Conform statisticilor Centrului National de Sanatate al Statelor Unite ale Americii, doar 30% dintre adulti depun efort fizic in mod regulat. 38% dintre americani sunt complet inactivi, iar 32% nu sunt suficient de activi. Se pare ca nici romanii nu se dau in vant dupa miscarea fizica, dovada numarul din ce in ce mai mare de supraponderali si obezi.
Desi ai auzit de nenumarate ori medicii spunand ca ar trebui sa prestezi zilnic 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata, nu esti convinsa de beneficiile acesteia. Si totusi, daca te straduiesti sa depui putin efort fizic in fiecare zi, nu vei ramane nerasplatit.
E placut sa zaci intr-un fotoliu si sa privesti in nestire la televizor. Dar ce-ar fi sa-ti schimbi obiceiul cu unul mai placut si mai benefic organismului tau? Incearca exercitiile fizice acasa, la sala sau in aer liber!
Un stil de viata activ
Scade:
- ratele de mortalitate, pentru toate cauzele de deces;
- riscul dezvoltarii bolilor cronice precum: hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale, bolile coronariene, diabetul zaharat tip 2, osteoporoza si cancerul de colon.
Un stil de viata pasiv
Creste riscul aparitiei:
- obezitatii;
- hipertensiunii arteriale;
- bolii coronariene arteriale;
- diabetului zaharat de tip 2;
- osteporozei;
- anumitor tipuri de cancere.
“Nu poti sa stii niciodata ce fir subtire zace intr-un om, cand pocneste firul acela si la ce efort. Sunt procese de uzura care incep sa apara chiar si la un organism tanar. Pana nu faci investigatii, nu ai de unde sa stii!”, a declarat Dr. Ileana Barbu, medic primar medicina sportiva
7 Argumente PRO Sport
- Ofera protectie impotriva os¬teoporozei, prin cresterea densitatii osoase.
- Tine la distanta constipatia si cancerul de colon.
- Determina scaderea cantitatii de grasime din depozite si cresterea masei musculare.
- Scade riscul bolilor cardiovasculare si pe cel al trombozelor.
-Imbunatateste circulatia, functia inimii si a plamanilor.
- Creste rezistenta la infectii.
- Incetineste procesul de imbatranire.
Cateva studii noi sugereaza ca miscarea regulata ar putea sa aiba un impact pozitiv asupra creierului. Oamenii de stiinta au observat ca exercitiile imbunatatesc capacitatea de invatare si cresc durata de supravietuire a neuronilor. Sportul creste fluxul sangvin cerebral si nivelul hormonilor de crestere.
Prin urmare, daca practici regulat o activitate fizica, iti vei imbunatati increderea in tine, tonusul si capacitatea mintala. Vei alunga insomniile, iar probabilitatea de a te confrunta cu tulburari de personalitate va fi mult scazuta. Daca simti nevoia sa te afli in compania cuiva, sa scapi de starile depresive, alege sporturile de echipa!
3 tipuri de activitati
In functie de starea de sanatate a fiecaruia, de varsta si capacitatea de rezistenta a organismului, poti opta pentru diferite feluri de activitati fizice.
1. Activitati de intensitate moderata:
- mersul pe jos cu 5-7 km/ora;
- fitness-ul;
- ridicarea de greutati;
- voleiul;
- tenisul de masa;
- golful;
- calaria;
- scufundarile.
2. Activitati de intensitate ridicata:
- mersul pe jos cu 7-10 km/ora;
- aerobicul;
- inotul;
- urcatul rapid al scarilor;
- patinajul;
- schiul nautic;
- schiul alpin.
3. Activitati foarte intense:
- alergatul de rezistenta;
- baschetul;
- fotbalul;
- tenisul de camp;
- schiul fond;
- alpinismul.
Mens sana in corpore sano - Veridicitatea dictonului latin “Minte sanatoasa in corp sanatos” a fost demonstrata stiintific. Activitatea fizica regulata reduce starile de anxietate, depresie usoara si moderata.
Comentarii articol (3)