Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ar putea deconta doar 3 consultatii pe an, in cazul celor care sufera de o boala acuta, fie de catre medicul de familie, fie de catre medicul specialist, potrivit unui proiect de Ordin de modificare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale. De asemenea, CNAS propune si o serie de crieterii pe baza carora sa se realizeze prescrierea si decontarea medicamentelor.
Potrivit proiectului de
Ordin al CNAS privind modificarea si completarea Ordinului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 265/408/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2010, pentru fiecare caz, casa de asigurari de sanatate va deconta maximum 3 consultatii pentru acelasi episod de boala acuta, pe asigurat si pe an, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului.
In proiect se precizeaza ca numarul maxim de 3 consultatii se poate acorda cumulat atat la nivelul medicului de familie cat si la nivelul medicului / medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice.
Astfel, pentru acelasi episod de boala acuta, in situatia in care cele 3 consultatii au fost acordate de catre medicul de familie, acesta nu mai poate elibera bilet de trimitere catre alte specialitati.
De asemenea, in situatia in care au fost acordate de catre medicul de familie una sau doua consultatii, celelalte consultatii pana la nivelul maxim de 3, pot fi acordate de catre medicul / medicii de specialitate, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, pe care se va mentiona numarul de consultatii acordate.
Totodata, sunt stabilite si criteriile pentru respectarea modalitatilor de prescriere, respectiv de utilizare eficienta a fondurilor alocate pentru prescrierea medicamentelor, cu si fara contributie personala. CNAS propune sa se aiba in vedere urmatorii indicatori:
a) consumul mediu de medicamente / grupa de boli / nr. de CNP-uri / luna calculat la nivelul fiecarei case de asigurari de sanatate;
b) numarul de CNP-uri beneficiare de prescriptii medicale inscris la medicul de familie, la nivelul fiecarei case de asigurari de sanatate, pentru grupele de boli avute in vedere.
Proiectul de act normativ specifica faptul ca la calculul acestor indicatori se vor utiliza datele aferente trimestrului I 2010.
In acelasi timp, se prevede ca medicii specialisti sa poata acorda asistenta medicala de urgenta (anamneza, examen clinic si tratament) in limita competentei si a dotarii tehnice a cabinetului medical in cadrul caruia isi desfasoara activitatea medicul de specialitate. In cazul in care competentele le sunt depasite, acestia asigura trimiterea pacientului catre structurile de urgenta specializate.
Proiectul introduce, in cadrul specialitatilor clinice pentru care se incheie contract de furnizare de servicii medicale in ambulatoriul de specialitate clinic, si specialitatea „chirurgie vasculara” avand in vedere faptul ca unele servicii aferente acestei specialitati pot fi acordate in ambulatoriu.
O alta modificare se refera la stabilirea tarifului pentru serviciile de ingrijiri medicale la domiciliu. CNAS a propus ca primele 30 de zile de ingrijiri sa fie decontate de casele de asigurari de sanatate la tariful deja prevazut, iar pentru zilele ce depasesc primele 30 de zile, decontarea se va face la un tarif ce reprezinta 50% din tariful respectiv.
Va prezentam ca fisier atasat proiectul CNAS.
Comentarii articol (10)