Incepe goana dupa bonuri fiscale, titreaza Romania Libera.
Codul Fiscal urmeaza sa fie modificat din toamna, astfel incat costurile cu reabilitarea locuintei sa fie deductibile fiscal, iar cumparatorii de bunuri si servicii sa beneficieze de o prima in schimbul bonurilor fiscale adunate.
Premierul Emil Boc si ministrul Economiei Adriean Videanu au anuntat o serie de masuri propuse spre aplicare din toamna pentru contracararea evaziunii fiscale. Masurile au fost anuntate la modul general, fara a se preciza un calcul estimat al sumelor ce urmeaza sa fie atrase la buget si fara precizari suplimentare privind metodele de aplicare. In limita unui plafon anual stabilit de Guvern, persoanele fizice care achizitioneaza bunuri si servicii vor primi de la stat, potrivit afirmatiilor primului ministru Boc, un procent, in functie de valoarea bonurilor fiscale adunate, ca o metoda de combatere a evaziunii fiscale.
Companiile de stat au afaceri de 10 mld. € pe an, dar sunt incapabile sa faca profit, informeaza Ziarul Financiar.
Bilanturile celor mai mari 45 de companii controlate de stat, cu 200.000 de angajati, arata ca au avut in total pierderi de 70 mil. euro anul trecut. Salariatii acestor companii castiga insa dublu fata de media pe economie.
Primele 45 de companii controlate de statul roman au avut anul trecut afaceri de circa 10 miliarde de euro, dar cei peste 200.000 de angajati din acestea, desi au salarii duble fata de sectorul privat, au adus statului o pierdere 70 de milioane de euro.
Profitabilitatea medie a companiilor din Romania este de circa 10% din cifra de afaceri, iar daca firmele de stat ar fi fost administrate competent, ar fi adus la bugetul de stat venituri de 1 miliard de euro pe an, adicã 0,8% din PIB. Guvernul a majorat TVA recent pentru ca mai avea nevoie de venituri de un miliard de euro pentru 2010.
Capital scrie ca: Asigurarea de sanatate la stat costa cat una privata de lux.
Contributiile platite la asigurarile de sanatate de stat pentru un salariu net de numai 2.500 de lei sunt mai mari decat pretul celor mai scumpe polite private, chiar si din strainatate.
Pentru un salariu net de 2.500 de lei pe luna, contributiile la asigurarile de sanatate de stat platite de angajator si de salariat sunt de 381 de lei pe luna. Cu aceasta suma, se pot cumpara cele mai scumpe polite private de sanatate. In plus, unele dintre acestea permit efectuarea de tratamente la clinici din afara tarii.
Money.ro anunta: Ce banci au ales sa suporte in locul clientilor impozitul de 16% pe dobanda.
Cota unica de 16% aplicata depozitelor bancare aduce celor care vor sa economiseasca bani mai putini, iar daca luam in calcul si inflatia preconizata (in jur de 8%), s-ar putea ca dobanzile sa devina real negative. Unele banci au luat masuri pentru contracararea acestor efecte si fie au marit dobanzile, fie au scos oferte cu dobanzi nete, cu impozitul deja calculat.
FMI mizeaza pe crestere economica, relateaza Jurnalul National.
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va inregistra in 2010 o usoara scadere, de 0,5%, dar o crestere pozitiva de 3,6% in a doua parte a lui 2011, potrivit evaluarilor facute de FMI. Expertii Fondului se asteapta ca dupa 2011 sa urmeze o stabilizare la o rata de crestere de 4%-4,5%, potrivit Raportului privind cea de-a patra evaluare a indeplinirii de catre Romania a conditonalitatilor din Acordul Stand-By, discutate vineri de FMI.
Comentarii articol (0)