Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul teritorial Craiova efectueaza cercetari penale fata de un judecator de la Tribunalul Dolj - Sectia penala, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita, informeaza un comunicat de presa al DNA.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
La data de 5 mai 2010, inculpatul M. B. Diaconescu, in calitate de judecator, a primit prin intermediul altor persoane (coinculpati in prezentul dosar) suma de 15.000 euro, de la trei denuntatori judecati in stare de arest preventiv intr-un dosar penal instrumentat de inculpat, aflat pe rolul Tribunalului Dolj.
Banii au fost primiti de judecatorul M. B. Diaconescu pentru ca, in schimb, sa dispuna judecarea celor trei denuntatori in stare de libertate, iar in final sa le dea o pedeapsa blanda pentru faptele pentru care sunt judecati.
Banii au fost primiti de judecatorul M. B. Diaconescu prin intermediul colegului sau L. T. Anghel, judecator la aceeasi instanta, in baza unei intelegeri anterioare, dupa ce, in aceeasi zi, a modificat sentinta penala reducand de la cinci la patru ani inchisoare pedeapsa aplicata initial celor trei denuntatori pe care ii judeca.
Suma in cuantum de 15.000 euro reprezinta o parte din totalul de 45.000 euro, bani pretinsi si primiti de la denuntatori, printr-un intermediar, de avocatul I. Militaru.
Potrivit DNA, diferenta de 30.000 de euro a fost impartita dupa cum urmeaza: 25.000 euro - avocatii I. Militaru si T. O. Ciuca si 5.000 - judecatorul L. T. Anghel. Avocatii I. Militaru (Baroul Olt) si O. T. Ciuca (Baroul Dolj), precum si judecatorul L. T. Anghel sunt coinculpati in prezenta cauza, in sarcina acestora retinandu-se infractiunile de trafic de influenta, respectiv trafic de influenta si complicitate la luare de mita.
Astfel, la data de 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventiva pe o perioada de 29 de zile a celor trei inculpati, masura fiind ulterior prelungita pana la data de 3 iulie 2010 (detalii in comunicat nr. 159/VIII/3 din 6 mai 2010).
“Inculpatului M. B. Diaconescu i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. Avand in vedere ca, la data de 5 iunie 2010, in conformitate cu prevederile art. 95 alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea si arestarea judecatorului M. B. Diaconescu, la data de 7 iunie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatului pe o perioada de 24 de ore. La data de 8 iunie 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventiva a inculpatului pentru 29 de zile”, informeaza comunicatul de presa.
DNA precizeaza, insa, ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Comentarii articol (0)