ACCES GRATUIT
Firmele s-ar putea restructura financiar si pe cale extrajudiciara
In cadrul procedurii de insolventa sau a procedurii de concordat preventiv, activitatea societatilor comerciale debitoare, creditorilor si institutiilor publice competente va avea la baza o serie de principii incluse intr-un ghid pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor societatilor comerciale. Astfel, firmele ar putea opta si pentru restructurari realizate prin negociere pe cale extrajudiciara.
Articolul continuă mai jos
Pe site-ul Ministerului Justitiei a fost lansat spre dezbatere publica Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor societatilor comerciale.
Potrivit MJ, acest ghid ofera societatilor comerciale debitoare, creditorilor acestora si institutiilor publice competente, indrumari pentru derularea negocierilor in vederea restructurarii obligatiilor in afara cadrului judiciar al procedurii insolventei sau cvasi-judiciar al concordatului preventiv. De asemenea, ministerul precizeaza ca una dintre conditiie care insotesc programul de imprumut al Bancii Mondiale acordat Guvernului Romaniei prin DPL (Development Policy Loan) este elaborarea unui ghid pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor societatilor comerciale.
„Este un principiu general acceptat in plan international ca restructurarile realizate in afara procedurilor judiciare de insolventa aduc foarte multe beneficii celor implicati, ele fiind mult mai flexibile si eficiente decat cele judiciare. Tocmai de aceea, inainte ca un caz de insolventa sa fie dedus solutionarii unei instante judecatoresti, o optiune ce poate sta la indemana debitorilor si creditorilor este aceea de a ajunge la o solutie informala sau o restructurare financiara prin negocieri extrajudiciare, in care ambele parti incearca sa ajunga la un acord prin care sa se modifice termenii obligatiei si sa se permita debitorului sa isi continue in mod normal activitatea economica”, se arata in Preambulul documentului.
Totusi, MJ precizeaza ca acest Ghid are caracter de recomandare, nefiind un act normativ.
Ghidul a fost redactat de reprezentanti ai Ministerului Justitiei (Directia elaborare acte normative), ai Bancii Nationale a Romaniei si ai Ministerului Finantelor Publice. Membrii grupului de lucru au beneficiat de asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale si de expertiza reprezentantilor sectorului bancar (prin Asociatia Romana a Bancilor), urmand ca, la inceputul lunii iulie, sa fie asumat, in mod oficial, de cele trei institutii implicate in redactarea sa.
Va prezentam Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor societatilor comerciale in fisier atasat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)