avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Tutunul. Cat de legal ar fi daca s-ar inventa astazi?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Tutunul. Cat de legal ar fi daca s-ar inventa astazi?

Este genul de discutie pe care o auzim tot mai des in jur. Chiar daca mass media ignora subiectul, e interesant de vazut cam cum credeti ca ar arata astazi tutunul, daca un contemporan al nostru l-ar inventa chiar sub ochii nostri. Alcoolul, tutunul, ambele fiind surse importante de dependenta, sunt astazi tratate ca niste hobby-uri. Intr-un univers paralel, am vedea lucrurile la fel?

Potrivit acestui grafic (e vorba despre un studiu prin care autoritatile medicale din SUA isi doresc sa clasifice substantele care creeaza dependenta / efecte nocive pentru organism):

[ link extern ]

heroina este drogul care da cea mai mare dependenta si care creeaza cele mai multe efecte nocive pentru organismul uman.

Pe o scala a dependentei, drogurile care creeaza cea mai mare dependenta sunt heroina, cocaina si tutunul. Interesant este ca, potrivit studiului, tutunul este mai puternic pe scala dependentei / efectelor nocive decat cannabis-ul, ecstasy ori LSD-ul. Si totusi, puterea marilor companii producatoare de tutun este prea mare pentru ca legislatiile din intreaga lume sa accepte aceste adevaruri.

Pornind de la aceasta idee, ar fi interesant de vazut daca, inventat astazi, tutunul ar fi integrat imediat in clasa drogurilor de risc mare / mediu. Credeti ca, inventat astazi, tutunul ar fi ilegal? :fight:
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
Alin Popescu, administrator
Avand in vedere rezultatele acestor studii, ar fi putut fi incadrat cu usurinta in clasa drogurilor de mare risc , si interzis ca atare. Totodata , daca ar fi sa luam in calcul si acele campanii impotriva fumatului si incercarea de a-i determina pe oameni sa renunte la acest drog, explicandu-le la ce riscuri se expun , se poate trage concluzia ca intr-adevar , desi aparent este doar un viciu, in realitate este un drog care ne face dependenti mai mult decat un drog interzis, sau in aceeasi masura poate. Doar ca , povestea tutunului este una atat de complicata , oamenii fumeaza nu doar obisnuitele tigari aflate pe tarabe sau in supermaketuri, oamenii fumeaza pipa..narghilea...si altele , pe care poate noi nu le stim, prin cine stie ce zone ale globului. In plus, eu am convingerea ca oamenii, pe langa ca pot fi convinsi despre riscurile la care se expun, intr-un procent destul de mic, si ca atare nr. fumatorilor va fi mereu unul ridicat , aceasta industrie a tutunului, care se stie cat este de puternica , nu ar avea sanse sa fie stopata . Daca intr-o anumita arie..cea medicala, exista interes pentru sanatatea populatiei, in altele exista interesul ca tutunul sa continue sa se produca , si asta pentru ca aduce bani grei paroducatorilor ...In plus, se stie ca atunci cand ceva este interzis...se gasesc si cai colaterale de a-l procura..exista contrabanda cu orice este interzis pe lume .
Se stie ca tutunul este supranumit,,ochiul dracului"..si atunci , oare cum se explica faptul ca unii dintre slujitorii Domnului fumeaza? Cum se explica faptul ca insisi medicii, aceia care ne indeamna sa renuntam la fumat, sunt fumatori inraiti . Poate pentru ca li se ofera cadou cartuse intregi? cine stie...Un lucru este cert, ar fi fost bine daca nu s-ar fi ,,inventat" tutunul sau daca s-ar fi ,,inventat " abia acum, cand oamenii pot fi mult mai usor atentionati si li se pot aduce argumnte , pe baza studiilor , despre nocivitatea acestuia.
Azi m-ati determinat sa ma gandesc altfel la tutun.Nu pentru ca as fuma si nu l-as vrea "in afara legii",ci pentru ca ,pentru mine,nu exista.
Dar m-am documentat acum.

In sec.al xv-lea,cand a fost descoperit,alta era utilitatea perceputa:era folosit in practici religioase si medicale,le potolea foamea si ii ajuta sa reziste mai bine la oboseala.
In 1518,marinarii lui Columb si invadatorii lui Cortez au adus in Franta aceasta iarba din arhipeleagul Antilelor.
In Europa a fost folosit ca remediu pentru migrene,pudra pentru distrugerea paduchilor,tratamentul constipatiei si ,incredibil,terapie a astmului.

Lumea a evoluat,a aparut reclama...si dependenta.
Paradoxal,fumatorii nu tin seama de "moartea "de pe pachetul de tigari.

Pe lumea aceasta totul se rezuma la bani,si inca la ceva ce nu pot scrie aici...
Si atunci istoria poate sa se repete.
Inainte de asta s-au inventat tigaretele ecologice si guma cu tutun(noi vrem sa va lasati de fumat, nu va putem obliga, dar va putem ajuta!).

Cum se repeta istoria?
Tutunul,arma anti-SIDA: substanta denumita griffithsin ar fi miracolul in stoparea transmiterii virusului
Tutunul-medicament in lupta impotriva cancerului pulmonar prin modificarea unei specii de tutun de catre o echipa de geneticieni rusi.

