... salarii platite in anul fiscal 2004
Compartimentul de Relatii Mass-Media din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala face urmatoarele precizari:
IN ATENTIA ANGAJATORILOR SI ALTOR PLATITORI DE VENITURI
I . Depunerea fiselor fiscale
- Obligatiile angajatorilor Platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor au obligatia sa calculeze si sa retina impozitul pe veniturile din salarii aferent fiecarei luni. Impozitul pe veniturile din salarii se calculeaza si se retine lunar, de catre platitorii acestor venituri, respectiv de persoanele fizice si juridice care au statutul de angajatori, si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care s-au platit aceste venituri.
- Formulare utilizate de angajatorii pentru reflectarea veniturilor din salarii Pentru fiecare salariat, angajatorii au obligatia sa completeze fisele fiscale, conform modelului si instructiunilor aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.161/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pe intreaga durata de efectuare a platii salariilor, cu datele personale ale contribuabililor, mentiunile referitoare la deducerile personale, veniturile din salarii achitate angajatilor, precum si impozitul retinut si virat in cursul anului. Prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1988/2004, fisele fiscale au modificate in sensul reflectarii noilor modificari legislative. Astfel, a fost introdus un nou capitol “E” - Bursa privata conform Legii nr.376/2004, in care angajatorii inscriu, pe baza documentelor de plata prezentate, sumele pe care salariatii le-au platit in anul 2004 cu aceasta destinatie. Sumele respective sunt deductibile, in limita a 1% din impozitul anual datorat. Pentru veniturile neimpozabile, respectiv venituri realizate de persoanele care au figurat tot anul 2004 in concediu de maternitate si/sau concediu pentru cresterea copilului, sau pentru veniturile realizate de creatorii de programe pentru calculator, nu se intocmesc fise fiscale.
- Obligatia de calcul a impozitului anual pentru veniturile din salarii Pe langa obligatia de a completa cele doua formulare, platitorii de venituri salariale, mai au obligatia, potrivit legii, sa determine venitul anual impozabil din salarii si sa stabileasca diferenta dintre impozitul calculat la nivelul anului si cel calculat si retinut lunar anticipat in cursul anului fiscal, numai pentru acei salariati care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au fost angajatii permanenti ai platitorului in cursul anului, cu functie de baza, in toata perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2004;
b) nu au alte surse de venit care se cuprind in venitul anual impozabil;
c) nu solicita alte deduceri prevazute de Codul fiscal. Fisele fiscale ale persoanelor care indeplinesc conditiile de mai sus si au obtinut venituri impozabile o fractiune din an, restul anului obtinand venituri neimpozabile (concediu de maternitate sau concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani), urmeaza a fi regularizate de angajator, completand coeficientii de deducere personala de baza si suplimentara, pentru fiecare luna a anului 2004. In acelasi mod se procedeaza si pentru persoanele care au fost, pe fractiuni din an, in concediu fara plata. Cu ocazia stabilirii venitului anual impozabil din salarii, se va deduce si cotizatia de sindicat platita potrivit legislatiei în materie.
- Facilitati fiscale de care pot beneficia angajatii Nu se efectueaza operatiunile de regularizare anuala a impozitului pentru angajatii permanenti care indeplinesc conditiile privind regularizarea impozitului anual, dar au anuntat ca pentru anul 2004 solicita deducerile prevazute la art.86 din Codul fiscal, respectiv solicita deducerea din venitul anual global, a urmatoarelor: a) cheltuieli pentru reabilitarea locuintei de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de caldura în scopul îmbunatatirii confortului termic, în limita sumei de 15.000.000 lei anual; b)
b) prime de asigurare pentru locuinta de domiciliu, în limita echivalentului în lei a 200 euro pe an.
- Regularizarea diferenelor de impozit Dupa calcularea impozitului anual, angajatorul va stabili diferenta dintre impozitul anual si cel calculat si retinut lunar anticipat. Regularizarea acestor diferente de impozit cu salariatii se va efectua in termen de 90 de zile, calculate de la ultima zi a lunii februarie. Diferentele de impozit rezultate din operatiunile de regularizare influenteaza suma de plata datorata de angajator la bugetul de stat, reprezentand impozit pe venitul din salarii, pentru luna in care are loc regularizarea.
- Locul de depunere a fiselor fiscale Fisele fiscale se depun de catre plãtitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor la unitatea fiscala în a carei raza teritoriala acestia îsi au domiciliul fiscal. Sediile secundare ale angajatorilor persoane juridice, inregistrate ca platitori de impozit pe venitul din salarii, depun fisele fiscale ale angajatilor proprii la organul fiscal in a carui raza teritoriala sunt inregistrate sediile secundare respective. In cazul in care la data depunerii fiselor fiscale sediul secundar este desfiintat, depunerea fiselor fiscale se va face de catre persoana juridica de care a apartinut sediul secundar, la organul fiscal in a carui raza teritoriala este inregistrata persoana juridica. In situatia in care un angajat a lucrat in cursul anului fiscal 2004 la mai multe sedii secundare ale aceluiasi angajator-persoana juridica, se va intocmi o singura fisa fiscala care va fi depusa de sediul secundar in evidentele caruia figureaza la data de 31 decembrie 2004. Sediu secundar in evidenta caruia se afla angajatul la 31 decembrie 2004 are obligatia de a efectua operatiunile de regularizare a fisei fiscale in situatia in care angajatul indeplineste cumulativ conditiile prevazute de lege.
