Primul-ministru Emil Boc a prezentat, duminica, in videoconferinta cu prefectii masurile adoptate de Guvern in domeniul economic si al reformei statului, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al Executivului. Astfel, premierul a cerut reprezentantilor Guvernului in teritoriu a asigura si la nivel local informarea populatiei si a mediului de afaceri cu privire la masurile pe care Executivul le-a adoptat deja sau le are in vedere pentru sustinerea activitatii economice si reducerea deficitului bugetar.
„Obiectivul nostru este de a scoate Romania din recesiunea economica, chiar daca masurile pe care suntem nevoiti sa le luam par uneori extrem de grele si nepopulare”, a reafirmat seful Executivului.
Prima dintre masurile mentionate de primul-ministru a fost
majorarea TVA la 24%, pe care Guvernul a fost nevoit sa o adopte in conditiile in care planul initial de reducere a cheltuielilor bugetare prin diminuarea cheltuielilor cu salariile si pensiile „a fost amputat de Curtea Constitutionala” pe componenta pensiilor.
„Din nefericire, in aceasta situatie Guvernul a fost nevoit sa recurga la majorarea TVA. Nu este o masura care sa ne aduca bucurie, dar este o masura care trebuie luata, repet, in conditiile in care planul initial nu poate fi dus pana la capat in forma lui initiala. Asa cum am spus si ieri (Nota Avocatnet.ro: “sambata, 26 iunie 2010), am in continuare convingerea ca solutia initiala propusa de catre Guvern, aceea de reducere a deficitului bugetar prin modalitatile propuse in lege, viza exact domeniile cheie cu probleme, in vederea insanatosirii sistemului financiar romanesc”, a declarat premierul Emil Boc, adaugand ca, in aceste conditii, „problema deficitului la bugetul de pensii ramane”.
Solutia aleasa, de majorare a TVA, „
stim ca are efecte dureroase pentru economie, ca incetineste iesirea din recesiunea economica, dar in conditiile date, repet, dupa decizia Curtii Constitutionale, ne poate asigura echilibrul financiar intern si finantarea deficitului prin mentinerea acordurilor internationale si, nu in ultimul rand, posibilitatea de a continua reformele structurale ale statului, pe care trebuie sa le ducem pana la capat”, a accentuat seful Executivului.
Guvernul a declansat deja reforma in sanatate si reforma in domeniul educatiei, care se afla in Parlament in faza finala.
Pentru perioada urmatoare, Executivul pregateste acte normative decisive in privinta reformei in administratia publica locala – pentru a duce mai departe reforma statului si a corecta toate greselile perpetuate in ultimii 20 de ani in sistemul economic, financiar, bugetar si administrativ din Romania.
Executivul va continua sa sustina activitatea economica. In aceasta linie se inscrie
mentinerea masurii de neimpozitare a profitului reinvestit si a cotei unice de 16%, pentru ca sistemul privat sa beneficieze de un cadru propice dezvoltarii economice, in conditiile date, inclusiv prin masurile guvernamentale de sustinere si reprioritizare a investitiilor.
La ora actuala,
sunt in vigoare 30 de masuri adoptate de Guvern la capitolul anticriza, carora li se vor adauga si altele si care se incadreaza in sirul masurilor luate si de catre alte state din Uniunea Europeana.
„Nimic din ceea ce au putut face altii si puteam face si noi nu am ezitat sa facem si sa incercam, in conditiile date ale sistemului din Romania, sa sustinem iesirea Romaniei din criza”, a conchis premierul Emil Boc.
Seful Executivului a punctat, totodata, temele importante ale programului de reforma a statului sustinut de Guvern.
Astfel, in ceea ce priveste implementarea legii care vizeaza venitul minim garantat, premierul Emil Boc a cerut intensificarea controalelor si vigilenta maxima pentru eliminarea oricaror cheltuieli abuzive cu plata unor ajutoare catre oameni care au masini si case de lux, in conditiile in care, din verificarea a aproximativ 25% din ajutoarele acordate s-a constatat ca 20% erau ilegale.
