avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... dreptul de a primi indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

dreptul de a primi indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani

Va rog sa-mi spuneti daca exista vreun impediment in obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ANI, in situatia in care in ultimele 12 luni de activitate mama copilului a lucrat cu norma partiala(2 ore /zi) dar a avut si concedii fara plata!
Concediile fara plata pot impiedica primirea indemnizatiei? Daca da, care sunt situatiile in care se poate pierde indemnizatia?
Apreciez promptitudinea raspunsului.
Cel mai recent răspuns: BG , utilizator 13:43, 24 Noiembrie 2009
Faptul ca a avut contract pe 2ore/zi nu este un impediment.
Cu privire la concediile fara plata, trebuie sa fiti mai specific.
Trebuie sa aiba venituri profesionale in toate cele 12 luni anterioare nasterii.
Se accepta si fractiunile de luna, iar prin exceptie se poate ca o fractiune de luna sa cuprinda un numar de zile lucratoare mai mic de jumatate.

Pentru un raspuns exact, trebuie sa ne dati mai multe detalii.
Cand trebuie sa nasca doamna?
Cand a avut concedii fara plata (exact)?

Pot solicita acordare indemnizatie crestere copil persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
In masura in care concediul de cresterea copilului si indemnizatia cretere copil se solicita in cursul lunii, la calcularea celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, acestea fiind considerate luna intreaga.
Pot beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil persoanele care in intervalul de 12 luni din ultimul an anterior nasterii copilului au realizat venituri impozabile prin fractiune de luna. Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita din jumatate din zilele lucratoare din acea luna (art. 4 alin. (4) si (5) din Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006).

Stimata doamna(Kitte), acum caut sa ma informez pentru a nu gresi ulterior.
Nu au fost pana acum concedii fara plata, dar se preconizeaza a fi in viitor.
Va rog sa-mi spuneti daca in cateva luni vor fi concedii fara plata de 7-10-20 zile ce se poate intampla? Multumesc!
Va redau din Normele de aplicare a OUG148/2005:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).
Revin doar pentru a ma asigura ca nu am inteles gresit:
O persoana care lucreaza 2ore/zi poate beneficia de indemnizatie pentru crestere copil pana la varsta de 2 ani si in situatia in care in ultimele 12 luni a avut concedii fara plata in perioade mai mici decat jumatate din zilele din luna sau pentru o singura situatie chiar mai mult de jumatate din zilele unei luni.
Multumesc pentru confirmare!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului monicaciuc monicaciuc Buna Ziua, Sunt in 15 saptamani de sarcina si in luna ianuarie am avut 5 zile concediu fara plata , iar in luna februarie 10 zile concediu fara plata. Va ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de ingrijire copil Ank27 Ank27 Buna ziua! in cazul unei intreruperi de 10 zile pe cartea de munca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului se indeplinesc conditiile de acordare a ... (vezi toată discuția)
Mai pot lua concediu de crestere a copilului? cosmi24 cosmi24 am intrerupere o luna pe cartea de munca... mai pot beneficia de concediu de crestere a copilului si implicit de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)