Cea mai buna modalitate prin care te poti mentine activ si sanatos este sa faci miscare, cel putin 30 de minute, in fiecare zi, ni se spune agasant in fiecare pauza publicitara de la televizor. Cat adevar se gaseste in aceasta afirmatie? Asta am incercat si noi sa descoperim. Citeste ce am aflat.
Activitatea fizica reprezinta, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), orice miscare corporala produsa de muschii scheletici, care necesita un consum de energie. Adultii care fac miscare in mod regulat, cel putin 30 de minute zilnic, isi
reduc riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale, bolilor de inima coronariene, accidentului vascular cerebral, precum si a diabetului, cancerului de san sau colon si a depresiei, sustin specialistii din cadrul OMS.
Potrivit acestora, sedentarismul reprezinta
al patrulea factor de risc pentru 6% din decesele care au loc la nivel global. Mai mult decat atat, sedentarismul este principala cauza pentru aproximativ
21-25% din cazurile de cancer de san si colon, pentru
27% din cazurile de diabet, respectiv
30% din cardiopatiile ischemice, precizeaza OMS.
De asemenea, OMS mentioneaza ca
activitatea fizica contribuie si la intarirea oaselor. Miscarea este un factor cheie in consumul de energie de care corpul are nevoie pentru echilibrul energetic si controlul greutatii.
Organizatia atrage atentia ca activitatea fizica
nu trebuie confundata cu exercitiile. Potrivit acesteia, exercitiile reprezinta o “subcategorie a activitatii fizice care este planuita, structurata, repetitiva si are ca scop imbunatatirea sau mentinerea unuia sau mai multor componente ale aptitudinilor fizice.” Astfel,
activitatea fizica include pe langa exercitii si activitatile curente care antreneaza corpul, cum ar fi joaca, munca, activitatile casnice si recreationale.
Activitatea fizica este benefica pentru orice persoana care vrea sa fie activa si sa aiba mai multa energie. Un
site specializat in medicina prezinta cateva motive pentru care orice persoana ar trebui sa faca miscare, indiferent de varsta pe care o are.
Activitatea fizica mentine greutatea sub control
Miscarea contribuie la mentinerea sub control a greutatii. In momentul in care o persoana depune efort pierde calorii, iar cu cat activitatea este mai intensa, cu atat creste si numarul caloriilor arse.
Activitatea fizica previne bolile
Persoanele care fac miscare, in mod regulat, pot preveni o serie de boli, cum ar fi diabetul, depresia, bolile de inima, accidentul vascular cerebral, precum si cancerul de san sau colon, sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Activitatea fizica imbunatateste starea de spirit
Activitatea fizica stimuleaza o serie de
substante chimice din creier care sunt legate de dispozitia unei persoane. Astfel, activitatea fizica regulata poate contribui la recapatarea increderii si a stimei de sine. De exemplu, cateva sedinte la sala de gimnastica sau o plimbare de 30 de minute pot fi metode eficiente de relaxare dupa o zi stresanta.
Activitatea fizica iti da energie
Cei care fac miscare isi pot imbunatati tesutul muscular si rezistenta la stres. De asemenea, miscarea asigura necesarul de nutrienti si oxigen de care tesuturile au nevoie si ajuta sistemul cardiovascular sa functioneze mai eficient.
Activitatea fizica imbunatateste somnul
Persoanele active pot combate dereglarile de somn, dar se recomanda ca activitatea fizica sa nu se desfasoare in apropierea intervalului in care persoana respectiva intentioneaza sa se odihneasca.
Activitatea fizica imbunatateste viata sexuala
Miscarea regulata poate ajuta o persoana sa se mentina activa si poate avea un efect pozitiv asupra vietii sexuale. Spre exemplu, barbatii care fac exercitii, zilnic, sunt mai putin predispusi sa aiba o disfunctie erectila comparativ cu cei sedentari.
Activitatea fizica poate fi distractiva
Activitatea fizica poate fi o modalitate distractiva de petrecere a timpului liber. Depinde doar de modul in care o persoana alege sa faca miscare. De cele mai multe ori, activitatile cele mai placute implica interactiunea cu familia sau prietenii (un meci de fotbal, un curs de dans etc.).
Specialistii recomanda ca persoanele care vor sa piarda in greutate, in special cele care au probleme de sanatate, sa discute cu un medic inainte de a incepe un program de exercitii.
Comentarii articol (17)