Conform primelor estimari, in trimestrul II 2010, Produsul intern brut (PIB) a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2010 (date ajustate sezonier), informeaza Institutul National de Statistica (INS). Insa, fata de acelasi trimestru din anul 2009, PIB a inregistrat o scadere cu 0,5% pe seria bruta si cu 0,6% pe seria ajustata sezonier.
Conform INS, in semestrul I 2010, PIB s-a redus cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2009, atat pe serie bruta cat si pe seria ajustata sezonier.
Precizari metodologice
In ultimii ani, necesitatea elaborarii unor conturi nationale credibile si operative a devenit din ce in ce mai importanta. Cerintele utilizatorilor nu mai pot fi satisfacute de indicatorii pe termen scurt disponibili deoarece acestia nu au omogenitatea si consistenta unui sistem de conturi nationale trimestriale. Aceasta a condus la necesitatea de a dispune de un sistem rapid de estimari “semnal” preliminare privind Produsul intern brut trimestrial pentru a avea o imagine operativa si consistenta a evolutiei economiei.
Astfel, INS arata ca estimarile “semnal” ale Produsului intern brut trimestrial prezinta urmatoarele caracteristici:
• ofera o imagine operativa a evolutiei economiei;
• sunt in concordanta cu conceptele contabilitatii nationale;
• sunt produse si publicate cat mai rapid posibil dupa incheierea trimestrului de referinta;
• au la baza un set incomplet de informatii comparativ cu conturile nationale trimestriale provizorii.
De asemenea, diferentele dintre estimarile “semnal” si estimarile provizorii ale Produsului intern brut se pot defini in fuctie de urmatoarele aspecte:
• Operativitate: estimarile “semnal” sunt disponibile mai devreme decat cele provizorii (40-45 zile).
• Acuratete: se face un compromis intre operativitate si acuratete. Estimarile “semnal” sunt, in general, mai putin precise decat cele provizorii dar se urmareste ca pierderea in precizie sa fie redusa la un nivel cat mai scazut.
• Sfera de cuprindere: numarul variabilelor acoperite de estimarile “semnal” este limitat.
• Informatii disponibile: estimarile “semnal” au la baza un set limitat de date. Adesea, unele informatii furnizate de anchete statistice sau surse administrative nu sunt disponibile.
• Metoda de estimare: in functie de sursele de date disponibile se poate utiliza metoda directa
(prin utilizarea datelor existente si a estimarilor pentru cele nedisponibile) sau metoda indirecta (prin utilizarea tehnicilor de regresie).
INS precizeaza ca estimarile “semnal” ale Produsului intern brut trimestrial in conturile nationale romanesti se realizeaza prin aplicarea metodei directe avand in vedere existenta surselor de date infra-anuale, in special a anchetelor statistice ce ofera informatii care permit estimarea Produsului intern brut trimestrial (PIBT) la pretul pietei prin metoda de productie, conform relatiei:
PIBT = VAB + IP – SP
unde:
VAB = valoarea adaugata bruta la pret de baza;
IP = impozitele pe produs;
SP = subventiile pe produs.
Totodata, pe langa estimarile brute ale PIB trimestrial, se calculeaza si estimari ajustate sezonier, utilizand metoda regresiva, metoda recomandata de regulamentele europene. Astfel, potrivit comunicatului INS, ajustarea sezoniera are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidentia evolutia economica reala din perioade consecutive.
INS precizeaza ca PIB pentru trimestrul II 2010, in varianta provizorie, va fi publicat prin comunicat de presa, conform calendarului de pe site-ul INS, in data de 1 septembrie 2010.
Date comparative cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene se pot obtine din Comunicatul de presa al Eurostat poate fi consultat aici.
Comentarii articol (0)