Prolentile - Nu aluneca, nu cad, nu se acopera cu aburi, nici cu stropi de ploaie. Un purtator de lentile de contact poate face sport, poate sa se zbenguie in voie. Nu schimba look-ul persoanei, sunt foarte usoare si aproape ca nu se observa.
Lentilele de contact nu sunt menite doar sa schimbe culoarea ochilor. Cei care vor sa renunte la ochelari pot sa-si corecteze defectele de vedere cu ajutorul acestor lentile. Pentru 25% dintre persoanele cu probleme de vedere, lentilele de
contact reprezinta solutia ideala de corectie a viciilor de refractie. Primele lentile de contact au fost prescrise in urma cu 150 de ani. La mare moda au devenit de abia acum 3 decenii, cand au inceput sa fie folosite pe scara larga in SUA si in Europa.
Precautii
Cei care vor sa renunte la ochelari in favoarea lentilelor trebuie sa stie ca lentilele necesita o adaptare treptata, sub control medical, astfel incat sa se poata aprecia toleranta corneei. Portul lentilelor de contact presupune efectuarea unor controale oftalmologice periodice la o luna, la trei luni, la sase luni si la un an de la punerea acestora. Lentilele de contact necesita o intretinere riguroasa si o igiena corecta a celui care le poarta, altfel pot aparea infectii. Uneori, pot provoca ulceratii sau inflamatii ale corneei, conjunctivite alergice, iritatii oculare.
Indicatii si contraindicatii
Lentilele sunt indicate in corectii ale miopiei, hipermetropiei, presbiopiei, astigmatismului, dar numai la recomandarea medicului. De pilda, persoanele cu astigmatism pot opta pentru lentile de contact. Noutatea consta in faptul ca s-au lansat in
Romania noile lentile de contact: PureVision Toric ce pot fi purtate doar in timpul zilei, in timpul zilei si ocazional peste noapte sau permanent, timp de 30 de zile. Tehnologia si designul lor asigura stabilitatea lentilei pe ochi. Anumite boli ale ochiului, precum ochiul uscat, ulcerul cornean anterior sau corneea cu o scadere a sensibilitatii contraindica purtarea lentilelor de contact.
Pro ochelari - Pot fi alese diverse modele de lentile si rame, astfel incat sa se asorteze culorile ochelarilor cu imbracamintea. Intretinerea ochelarilor este mai practica si mai usor de facut. In cazul celor mici, sunt de preferat ochelarii in detrimentul lentilelor de contact. Lentilele pot fi din sticla, plastic, plastic cu antireflex, bifocare, progresive, lentile cu protectie pentru calculator, lentile heliomate cu dioptrie, in functie denecesitatile fiecaruia.
5 idei pentru a cumpara perechea potrivita:
1. Nu achizitiona niciodata ochelari de vedere fara un consult oftalmologic in prealabil si o reteta.
2. Cand alegi rama, tine cont de materialul ei. Ramele din aluminiu sau titaniu sunt durabile si pot fi modificate. Cele din plastic
sunt durabile, dar nu pot fi indoite pentru a se potrivi lentilelor.
3. Daca alegi lentile din sticla, care sunt mai rezistente la zgariat, nu uita ca acestea se sparg mai usor. Lentilele din
plastic sunt mai usoare, nu se sparg usor, dar se zgarie repede.
4. Daca faci sport, cumpara special o pereche de ochelari pentru sportivi, fixata la spate cu o banda elastica si care sa aiba rezistenta mare la socuri.
5. Ochelarii trebuie sa fie confortabili, deci alege-i pe cei mai usori. Lentilele mari si ramele groase atarna greu.
Comentarii articol (4)