Daca te numeri printre persoanele care prefera sa renunte la miscare dupa ce au plecat de la serviciu, ar fi bine sa te mai gandesti. Exercitiile fizice sunt extrem de importante pentru o inima sanatoasa. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca sedentarismul este un factor de risc principal pentru bolile cardiovasculare care ucid milioane de oameni la nivel global.
Potrivit OMS, 80% din infarcturile premature si accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin activitate fizica regulata, o dieta echilibrata dar si prin renuntarea la fumat.
Exercitiile fizice si renuntarea la fumat
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda efectuarea de
exercitii fizice minim
30 de minute in fiecare zi pentru a evita riscul producerii unui infarct sau al unui accident vascular cerebral. Astfel, este indicat sa nu renunti la miscare, chiar daca ai un job activ.
Exercitiile fizice sunt cu atat mai importante pentru persoanele care au slujbe ce le obliga
sa stea foarte mult timp asezate pe scaun.
OMS sustine ca
fumatul este si el un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, de aceea membrii organizatiei recomanda ca fumatorii sa renunte la acest viciu.
Dieta echilibrata
O
dieta echilibrata care este scazuta in colesterol, grasimi saturate si calorii, poate contribui la reducerea sanselor de a suferi de o boala de inima.
In Jurnalul American de Nutritie Clinica se precizeaza ca
cerealele trebuie sa fie nelipsite din orice dieta sanatoasa deoarece ele contribuie la formare
antioxidantilor ce reduc stresul oxidativ, un factor de risc pentru bolile de inima. Astfel, se recomanda consumul a cel putin
20-35 grame de fibre in fiecare zi. Consumul de fibre contribuie si la reducerea nivelului colesterolului “rau” (LDL) din sange. De asemenea, incercati sa consumati paste, paine si biscuiti care contin cereale integrale.
In ceea ce priveste grasimile, doar anumite tipuri sunt recomandate pentru consum. Spre exemplu,
grasimile mono sau polinesaturate sunt bune pentru a te proteja de bolile de inima.
Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in grasimile polinesaturate reduc riscul unui infarct si ajuta inima sa bata normal prin scaderea tensiunii arteriale. Acizii grasi Omega-3 se gasesc in carnea de peste grasa, nuci si in uleiul de masline. Este indicat ca alimentele de acest tip sa fie consumate de cel putin doua ori pe saptamana.
O alta modalitate prin care iti poti proteja inima este sa inlocuiesti unele proteine pe care le obtii din carne cu cele care se gasesc in plante (soia, alune, fasole sau seminte).
Proteinele din plante contribuie la scaderea nivelului colesterolului, a grasimilor saturate nesanatoase dar si la eliminarea caloriilor, factori de risc pentru bolile de inima.
O dieta sanatoasa presupune sa inlocuiti orezul alb cu cel brun si sa consumati intre 5 si 10 portii de fructe sau legume in fiecare zi.
Cum iti controlezi riscul cardiovascular?
Potrivit OMS, exista trei indicatori prin care poti evalua riscul cardiovascular, mai precis:
1. Nivelul tensiunii arteriale: de obicei nu exista simptome pentru hipertensiunea arteriala, dar aceasta poate cauza un infarct sau un accident vascular cerebral. Este indicat sa va masurati tensiunea arteriala.
2. Cantitatea de zahar din sange: o cantitate mare de glucoza in sange (diabet) creste riscul unui atac sau al unui accident vascular cerebral. Este recomandat ca diabeticii sa isi controleze atat tensiunea arteriala cat si nivelul de zahar din sange pentru a minimiza riscul.
3. Numarul de lipide din sange: colesterolul marit si cantitatea de lipide anormale din sange cresc riscul producerii unui infarct sau a unui accident vascular cerebral. Nivelul colesterolului din sange poate fi controlat printr-o dieta sanatoasa, iar, daca este necesar, printr-o medicatie corespunzatoare.
Un
medic de familie sau un
cardiolog iti pot explica care sunt riscurile unei boli cardiovasculare si ce controale periodice poti face pentru a te asigura ca esti sanatos.
Comentarii articol (2)