Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) propune o noua metoda de a solutiona cererile de primire in profesia de avocat cu scutire de examen, astfel incat primirea, contestatea si solutionarea acestor solicitari sa fie facute intr-o maniera transparenta.
UNBR a publicat un proiect de Hotarare privind procedura solutionarii transparente a cererilor de primire in profesia de avocat cu scutire de examen.
Astfel, persoanele care solicita scutirea de examen la primirea in profesie trebuie sa completeze o cerere tip, care va fi insotita de urmatoarele acte:
a) copie de pe actul de identitate si de pe actele de stare civila (certificat nastere + certificat casatorie - daca este cazul);
b) copie de pe diploma de licenta; in cazul in care se diploma este eliberata de institutiile de invatamant superior din alta tara se va depune si dovada de echivalare, in conditiile legii; in cazul in care diploma de licenta s-a obtinut dupa anul 1995, se va depune si copia legalizata a foii matricole eliberata de facultatea absolvita;
c) dovada promovarii examenului de definitivare in functia juridica indeplinita anterior, prin sustinerea examenului la materii compatibile cu programa de examen pentru admiterea in profesia de avocat (cel putin 3 materii din materiile prevazute la art. 1 alin (1) si (2) din Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 295 din 15 decembrie 2007, privind materiile la care se organizeaza examenul pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv in profesia de avocat);
d) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile inainte de data depunerii cererii;
e) certificat privind starea de sanatate a candidatului, eliberat de institutia sanitara stabilita de barou conform hotararii U.N.B.R. Durata de valabilitate a certificatului este de 60 de zile de la data emiterii;
f) certificat eliberat de baroul competent in care solicitantul a mai fost inscris in profesie, care sa ateste cauzele incetarii calitatii de avocat ori, daca este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire in profesie;
g) doua fotografii tip legitimatie;
h) diploma prin care s-a conferit titlul stiintific de doctor in drept (unde este cazul);
i) persoanele care au indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult, vor depune o copie certificata de pe carnetul de munca sau o adeverinta echivalenta eliberata de Camera Notarilor Publici; (perioada de 10 ani prevazuta de art. 16 alin. (2) lit. b) din Lege se refera la ultimii 10 ani de activitate neintrerupta, calculati retroactiv de la momentul inregistrarii cererii de primire in profesie).
Pe site-ul baroului si al UNBR, va fi afisata cererea de primire in profesia de avocat cu scutire de examen, iar, in 10 zile de la momentul afisarii, orice persoana poate face opozitie la cererea de primire in profesie, indicand motivele si aratand imprejurarile si probele pe care isi intemeiaza opozitia.
Opozitia la cererea de primire in profesie cu scutire de examen va fi formulata in scris, datata, semnata si va fi depusa sau transmisa la secretariatul baroului la care cererea a fost inregistrata.
Potrivit proiectului, dupa inregistrarea opozitiei, aceasta va fi inaintata avocatului – raportor, care va efectua investigatiile necesare pentru lamurirea aspectelor aratate in opozitie si va intocmi in conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat, un raport motivat privind admiterea ori respingerea opozitiei. Pentru solutionarea opozitiei avocatul - raportor va fi sprijinit de decan pentru a fi solicitate eventuale lamuriri si explicatii suplimentare persoanei care a formulat opozitia, daca aceasta domiciliaza / isi are sediul pe raza altui barou.
Ulterior, raportul va fi inaintat consiliului baroului care va solutiona opozitia in proxima sedinta.
Admiterea opozitiei duce la respingerea cererii de primire in profesie cu scutire de examen.
Proiectul propune ca hotararea consiliului baroului sa poata fi atacata in termen de 15 zile la Consiliul UNBR.
In etapa urmatoare, UNBR propune sa fie verificate cunostintele privind legislatia specifica profesiei de avocat ale persoanei care solicita sa fie scutita de examenul de primire in profesie printr-o discutie libera in care sa fie tratate subiecte de legislatie specifica.
Subiectele legislatia specifica organizarii si exercitarii profesiei de avocat precum si bibliografia de pregatire a tematicii colocviului vor fi afisate pe site-ul fiecarui barou.
Rezultatul colocviului de verificare a cunostintelor privind legislatia specifica profesiei de avocat poate determina respingerea cererii de primire in profesie cu scutire de examen fara a vatama dreptul petentului de a se inscrie la examenul de primire in profesia de avocat.
Totodata, daca se considera necesar, cu ocazia solutionarii cererii de primire in profesie cu scutire de examen, consiliul baroului poate convoca solicitantul pentru lamuriri suplimentare. Ascultarea solicitantului este obligatorie daca au fost formulate opozitii pentru solutionarea carora s-a propus admiterea opozitiei, daca rezultatele colocviului privind verificarea cunostintelor profesionale sunt nesatisfacatoare ori daca opozitiile formulate vizeaza aspecte privind desfasurarea unor activitati de politie politica de catre solicitant.
Astfel, in urma solutionarii cererii, consiliul baroului va emite o hotarare (decizie) motivata de admitere sau de respingere a cererii de primire in profesie cu scutire de examen, care va fi comunicata solicitantului.
Va prezentam in fisier atasat proiectul de Hotarare elaborat de UNBR.
Comentarii articol (0)