Cafeaua n-are efecte atat de nocive pe cat suntem tentati sa credem. Cateva studii publicate in acest an demonstreaza ca in unele cazuri efectele sunt invers fata de cele popularizate, in special in cazul bolilor cardiovasculare, conform unui document publicat de Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei (ISIC), cu ocazie Zilei Mondiale a Inimii, ce se sarbatoreste pe 29 septembrie.
Cateva studii publicate in acest an demonstreaza ca in unele cazuri efectele consumului de cafea sunt invers fata de cele popularizate, in special in cazul bolilor cardiovasculare, conform unui document publicat de Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei (ISIC). Ziua Mondiala a Inimii se sarbatoreste pe 29 septembrie.
O analiza publicata recent evidentiaza ca in cazul oamenilor sanatosi, consumul moderat de cafea nu afecteaza sanatatea cardiovasculara, se mentioneaza in documentul facut de ISIC. Intitulata "Coffee Consumption and Cardiovascular Health: Getting to the Heart of the Matter", aceasta analiza l-au facut SA Rebello si RM van Dam.
Un studiu arata ca un consum ridicat de cafea prezinta o asociere inversa cu riscul de boli cardiovasculare sau atac cerebral in randul populatiei generale. La aceasta concluzie a ajuns studiul "The Impact of Green Tea and Coffee Consumption on the Reduced Risk of Stroke Incidence in Japanese Population: The Japan Public Health Center-Based Study Cohort", facut de o echipa condusa de Y. Kokubo.
Conform documentului ISIC, studii semnificative au investigat asocierea dintre consumul de cafea si factorii cheie de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea (tensiune arteriala crescuta) si colesterol marit. Majoritatea acestor studii arata ca un consum regulat si moderat de cafea cu cafeina nu prezinta un efect pe termen lung asupra tensiunii arteriale si nu creste riscul de hipertensiune.
In plus, cele mai multe dovezi arata ca efectul cafelei asupra colesterolului depinde de modalitatea de preparare, potrivit documentului citat. Cafeaua nefiltrata creste nivelul colesterolului seric, insa cafeaua filtrata si cafeaua solubila afecteaza intr-o mai mica masura colesterolul. Ultima situatie apare deoarece majoritatea compusilor ce maresc nivelul colesterolului sunt retinuti pe hartia de filtru.
Conform documentului ISIC, un studiu recent arata ca un consum moderat de cafea filtrata poate avea un efect nefavorabil asupra colesterolului plasmatic, totusi mai multe cercetari sunt necesare pentru a evalua acest aspect. Studiul care demonstreaza efectul nefavorabil a fost facut de o echipa condusa de TAF Correa, fiind denumit "Paper filtered coffee increases cholesterol and inflammation biomarkers independent of roasting degree".
De asemenea, anul acesta numeroase studii au fost derulate in ceea ce priveste legatura dintre cafea si mortalitate, se mai spune in documentul ISIC. Un studiu a aratat o crestere cu 21% a ratei mortalitatii in randul oamenilor sub 55 de ani care consuma peste 28 de cesti de cafea pe saptamana. Acest studiu l-a facut o echipa condusa de J. Liu, intitulandu-l "Association of coffee consumtpion with all-cause and cardiovascular disease mortality".
Totusi, datele recente dintr-o meta-analiza si o revizuire sistematica care a evaluat 23 de studii au concluzionat ca, dimpotriva, consumul de cafea prezinta o asociere inversa cu riscul de mortalitate, se subliniaza in documentul ISIC. Meta-analiza a realizat-o echipa coordonata de S. Malerba, numind-o "A meta-analysis of prospective studies of coffee consumtpion and mortality for all causes, cancers and cardiovascular disease".
Mai multe detalii despre consumul de cafea si sanatatea cardiovaculara se gasesc aici.
Comentarii articol (0)