Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ar putea deconta doar 3 consultatii pe an, in cazul celor care sufera de o boala acuta, fie de catre medicul de familie, fie de catre medicul specialist, potrivit proiectelor de modificare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale si a normelor acestuia. De asemenea, CNAS propune si conditiile in care se poate efectua transferului de la un medic de familie la altul.
Prevederile proiectului
Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2011 au fost coroborate cu reglementarile proiectului de Contract-cadru actualizat.
Potrivit proiectului, medicii de familie aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate acorda servicii medicale pe baza unei programari, in conformitate cu prevederile
Ordinului ministrului sanatatii nr. 44/2010 privind aprobarea unor masuri de eficientizare a activitatii la nivelul asistentei medicale ambulatorii in vederea cresterii calitatii actului medical in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
Conform acestui proiect de act normativ, pentru fiecare caz, casa de asigurari de sanatate va deconta
maximum 3 consultatii pentru acelasi episod de boala acuta, pe asigurat si pe an, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului. Numarul maxim de 3 consultatii se poate acorda cumulat atat la nivelul medicului de familie cat si la nivelul medicului / medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice.
Astfel, pentru acelasi episod de boala acuta, in situatia in care cele 3 consultatii au fost acordate de catre medicul de familie, acesta nu mai poate elibera bilet de trimitere catre alte specialitati. De asemenea, in situatia in care au fost acordate de catre medicul de familie una sau doua consultatii, celelalte consultatii pana la nivelul maxim de 3, pot fi acordate de catre medicul / medicii de specialitate, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, pe care se va mentiona numarul de consultatii acordate.
Lunar, medicul de familie va transmite caselor de asigurari de sanatate, pana la termenul prevazut in contractul de furnizare de servicii medicale incheiat cu casa de asigurari de sanatate, prin reprezentantul legal, intreaga activitate efectiv realizata in luna anterioara, care se verifica de catre casele de asigurari de sanatate in vederea decontarii si se valideaza conform prevederilor contractului-cadru si a prezentelor norme.
In acest proiect sunt prevazute si criteriile privind selectia furnizorilor de servicii medicale de recuperare-reabilitare a sanatatii si repartizarea sumelor pentru furnizarea de servicii medicale de recuperare-reabilitare a sanatatii in ambulatoriu, pentru o mai mare transparenta in cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale de recuperare-reabilitatea sanatatii in ambulatoriu, luandu-se in considerare:
- evaluarea capacitatii resurselor tehnice;
- evaluarea salii de kinetoterapie;
- evaluarea resurselor umane.
Proiectul include si un “
Model cerere de transfer” privind transferul unei persoane de la un medic de familie la un altul, pe raspunderea pacientului.
In astfel de situatii, Medicul de familie primitor are obligatia sa anunte in scris (prin posta), in maximum 30 de zile lucratoare, medicul de familie de la care a plecat asiguratul, precum si casa de asigurari de sanatate. Medicul de familie de la care pleaca asiguratul are obligatia sa transmita fisa medicala (originalul) prin posta, medicului primitor, in termen de 15 zile lucratoare de la solicitare. Cabinetul medical de la care pleaca asiguratul pastreaza o copie conform cu originalul a fisei medicala a acestuia.
In acelasi timp, nu sunt operate modificari in modelele de contract de furnizare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, urmand ca acestea sa fie actualizate dupa definitivarea proiectului de Contract-cadru pentru anul 2011.
In ce priveste tarifele, aceste vor fi cele aferente anului 2010. Insa, pentru o parte dintre acestea este necesara si aprobarea Legii bugetului de stat pentru anului 2011.
Va prezentam ca fisier atasat proiectul CNAS.
Comentarii articol (29)