avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitatea angajatorului de a plati diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitatea angajatorului de a plati diurna

Buna ziua,

Firma la care lucrez are a politica diferita la acordarea diurnei catre angajati pentru deplasarile in strainatate. Mentionez ca este vorba de o firma din Anglia care are birouri si la noi in tara.
Acesta se intampla in felul urmator: ni se da o anumita suma (cuantumul sumei este undeva la 35 EUR pe zi deci este ok) din care noi trebuie sa acoperim cheltuielile cu mancarea/bautura si transportul. Partea interesanta este ca noi trebuie sa decontam aceste cheltuieli, trebuie sa aducem bonuri pentru fiecare cheltuiala iar pentru suma care nu a fost cheltuita (nu avem bonuri pentru ele) trebuie returnata firmei.
Intrebarea mea este daca aceasta suma (care trebuie decontata de angajati) poate fi considerata ca diurna si daca este perfect legal ca firma sa nu fie obligata sa plateasca diurna propriu-zisa (pentru care nu sa se ceara angajatiilor sa le deconteze)?

Multumesc,
Ordog Szabolcs
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 13:48, 29 Iunie 2016
Art.44 C.mun.
...
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

In speta, justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de deplasare, se face pe bază de documente şi se aprobă de către conducătorii unităţilor trimiţătoare
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns dar nu-mi este foarte clar din raspuns daca pana la urma firma este obligata sa plateasca diurna (interna sau externa) fara a cere justificarea cheltuielilor sau daca acest lucru este la latitudinea firmei care poate doar sa acorde o suma de bani (fara a acorda diurna propriuzisa) pentru care sa ceara justificare (in forma bonurilor fiscale)?

Multumesc,
Ordog Szabolcs
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2016
ordogszabi, utilizator
Diurma interna sau externa nu se deconteaza... adica, nu se justifica cu documente.
ordogszabi a scris:
...Mentionez ca este vorba de o firma din Anglia care are birouri si la noi in tara......


Contr de munca este inregistrat in Romania sau in Anglia? Este firma romaneasca cu capital englez?
Buna ziua,

Este o firma din Anglia care are deschis birou in Romania (prin intermediul unui SRL) iar contractul de munca este inregistrata in Romania.
Cu toate ca firma pretinde ca se da diurna (cel putin asa numesc ei banii pe care ne ofera pentru deplasarile in tara si strainatate), pentru acesta ei cer justificare iar pentru suma pentru care nu exista justificare (bon), banii trebuie dati inapoi. Stiind ca firma face lucrurile legate de contracte de munca si alte hartii oficiale in mod legal (asa se pare cel putin), cum se poate ca ei nu ofera diurna, cel putin nu diurna legala pentru care nu se cere justificare? Se poate face asa ceva in mod legal (inregistrand acea suma de bani ca bani de protocol de ex) astfel ocolind obligativitatea de a oferi diurna?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Calcul diurna externa craiova craiova buna ziua, lucrez la o companie multinationala de transport in departamentul comercial si plec des in calatorii de afaceri in afara Romaniei. Am remarcat ... (vezi toată discuția)
Deplasare in strainatate lordu lordu S-a modificat legea privind cheltuielile cu deplasarile in strainatate? Am auzit o \"poveste\": daca stai mai mult de o saptamana plecat in strainatate firma ... (vezi toată discuția)
Ordin de deplasare dionis456 dionis456 Buna ziua, Am si eu o mica nelamurire, sper sa fi scris un topicul corect. A trebuit sa fac o deplasare, inafara tarii, la un client. Iar acum firma de ... (vezi toată discuția)