„
Peste 2,4 miliarde de euro trebuie sa punem de la bugetul de stat la bugetul de pensii si asigurari sociale pentru a plati aceste componente de asistenta sociala, iar o parte din acesti bani, din nefericire, merg acolo unde nu trebuie. Aici o spun raspicat si fara echivoc: oricine este capabil de munca in aceasta tara trebuie sa munceasca.
Ajutoarele trebuie sa mearga la cei care cu adevarat sunt in nevoie, iar smecherii care, repet, incearca pe usa din dos sa primeasca bani de la stat fara sa munceasca, acestia trebuie sa dispara din ecuatia economiei romanesti”, a declarat primul-ministru.
Alte masuri la care a facut referire seful Executivului au fost descentralizarea in domeniul sanatatii,
combaterea evaziunii fiscale - domeniu in care Guvernul a adoptat de curand un set nou de masuri extrem de severe - si suplimentarea Programului „Rabla” cu inca 30.000 de tichete valorice.
In privinta noilor masuri adoptate pentru combaterea evaziunii fiscale, premierul Emil Boc le-a cerut prefectilor sa acorde „sprijin total directiilor de finante publice judetene, ANAF, prin structuri reprezentate in teritoriu, astfel incat aceasta ordonanta sa fie operationala”.
De asemenea,
au fost limitate cu 20% cheltuielile cu bunuri si servicii, prin care se estimeaza o economie la bugetul de stat de 320-330 de milioane de euro si care se va aplica atat la nivelul administratiei centrale si locale, cat si pentru companiile si societatile nationale cu capital integral sau majoritar de stat. In contextul in care pe primele patru luni ale anului cheltuielile la nivel central si ministerial au scazut cu 3%, la nivelul administratiei locale s-a inregistrat o crestere cu 13%, ceea ce inseamna ca „undeva la nivel local avem o problema. Aceste cheltuieli cu bunuri si servicii au fost scapate de sub control, de aceea am intervenit inclusiv pe cale legislativa nationala, pentru a le rationaliza, astfel incat ele sa ramana in limite controlabile. Nu se poate ca doar la nivel national sa se faca toate eforturile, iar la nivelul administratiilor locale, in conditii inca de recesiune economica, sa creasca cu 13% pe primele patru luni ale anului 2010 in comparatie cu 2009, cheltuielile de la nivel local.”
In ceea ce priveste descentralizarea in domeniul sanatatii, primul-ministru le-a cerut reprezentantilor in teritoriu ai Guvernului sa prezinte pana vineri, 2 iulie, o situatie punctuala in fiecare judet cu problemele legate de procesele verbale de predare-primire a spitalelor.
Tot in cadrul masurilor menite sa ajute Romania sa iasa din recesiune se inscrie posibilitatea oferita autoritatilor locale de a lua imprumut de la stat pentru a-si putea achita datoriile catre agentii economici, care au, la randul lor, datorii la stat. O componenta extrem de importanta pentru depasirea dificultatilor economice o reprezinta
sustinerea agentilor economici pentru a duce la bun sfarsit proiectele europene contractate. Astfel, printr-un act normativ adoptat de Guvern, autoritatile locale pot lua cu garantii de stat imprumuturi pentru a-si putea asigura cofinantarea proiectelor europene. Alte masuri adoptate de Guvern pentru a imbunatati rata de absorbtie a banilor europeni sunt
capitalizarea suplimentara a Fondului de garantare si contragarantare pentru IMM, care vor putea primi creditare pentru a-si asigura partea lor de cofinantare din proiectul european, si posibilitatea data firmelor de a putea ipoteca la banci bunurile pe care le primesc in cadrul proiectului european.
De asemenea,
comisionul de rambursare anticipata a creditului a fost limitat sau eliminat in unele categorii de credite.
Comentarii articol (31)