Parlamentul European a adoptat miercuri unele dintre cele mai stricte reguli referitoare la bonusurile bancherilor si a inasprit regulile legate de cerintele de capital ale bancilor pentru portofoliul de tranzactionare si resecuritizare. Deputatii s-au exprimat pentru impunerea de sanctiuni legate de capitalul institutiilor financiare ale caror politici de remunerare genereaza riscuri inacceptabile.
"La doi ani de la inceputul crizei financiare, aceste noi reguli privind bonusurile vor transforma cultura bonusurilor si vor pune capat stimulentelor care incurajeaza riscuri excesive, care au avut consecinte grave asupra economiei globale si pentru care cetatenii au fost nevoiti sa plateasca. Avand in vedere ca bancile nu fost capabile sa se reformeze, vom face noi asta pentru ele", a declarat raportoarea PE, Arlene McCarthy (S&D, UK).
Politica de remunerare a fost unul dintre factori care au condus la criza financiara, deoarece au incurajat comportamentul bancherilor, care viza obtinerea de bonusuri in functie de castigurile pe termen scurt ale institutiilor financiare, avand astfel un impact negativ asupra riscului asumat de aceste institutii.
O cultura diferita a bonusurilor
Bonusurile trebuie oferite in functie de performanta pe termen lung a institutiilor de credit. Cuantumul bonusului ce poate fi platit in numerar si in avans va fi limitat la 30% din valoarea totala a acestuia si la 20%, daca valoarea remuneratiei variabile este deosebit de ridicata. O parte substantiala, intre 40% si 60% din bonus este amanata pentru o perioada de cel putin 3-5 ani si este adaptata in mod corect la natura activitatilor comerciale, la riscurile aferente acestora si la activitatile angajatului in cauza. În plus, cel putin 50% din totalul sumei trebuie sa fie platita sub forma de "capital contingent" sau actiuni.
Bonusurile vor fi platite si in functie de remuneratia totala. Fiecare institutie ar trebui sa stabileasca raportul adecvat dintre componentele fixa si cea variabila ale remuneratiei totale, in baza unor orientari acceptate la nivel european.
In final, deputatii analizeaza si raportul dintre bonusuri si politica de pensii. Plati discretionare pentru pensie ar trebui retinute de institutia de credit timp de cinci ani sub forma de capital contingent (fonduri disponibile atunci cand o banca se afla in dificultate). Astfel valoarea finala a acestora depinde de performanta pe termen lung a institutiei financiare si se vor evita situatii recente, cand anumiti bancheri s-au pensionat cu pensii enorme, fara a fi afectati in vreun fel sau altul de criza globala.
Reguli mai stricte pentru bancile salvate din bani publici
Directiva prevede masuri speciale aplicabile bancilor care au beneficiat de masuri de salvare din partea statului, bonusurile sunt limitate in mod strict la un procentaj din veniturile nete atunci cand aceasta nu este coerenta cu mentinerea unei baze solide de capital si cu renuntarea rapida la sprijinul din partea statului. În plus, directorii institutiei in cauza nu trebuie sa primeasca o remuneratie variabila decat in cazurile in care aceasta este justificata.
Cerinte de capital pentru banci stabile
Noua directiva revizuieste doua aspecte: consolidarea cerintelor de capital referitoare la activele pe care bancile le detin in portofoliul de tranzactionare pentru a le revinde pe termen scurt; actualizarea cerintelor de capital cu privire la securitizarile complexe, atat in portofoliul bancar, cat si in portofoliul de tranzactionare.
Astfel, aceste noi reglementari vor da asigurari ca bancile pot acoperi in mod adecvat riscurile cu care se confrunta cu privire la activitatea lor comerciala, inclusiv tipurile de investitii precum titlurile de valoare ipotecare. Potrivit unor studii, noile reglementari vor conduce la cresterea de 3 sau 4 ori mai mult a cerintelor de capital fata de cerintele actuale.
Ce va urma?
Dupa votul Parlamentului, Consiliul urmeaza sa adopte acordul, cel mai probabil in data de 13 iulie. Prevederile legate de bonusuri vor intra in vigoare in ianuarie 2011, iar cele privind cerintele de capital nu mai tarziu de 31 decembrie 2011.
Principii de remunerare si pentru companiile cotate la bursa
O a doua rezolutie elaborata de Saïd EL KHADRAOUI (S&D, BE) propune extinderea acestei politicii de remunerare si asupra companiilor cotate la bursa. Acestora li se solicita sa isi motiveze politica de remunerare daca se considera ca remuneratia directorilor nu respecta anumite principii, precum eliminarea stimulentelor care incurajeaza riscuri excesive si luarea de decizii bazate pe considerente pe termen scurt. Rezolutia non-legislativa propune un control mai puternic al actionarilor asupra directorilor companiilor listate la bursa.
In final, asa-numitele „parasute de aur”, plati compensatorii oferite personalului de conducere in caz de incetare anticipata a muncii, trebuie limitate la echivalentul a doi ani de plata a componentei fixe a remuneratiei directorilor si chiar interzise in caz de lipsa de performanta sau de incetare a raporturilor de munca din proprie initiativa.
Comentarii articol (1)