Revelatia-tutunul se reinventeaza!:innocent:
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
ContSters76710, utilizator
Ar fi legal daca s-ar inventa azi... (si) pt ca nu s-ar cunoaste toate efectele daunatoare... Nimeni nu l-ar considera drog de mare risc (si nici de risc mediu)...

Fumatul nu e hobby, e prostie – stiu aceasta pt ca fumez! Bani arsi... Si pt ca nu vreau sa ard prea multi bani cumpar tigari cu pret... mediu... Fie scumpe, fie ieftine, sunt la fel de scarboase! Bleah! Ai nevoie de supliment de vitamina C, trebuie sa bei foarte multa apa etc s.a.m.d. Cineva spunea: ”Ca nefumator, daca saruti un fumator ai senzatia ca saruti o scrumiera care nu a fost spalata”.

Efectele nocive ale tutunului nu pot fi mai sus pe scala ”nocivitatii” fatza de cocaina si mai ales fatza de drogurile sintetice, ca LSD (praful ingerilor = te conduce in moarte – si o face rapid).
Faza cu tutunul care e mai daunator decat drogurile e propaganda!

Cocaina a fost... legala cand unii oameni au descoperit ca pot respira mai usor la inaltimi foarte mari (unde aerul e rarefiat) mestecand frunzele de coca, si au mai multa energie...
Opiumul a fost legal cand a fost descoperit ca are efecte benefice in calmarea durerilor... Cine nu a auzit de laudanum, picaturile negre inventate de Rousseau, siropul pectoral si alte asemenea care au la baza opiul, ca arma impotriva durerilor si a unor afectiuni? Toti cei care le consumau deveneau dependenti. Macul, spun istoricii, e cunoscut inca din epoca de piatra ca avand anumite proprietati terapeutice.

Drogurile au aparut odata cu nasterea practicilor mistico-religioase. Acordand drogurilor esenta divina omul credea ca prin consumarea lor poate accede in lumea zeitatilor responsabile de viata si sanatatea sa.

Abia cand au intrat pe piata organizatiile criminale a inceput ”distractia”. Drogul te capiaza de cap si mai omori si pe altul pt a face rost de bani sa iei doza... Tutunul nu are aceste efecte asupra creierului.
Drogurile care se vand pe piatza nu sunt pure si de aceea au efecte devastatoare... (daca ar fi pure ar fi extrem de scumpe).
Conform studiilor exista oameni care au toleranta crescuta inclusiv la cocaina si heroina – droguri despre care se spune ca, in urma consumului, dependenta se instaleaza rapid (exista oameni care consuma, ocazional, dar nu au devenit dependenti). Toleranta la nicotina e si mai mare – daca se poate spune astfel. Personal cunosc persoana care fumeaza chiar un pachet de tigari la o petrecere, dar care nu mai fumeaza apoi pana... la urmatoarea petrecere...
Dependenta de tutun e mai mult de natura psihologica.

Bine zice Elena: azi, totul se rezuma la bani! Pt a va lasa de fumat sau pt a va ameliora anumite boli va dam noi... tutun! Super chinta!

P.S.
Prin sec XVII tutunul era considerat planta medicinala folosita in afectiunile oculare...
O alta utilizare a plantei este ca planta ornamentala...
In antichitate grecii şi romanii se pare ca fumau plante aromate cum ar fi piperul, eucaliptul, menta. In mormantul lui Ramses al II-lea s-au descoperit frunze de tutun...
Civilizatiile amerindiene, atat din America de Sud, cat si din America de Nord au fumat utilizand tutunul in pipe, sau l-au folosit pt otravirea varfurilor sagetilor (denumindu-l "petum")...
Incasii si aztecii il fumau zilnic, sau la marile sarbatori religioase...
Solutia apoasa de nicotina a fost folosita ca insecticid (se mai foloseste si azi)...
trope_doi a scris:


In antichitate grecii şi romanii se pare ca fumau plante aromate cum ar fi ...., menta


Se pare ca multi oameni azi freaca menta, nu o fumeaza.:D
Stiti cum suna una dintre primele "reclame" de combatere a fumatului?
"Tutunul aduce 3 mari avantaje celor ce-l fumeaza: nu imbatranesc, noaptea nu-i fura hotii si nu-i musca cainii." Apoi venea si explicatia: "Nu imbatranesc deoarece mor de tineri, nu-i fura hotii pentruca tusesc toata noaptea, hotii crezand ca sunt trezi si nu ii musca cainii deoarece trebuie sa se foloseasca de bat cand se deplaseaza, bat cu care se apara si de caini".

Alte discuții în legătură

Interzicere etnobotanice Cabinet de Avocat Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu" [b]Radio Zu da panica la etnobotanica. Iubim Viata![/b] Sub aceasta deviza, astazi 14 februarie 2011 ora 13 in Piata Victoriei va avea loc protestul ... (vezi toată discuția)
Miros tigara de la vecin Irina_sebea Irina_sebea Buna seara, Eu stau la etajul 4 si in fiecare zi simt miros de tigara in balcon sau camera. Mirosul de tigara vine de la vecinul de sub mine, care fumeaza ... (vezi toată discuția)
Cum renuntam la fumat? elga50 elga50 Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma uit la mine si vad ca nu ma pot lasa de fumat....ma apuca disperarea! Voi cum ati facut? Ce ati auzit de la ... (vezi toată discuția)