Raspunsul specialistului:
Art. 190 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile de mai sus se suporta de catre angajatori.
Este evident ca in asemenea cazuri nu se acorda concedii de studii cu plata ci se asigura efectiv formarea profesionala si ca aceasta formare este compatibila cu atributiile din fisa postului – ceea ce nu se intampla in cazul dumneavoastra. Mai observam ca exista obligatia ca salariatul sa aiba la acel loc de munca cel putin 2 ani vechime la acel angajator iar dumneavoastra aveti doar un an.
Doar in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile de mai sus, salariatul are dreptul indubitabil (in sensul ca nu poate fi refuzat de catre angajator), in baza art. 152 alin. (1) din Codul muncii, la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
Pentru ca situatia dumneavoastra nu se incadreaza in prevederile de mai sus, este la latitudinea angajatorul sa va acorde concediu de studii cu plata, la cererea dumneavoastra, potrivit art. 149 din Codul mentionat, in sensul ca poate sau nu acorda.
In ceea ce priveste concediul fara plata pentru formare profesionala, acesta se poate acorda, in baza art. 150 din acelasi Cod, la solicitarea dumneavoastra, pe perioada formarii profesionale pe care o urmati din initiativa dumneavoastra. Angajatorul va poate respinge solicitarea numai cu acordul sindicatului sau, dupa caz, cu acordul reprezentantilor salariatilor si numai daca absenta dumneavoastra ar prejudicia grav desfasurarea activitatii. In acest caz nu are importanta daca studiile au sau nu legatura cu atributiile din fisa postului dumneavoastra si nici nu vi se impun conditiile reglementate la art. 192 din Cod, redate mai sus.
Se stipuleaza, in continuare, la art. 151, ca cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala. Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor aratate mai sus.
Comentarii articol (0)