masa A, cu un continut de 74% grasime” si „Unt de masa B, cu un continut de 65% grasime” fac parte din grupa produselor traditionale romanesti care se fabrica in conformitate cu prevederile Standardului national „STAS 278-86”. Aceste sortimente prezinta compozitii si denumiri sub care se vinde produsul, recunoscute de consumatorii din Romania. Utilizarea acestor denumiri pentru untul fabricat in afara Romaniei, nu mai respecta denumirea de produs traditional, induce in eroare consumatorii asupra originii reale a produsului si reprezinta o practica comerciala incorecta.
Sfaturi pentru consumatori:
- Acordati o atentie deosebita cand cumparati lapte si produse din lapte asupra modului de prezentare a ambalajului; in cazul in care ambalajul este bombat rezulta ca a inceput procesul de fermentare;
- Solicitati vanzatorului, in cazul in care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, sa va arate eticheta produsului pentru a analiza compozitia si, mai ales, incadrarea in data durabilitatii minimale;
- Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale/data limita de consum modificata sau depasita;
- La cumpararea produselor alimentare si, implicit a laptelui si produselor din lapte, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
- Nu cumparati lapte si produse din lapte din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.
Comentarii articol (0)