Economisire, reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor la bugetul de stat sunt sintagmele pe care le auzim, in fiecare zi, de la cel putin un politician. Pentru acestea, s-au redus salariile bugetarilor, indemnizatiile pentru mame si ajutoarele sociale. S-a majorat cota TVA si se extinde baza de impozitare. Aparatul de stat se restructureaza, urmand ca aproape 200.000 de bugetari sa fie concediati din sistem. Nimeni nu se uita, insa, inspre Parlamentul Romaniei, care ar putea face lunar economii de zeci de mii de euro, daca senatorii si deputatii ar mai atenti pe ce dau banii publici.
Camera Deputatilor, spre exemplu, a cheltuit, in luna mai, potrivit informatiilor economice de pe
site-ul institutiei, peste
6,62 de milioane de lei pentru activitatea parlamentarilor, dintre care 2,17 milioane au fost cheltuieli pentru exercitarea mandatului (cazare, transport, telefonie mobila), iar 3,43 de milioane pentru activitatea birourilor parlamentare din teritoriu. Restul de peste 1 milion de lei au fost cheltuiti cu diurnele deputatilor ( peste 800 de mii lei) si deplasari in strainatate (mai mult de 206 mii lei).
In toate aceste sume nu sunt incluse si salariile alesilor, care mai totalizeaza alte 1,64 de milioane de lei.
La Senat, format 138 de membri, fata de 334 , cat sunt in Camera Deputatilor, cheltuielile din luna mai se ridica la aproximativ
2,1 milioane de lei (suma include salarii, diurne, cazare, transport, facturi telefoane mobile), la care se adauga 85,52 de mii sumele platite pentru deplasarile in strainatate ale senatorilor romani.
Datele economice, de acum secrete
In ultima sedinta din 28 iunie a sesiunii parlamentare 2009-2010, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis cu unanimitate de voturi sa limiteze accesul publicului la informatiile despre cheltuielile individuale ale deputatilor facute din bani publici, conform unui comunicat al Institutului de Politici Publice (IPP).
Potivit sursei citate, invocand motive de “eficienta”, Camera Deputatilor, prin Biroul Permanent “ a aprobat reconfigurarea informatiilor financiare prin Hotararea din 28 iunie a.c., ce a intrat in vigoare retroactiv, prin prezentarea, incepand cu luna aprilie a acestui an, a informatiilor sub forma unei
cifre globale ce prezinta totalul aferent fiecarei categorii de cheltuieli. […] Cu alte cuvinte, incepand cu luna aprilie,
nu vom mai sti cu precizie cat a cheltuit un deputat pe transport, cazare sau telefon”.
“Decizia aseaza un zid in fata oricui incearca sa se informeze asupra sumelor cheltuite individual de deputati si propune formule de aºa-zisa „eficientizare” a organizarii informatiei care nu fac altceva decat sa ascunda, in realitate, datele concrete despre banii cheltuiti “, se mai arata in comunicat.
Hotararea din 28 iunie a Biroului Permanent din camera Depuatilor mai precizeaza, potrivit IPP, ca toate sumele decontate pentru deplasarile in strainatate vor fi afisate, insa fara a preciza cine a participat la respectiva delegatie.
Senatul, mai transparent
Fata de Camera Deputatilor, la Senat informatiile sunt, in continuare, prezentate individual, pentru fiecare senator, defalcate pe categoriile de cheltuieli efectuate pentru desfasurarea mandatului.
Pe site-ul
Senatului, sunt afisate nominal, pentru fiecare senator in parte, indemnizatia bruta/neta, diurna deplasare in teritoriu, diurna deplasare la lucrarile Parlamentului, cazarea in Bucuresti, cazarea in teritoriu, transportul in tara, cheltuieli cu telefonie mobila, suma forfetara, deplasarile in strainatate cu precizarea tarii, numelui evenimentului, perioada deplasarii, valoarea diurnei in strainatate, a cazarii si a transportului.
Cele mai mari cheltuieli – telefonul mobil, deplasarile in strainatate si transportul in teritoriu
Potrivit analizei IPP, exista discrepante importante intre deconturile realizate de deputatii din aceeasi circumscriptie pentru
transportul in zona unde au fost alesi. Sunt deputati care a
u decontat de 2,3 si chiar de 4 ori mai multi bani pentru deplasarea in teritoriu, prin comparatie cu colegii deputati din acelasi judet si in aceeasi perioada de timp. Astfel, printre circumscriptiile cu cele mai ridicate sume decontate pentru transport se numara: Hunedoara, Iasi, Harghita, Mures, Arges.
De exemplu, Kelemen Hunor, deputat UDMR de Harghita din colegiul nr. 2, dar care detine si functia de Ministru, a decontat, in luna februarie a acestui an,
de 4 ori mai multi bani pentru transportul in teritoriu decat colegii lui din circumscriptia Harghita. El a cheltuit
4.398 lei, desi m
edia este de 800 lei pentru acest capitol de cheltuiala. Intr-o situatie similara se afla si deputatul Laszlo Borbely (colegiul 1), circumscriptia Mures, ce detine de asemenea functia de Ministru.
