Ministerul Justitiei (MJ) pregateste aplicarea prevederilor noului Cod Civil, prin incercarea de a compatibiliza legislatia in vigoare cu prevederile noului Cod civil. In acest sens, MJ a realizat inventarul normelor care vor fi abrogate la data intrarii in vigoare a noului Cod Civil si propune modificarile necesare ale normelor primare, urmand ca, in aplicarea acestora, institutiile competente sa initieze, daca este cazul, legislatie secundara (noua sau de modificare a actelor normative secundare existente.
MJ a lansat, vineri, in dezbatere publica
Legea pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511, din 24 iulie 2009.
„Intrarea in vigoare a Codului civil, alaturi de celelalte trei coduri, procedura civila, penal, procedura penala, reprezinta obiectivul fundamental al reformei initiate de Guvern. Importanta acestui obiectiv depaseste granitele sistemului justitiei, constituind un punct de cotitura nu doar pentru reforma institutiilor dreptului si a justitiei din Romania, ci si pentru societatea romaneasca in ansamblul ei. Succesul implementarii reformei legislative va asigura desprinderea definitiva a Romaniei de era postcomunista a tranzitiei si cantonarea ireversibila in universul de valori si institutii ale lumii euroatlantice. Aceasta reusita este insa conditionata de consecventa, rigurozitatea si coerenta demersurilor ce vor fi intreprinse in vederea pregatirii aplicarii dispozitiilor legale de drept substantial si procedural ale celor patru coduri. In ansamblul acestor demersuri, elaborarea, promovarea si adoptarea legilor de punere in aplicare a codurilor reprezinta etape de importanta si complexitate deosebite”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
Astfel,
punerea in aplicare a Codului civil implica o activitate de documentare, analiza de profunzime, dar si o activitate legislativa elaborata, ale carei principale directii sunt:
- instituirea dispozitiilor tranzitorii care sa realizeze trecerea de la vechea la noua reglementare
- asigurarea compatibilitatii noului Cod civil cu celelalte legi in vigoare
- corelarea dispozitiilor noului Cod civil, intre ele, dar si intre acestea si prevederile noului Cod de procedura civila
Potrivit MJ, analiza minutioasa a fiecarei norme a noului Cod civil, prin raportare la celelalte dispozitii ale acestuia si la legislatia ce va fi afectata de intrarea sa in vigoare, a facut posibila identificarea unor necorelari sau erori in chiar textul acestei opere legislative fundamentale. Acestea ar fi de natura sa influenteze negativ aplicarea sa unitara, sistematica.
De asemenea, posibile dificultati de interpretare au fost semnalate deja de doctrina de intampinare a noului Cod, precum si de concluziile discutiilor cu practicienii realizate in etapa ulterioara publicarii acestuia in Monitorul Oficial.
Totodata, analiza legislatiei in vigoare relevante a evidentiat necesitatea codificarii anumitor norme de drept comun din legile speciale, legi ce urmeaza a fi abrogate integral. Aceasta opera de codificare implica efectuarea unor modificari, relativ reduse ca numar, asupra Codului civil.
Nu in ultimul rand, MJ precizeaza ca, prin proiectul de lege de punere in aplicare a noului Cod civil, a fost urmarita asigurarea corelarii solutiilor noului Cod civil cu cele ale noului Cod de procedura civila, recent adoptat. Aceasta analiza comparativa a pus in lumina necesitatea amendarii, asupra catorva aspecte limitate, indeosebi formale a dispozitiilor noului Cod civil.
In acelasi timp, in elaborarea proiectului de lege, MJ tine cont de faptul ca fiecare Carte a noului Cod civil aduce elemente de noutate in raport cu reglementarea actuala, adaptand normele civile realitatilor de astazi si tendintelor legislative reformatoare manifestate in alte sisteme de drept.
Va prezentam ca fisier atasat proiectul de Lege pentru punerea in aplicare a Codului civil.
Comentarii articol (8)