- Programul de lucru al administratiilor fiscale Pentru primiriea fiselor fiscale, reamintim ca programul normal de lucru al administratiilor fiscale zilele ramase in pana la expirarea termenului limita de depunere a fiselor fiscale, este urmatorul:
- joi - 24.02.2005 intre orele 9-19
- vineri - 25.02.2005 intre orele 9-17
- sambata - 26.02.2005 intre orele 9-14
- luni - 28.02.2005 intre orele 9-19 In functie de afluienta contribuabililor acest program va fi prelungit dupa necesitati, astfel incat toti contribuabilii care se prezinta innaintea expirarii termenului limta sa poata depune fisele fiscale.
- Termenul de depunere al fiselor fiscale Termenul de depunere a fiselor fiscale este pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv, a anului curent, pentru anul fiscal expirat.
- Obligatia transmiterii fisei fiscale catre salariat Angajatorii au si obligatia sa inmaneze un exemplar al fisei fiscale fiecarui salariat, sub semnatura, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul fiscal precedent. In cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatia de inmanare a unei copii a fisei fiscale angajatilor proprii, acestia pot solicita administratiei fiscale eliberarea unei copii a acestui document depus de angajator, in vederea completarii si depunerii declaratiei de venit global.
- Modul de depunere al fiselor fiscale Fisele fiscale se depun la organul fiscal competent, în format electronic, insotite de un borderou privind continutul acestora, semnat si stampilat. Formatul electronic al formularelor se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice si se transmite organului fiscal competent pe dischete 3 1/2 inch, 1.440 MB compatibile MS-DOS. Programul de asistenta este distribuit contribuabililor gratuit de unitatile fiscale teritoriale sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Agentiei Nationale de Administrare fiscala, la adresa http://anaf.mfinante.ro.
- Intocmirea fiselor fiscale in cazul salariatilor detasati Fisele fiscale pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate, se completeaza de unitatea care a incheiat contractele de munca cu acestia. In situatia în care plata venitului salarial se face de unitatea la care salariatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica angajatorului la care acestia sunt detasati, date referitoare la coeficientii de deducere, precum si eventualele modificari ale acestora aparute in cursul anului. Pe baza acestor date, unitatea la care salariatii au fost detasati intocmeste statele de salarii, calculeaza impozitul si transmite lunar unitatii de la care au fost detasati informatii privind venitul net si impozitul retinut pentru angajat, in scopul completarii fiselor fiscale. Pentru angajatii permanenti care nu au alta sursa de venit, angajatorul de la care au fost detasati efectueaza regularizarea impozitului anual si transmite unitatii la care salariatii au fost detasati, informatii privind diferentele de impozit pentru restituirea sau retinerea prin statele de plata.
II. Depunerea declaratiei informative Reamintim ca pana la aceeasi data de 28 februarie 2005, au obligatia depunerii formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit", platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din valorificarea de bunuri in regim de consignatie, din activitati desfasurate in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, din activitati de expertiza contabila, tehnica judiciara si extrajudiciara, precum si din activitatile desfasurate in baza unei conventii/contract civil incheiat in conditiile Codului civil. Modelul declaratiei informative si instructiunile de completare, au fost aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.36/2005, publicat in Monitorul Oficial nr.91/ 27.01.2005 si pot fi consultate pe site-ul internet al Agentiei. Pentru facilitarea completarii declaratiei, Ministerul Finantelor Publice pune la dispozitia platitorilor de venituri programul "Declaratia 205", care poate fi procurat de pe site-ul internet al ANAF http://anaf.mfinante.ro.
III. Sanctiunile pentru nerespectarea de catre angajatori si de catre ceilalti platitori de venituri a obligatiilor referitoare la depunerea declaratiilor Nerespectarea de catre platitorii de salarii si venituri asimilate salariilor, precum si de catre ceilalti platitori de venituri cu regim de retinere la sursa, a obligatiilor privind completarea, pastrarea si depunerea fiselor fiscale, respectiv a declaratiei informative, se sanctioneaza, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, cu amenda contraventionala, dupa cum urmeaza: - de la 500.000 lei la 15.000.000 lei, in cazul in care angajatorul sau platitorul de venit este persoana fizica; - de la 5.000.000 lei la 100.000.000 lei, in cazul in care angajatorul sau platitorul de venit este persoana juridica.
In cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatia de inmanare a unei copii a fisei fiscale angajatilor proprii, acestia pot solicita administratiei fiscale eliberarea unei copii a acestui document depus de angajator, in vederea completarii si depunerii declaratiei de venit global.
Comentarii articol (2)