Ministerul Justitie(MJ) pregateste aplicarea prevederilor noului Cod penal, incercand sa puna in acord legislatia penala existenta cu prevederile Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal. In acest sens, MJ a propus dezbaterii publice un proiect de lege prin care se stabilesc regulile referitoare la solutionarea conflictelor care ar putea aparea intre noul Cod penal, in urma intrarii sale in vigoare, si actuala legislatie in materie penala.
In acest sens, MJ a elaborat un proiect de
Lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, punerea in aplicare efectiva si eficienta a noului Cod penal trebuie abordata intr-o maniera mai larga, urmand a se elabora si actele normative privind punerea in aplicare si a noului Cod de procedura penala si a Legii privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
“Pentru toate aceste 3 acte normative fundamentale pentru sistemul penal romanesc este necesara o pregatire corespunzatoare, atat a sistemului judiciar roman, cat si a partenerilor justitiei (serviciile de probatiune, administratiile locurilor de detentie, politia, politia comunitara, avocatii, mediatorii etc.) si, nu in ultimul rand, a societatii romanesti in ansamblul ei (prin promovarea noilor reglementari si a implicatiilor acestora in plan social). Astfel, trebuie identificate resursele umane (atat ca necesar in sistem, cat si ca pregatire profesionala privind noile reglementari) si bugetare (de exemplu, pentru asigurarea infrastructurii) necesare sistemului judiciar roman”, se mai arata in document.
Potrivit MJ, in prezent,
exista aproximativ 300 de legi penale speciale sau extra-penale continand dispozitii penale, cu numeroase suprapuneri de texte, cu abrogari implicite asupra carora planeaza incertitudinea, cu pedepse legale intre care exista diferente flagrante in pofida naturii similare a faptelor incriminate. Pentru elaborarea prezentului proiect au fost analizate toate dispozitiile penale cuprinse in legile speciale, urmarindu-se, in principal, urmatoarele aspecte:
- abrogarea unor texte de incriminare din legislatia speciala, ca urmare a cuprinderii acestora in Partea speciala a noului Codului penal, ori pentru inlaturarea suprapunerii inutile a unor texte care protejeaza aceleasi valori sociale;
- adaptarea pedepselor pentru infractiunile care raman in legislatia speciala potrivit logicii sanctionatorii a noului Cod penal;
- actualizarea trimiterilor la normele din Partea speciala a Codului penal facute de textele din legislatia speciala;
- dezincriminarea unor fapte prevazute in legislatia speciala si contraventionalizarea acestora acolo unde este cazul. Respectarea principiului minimei interventii care guverneaza legislatia penala a oricarui stat de drept impune recurgerea la mecanismul penal de protectie doar in situatiile in care protectia oferita de reglementarile altor ramuri de drept este insuficienta.
Proiectul de Lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale este structurat in 4 titluri, care reglementeaza aspecte precum:
1. Titlul I - Dispozitii privind aplicarea in timp a legii penale: Capitolul I - Domeniul de reglementare; Capitolul II - Dispozitii generale privind aplicarea in timp a legii penale; Capitolul III - Dispozitii privind aplicarea si executarea sanctiunilor penale; Capitolul IV - Dispozitii speciale privind regimul sanctionator aplicabil minorilor
2. Titlul II - Dispozitii privind modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale
3. Titlul III - Dispozitii referitoare la Codul Penal: Capitolul I - Dispozitii interpretative; Capitolul II - Dispozitii de modificare si completare a unor prevederi ale Codului penal.
4. Titlul IV - Dispozitii finale si tranzitorii.
Legea nr. 286/2009 privind Noul Cod penal a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 510, din 24 iulie 2009 si poate fi consultata aici.
_
Nota Avocatnet.ro:
-Proiectul de lege poate fi consultat in fisierul atasat.
Comentarii articol (2)