ACCES PREMIUM
De ce premium?
Cand se valorifica concediul fara plata pentru deschiderea dreptului la concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani?
Intrebarea cititorului: "Daca o salariata care are ca data prezumtiva a nasterii luna noiembrie 2010, nu a realizat venituri in luna noiembrie 2009, fiind in concediu fara plata, poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? "
Articolul continuă mai jos
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 1 alin. 1 din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Alin. 2 lit. i) al aceluiasi articol stipuleaza ca cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioada in care persoanele
au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii.
Deci, concediul fara plata pentru a fi considerat perioada asimilata in vederea deschiderii dreptului salariatei dumneavoastra la concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani trebuie sa fi fost acordat
pentru participarea la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta sa-si fi dat acordul daca initiativa i-a apartinut.
Pe de alta parte, concediul fara plata pentru interese personale nu ar afecta dreptul mentionat daca in noiembrie 2009 salariata a lucrat cel putin jumatate din zilele lucratoare din luna iar in celelalte a fost in concediu fara plata. Prin exceptie, se accepta ca o singura data in cele 12 luni ca fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut anterior. (A se vedea art. 4 alin. 3-5 din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului aprobate prin H.G. 1025/2006.)
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.