ACCES GRATUIT
MJ militeaza pentru protectia drepturilor omului in locurile de detentie
Ministerul Justitiei organizeaza doua ateliere de lucru in vederea identificarii solutiei optime pentru infiintarea in Romania a unuia sau mai multor mecanisme pentru prevenirea torturii si a pedepselor ori tratamentelor inumane sau degradante, fapt de natura sa conduca la garantarea respectarii drepturilor omului in locurile de detentie din Romania.
Articolul continuă mai jos
Obligatia de infiintare a unuia sau mai multor mecanisme nationale de preventie functionale a fost asumata de catre statul roman prin ratificarea „Protocolului optional la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante“, adoptata la New York la 10 decembrie 1984.
Astfel, cele doua ateliere de lucru se vor organiza in cadrul proiectului de infratire institutionala Facilitatea de Tranzitie RO 2007 IB/JH/21TL „Sprijin in vederea stabilirii unui mecanism national de prevenire pentru o mai buna promovare si protectie a drepturilor omului in locurile de detentie”, la Bucuresti, in zilele de 10 si 11 iunie, respectiv 21 si 22 iunie 2010. La cele doua evenimente vor fi invitati sa participe reprezentanti ai institutiilor care pot avea in subordine sau coordonare „locuri de detentie” (astfel cum sunt acestea definite in art. 4 al Protocolului optional), ai institutiilor cu atributii in domeniul garantarii respectarii drepturilor omului, precum si reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale care activeaza in acest domeniu.
In vederea realizarii obiectivului proiectului, acela de identificare a celei mai bune variante de infiintarea la nivel national a unuia sau mai multor mecanisme pentru prevenirea torturii si a pedepselor ori tratamentelor inumane sau degradante care ar putea fi aplicate persoanelor private de libertate in “locurile de detentie“, agenda celor doua ateliere de lucru include discutii cu privire la mecanisme nationale de prevenire implementate cu succes la nivelul unor state ale Uniunii Europene, astfel cum au fost acestea descrise in rapoartele elaborate de expertii implicati in implementarea proiectului.
Proiectul in cadrul caruia este organizat acest eveniment este derulat de Ministerul Justitiei in colaborare cu Fundatia Germana pentru Cooperare Juridica Internationala (IRZ) si are drept beneficiari Administratia Nationala a Penitenciarelor si Ministerul Justitiei. Bugetul alocat acestui proiect este de 199.000 Euro, dintre care 186.000 Euro reprezinta fonduri Facilitatea de Tranzitie si 13.000 Euro reprezinta cofinantare nationala.
In cadrul proiectului va fi elaborat un raport cuprinzand recomandari concrete privind implementarea mecanismului national de prevenire in sistemul juridic roman. Acest raport va fi elaborat in urma analizarii bunelor practici din state membre ale Uniunii Europene care au obtinut rezultate pozitive in urma implementarii unui astfel de mecanism de prevenire si a corelarii acestora cu specificul sistemului juridic roman de garantare a respectarii drepturilor omului.
Mai multe informatii aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)