Pentru deplasarea in teritoriu, deputatul din circumscriptia Arges, colegiul 2, Mircea Gheorghe Draghici (PSD+PC )
a decontat 1.321 lei in luna martie, in timp ce, toti ceilalti deputati alesi in aceeasi circumsciptie au decontat in
medie 400 lei.
In ceea ce priveste
telefonia mobila, 44 dintre deputati au decontat in luna februarie
facturi cuprinse intre 147 lei si 1.806 lei, desi
plafonul stabilit de Biroul Permanent este de 64 de lei, noteaza sursa citata.
Astfel, printre
deputaþii care au decontat cele mai mari sume cu telefonul mobil se afla:
Varujan Pambuccian, liderul grupului Minoritati Nationale, cu 1.806 lei, urmat de
Ludovic Orban (PNL), cu 1.125 lei, si
Valeriu Zgonea (PSD+PC), cu 1.106 lei cheltuiti.
Analiza IPP mai arata ca, in luna martie, 290 dintre deputati s-au inscris in plafonul stabilit de lege pentru decontul facturii de telefonie mobila (58 lei), iar 43 l-au depasit, avand facturi cuprinse intre 106 lei – 1142 lei.
Primele pozitii in topul parlamentarilor cu cele mai mari factori la mobil sunt ocupate de liderii de grup, membrii in Biroul Permanent sau Presedintii de Comisie permanenta, desi, potrivit reglementarilor in vigoare, plafonul in care ei trebuie sa se incadreze este mai mare decat cel al deputatilor obisnuiti. Liderii de grup si membrii din Biroul Permanent pot deconta 41 euro fara TVA, iar Presedintii de Comisie permanenta, 27 euro fara TVA.
Prima poziþie in clasament este ocupata de
Relu Fenechiu (PNL), Presedinte de Comisie, care a decontat 1.142 lei (aproximativ 260 euro), urmat de
Valeriu Zgonea (PSD+PC), cu 1.047 lei (aproximativ 240 de euro) si
Costica Canacheu (PDL), cu 1.000 lei (aproximativ 230 euro).
Printre senatorii care cheltuiesc cel mai mult cu telefonul mobil sunt cei care se deplaseaza si cel mai mult in afara tarii, precum senatorul PSD+PC, Titus Corlatean, cu 1.182 lei decontati pentru telefonie mobila in luna mai, urmat de Ioan Chelaru (PSD+PC), cu 756 lei decontati in luna mai, 839 lei in luna aprilie, iar in luna martie, 923 lei.
Senatorul PDL,
Georgica Severin, este, de asemenea, constant pe lista senatorilor care vorbesc mult la telefon, cu 1.038 lei cheltuiti in mai, 318 lei, in aprilie, 305 lei, in martie si 567 lei, in februarie.
Sume ce depasesc cu mult plafonul stabilit au fost cheltuite, insa, si de senatori ce nu au realizat deplasari externe, cum este cazul senatorului PDL,
Alexandru Mocanu, care a decontat, in martie, 1.813 lei si a senatorului
Vasile Ion, Independent, ce a decontat, in aceeasi perioada, 1.597 lei.
Nici
deplasarile in strainatate nu sunt prea ieftine pentru parlamentarii romani. In topul deputatilor care au decontat sume importante pentru calatorii in strainatate se situeaza deputata
Maria Stavrositu PDL, participanta la 2 evenimente din Franta, organizate, in luna martie, de Consiliului Europei, pentru care s-au decontat
12.356 lei si
Adrian Nastase, cu 11.209 lei decontati pentru participarea de o zi in Franta, la Lucrarile Comisiei pentru probleme juridice si drepturile omului din cadrul Consiliului Europei.
Institutul de Politici Publice noteaza si doua situatii de la Senat, in care parlamentarii romani au facut deplasari in strainatate, desi prezenta lor nu era neaparat necesara la respectivele intrunuri.
Astfel, 5 senatori au efectuat, in luna februarie, o
calatorie in Tadjikistan, la o misiune a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru monitorizarea alegerilor. In total,
calatoria a costat 42.000 lei, adica aproape 10.000 de euro. Membrii delegatiei au fost: Avram Crãciun (PSD+PC), Sorin Fodoreanu (PDL), Constantin-Traian Igas(PDL), Marian-Iulian Rasaliu (PDL) si Georgica Severin (PDL).
Alegerea acestei destinatii pentru monitorizarea alegerilor este cel putin surprinzatoare, in conditiile in care relatiile bilaterale cu Tadjikistan nu figureazã pe agenda primara de politica externa a Romaniei, informeaza Institutul de Politici Publice.
Un alt caz deosebit este cel al senatorului
Ioan Chelaru (PSD+PC), care a participat la mai multe
reuniuni din Vietnam si Maroc, unde functiile detinute in Senatul Romaniei nu recomandau prezenta lui ca neaparat necesara. Pentru aceste deplasari, Senatul a platit aproape
32,5 mii de lei.
Comentarii articol (5)