avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de crestere a copilului

Buna ziua. As dori sa ma lamuriti intr-o problema. Eu acum termin cursurile unei Scoli Postliceale sanitare, profil Asistent de Farmacie, in lunie iunie, la final. Eu si sotul meu ne dorim un copilas, si as vrea sa va intreb cate luni trebuiesc lucrate ca sa pot lua indemnizatia pentru crestea copilasului. Stiu ca e vorba de 12 luni pana la nastere, din cate am inteles. Dar sunt valabile si lunile lucrate part time? De exemplu, eu daca m-as angaja imediat din luna iulie, pana cand ar trebui sa lucrez pentru a putea intra in concediul prenatal, la 7 luni? Sper ca nu v-am incurcat cu atatea intrebari, dar circula atatea versiuni ca nu stiu ce sa mai cred. Va rog din suflet sa-mi explicati clar, pentru ca e important pentru mine. A, v-as mai ruga sa-mi spuneti, in cazul in care sunt valabile si lunile part time, cat ar trebui sa platesc pentru o luna part time (4 ore) contributiile la stat. As proceda asa in cazul in care nu-mi gasesc un serviciu cat de curand, pentru a avea un copilas cat mai devreme :) Multumesc mult pentru ca ma veti lamuri in aceasta problema. O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:57, 25 Mai 2010
Buna ziua ,
la un salar de 360 ron pentru 4 ore/zi aveti taxe angajat 68 si taxe angajator 105.
Este necesara constituirea stagiului de cotizare de 12 luni neintrerupte inainte de data nasterii copilului .
in legislatia in vigoare nu se face referire la contractele part- time ca nefiind stagii asimilate pentru acordarea concediului de crestere si ingrijire copil .
Puteti lectura si :
Ordonanţă de urgenţă nr. 148 din 03/11/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului


Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, Dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

A) şi-au însoţit şoţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;

B) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;

C) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;

D) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

E) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

F) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;

G) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;

H) au beneficiat de pensii de invaliditate;

I) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;

J) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;

K) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

L) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.


Hotărâre nr. 1025 din 09/08/2006

Pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare


Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului


Art. 4. - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, Dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.

(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.

(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).

(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4)




1. OUG 148/2005 conditioneaza primirea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani numai de obtinerea de venituri profesionale supuse impozitarii in cele 12 luni premergatoare nasterii (indiferent de cate ore pe zi lucrati).
2. La CIM cu part-time contributiile la fonduri le plateste angajatorul dupa ce le retine pe statul de plata. Dvs. personal nu trebuie sa platiti nimic in afara de sumele retinute pe statul de plata.
3. Plata contributiilor prin contracte de asigurare la Pensii, Sanatate si Somaj nu va ajuta la obtinerea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani.
4. Dati-mi o adresa de e-mail si va trimit legislatia necesara.
Ultima modificare: Marți, 25 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a primi indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani BG BG Va rog sa-mi spuneti daca exista vreun impediment in obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ANI, in situatia in care in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului monicaciuc monicaciuc Buna Ziua, Sunt in 15 saptamani de sarcina si in luna ianuarie am avut 5 zile concediu fara plata , iar in luna februarie 10 zile concediu fara plata. Va ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu crestere copil say say Daca o persoana s-a angajat la data de 01.02.2010 si se asteapta sa nasca pe 25.01.2010 va beneficia de indemnizatie de crestere copil? In ce lege este ... (vezi toată discuția)