ACCES GRATUIT
UPDATE: Legea ANI, adoptata de Camera Deputatilor
Camera Deputatilor a adoptat, luni, cu majoritate de voturi, modificarile aduse la legea privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, declarata neconstitutionala de CCR, in data de 19 iulie, se arata intr-un comunicat de presa al Camerei Deputatilor.
Articolul continuă mai jos
„Camera Deputatilor, intrunita in sesiune extraordinara, a adoptat prin vot nominal Raportul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati referitor la reexaminarea Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si completarea altor acte normative ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr.1018/2010 (204 voturi pentru, 2 impotriva, 2 abtineri)“, se arata in comunicatul de presa.
La sedinta Camerei a participat si premierul Emil Boc.
“Aaceasta lege pe care o adoptam este importanta din doua puncte de vedere. In primul rand este importanta in raport cu Romania si in raport cu romanii, adica avem nevoie de aceasta lege pentru a le arata romanilor, deschis si transparent, ca nu exista nici un fel de retinere din partea clasei politice pentru controlul averilor demnitarilor – iar gestul dumneavoastra de astazi poate fi un gest de consolidare a increderii opiniei publice ca demnitarii lucreaza in interes public, ca averile pe care le-au dobandit sau le dobandesc sunt in mod legal dobandite si nu se incearca pe cale legala anularea unui asemenea control. Deci, in primul rand, avem o obligatie de transparenta fata de cei care ne-au trimis in diverse pozitii publice”, a declarat primul-ministru, Emil Boc.
“Cel de-al doilea argument este acela legat de angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii la Uniunea Europeana. Angajamentele legate de transparenta declararii averilor si a controlului acestora, in cadrul mecanismului de cooperare si verificare pe justitie, sunt angajamente ale Romaniei. De aceea, salut decizia Comisiei Juridice de adoptare, practic in unanimitate si prin consens, a raportului privind aceasta lege. Este o dovada a faptului ca Camera Deputatilor, clasa politica este capabila sa adopte decizii in interes national atunci cand doreste acest lucru, iar legea ANI este un exemplu in acest sens. Neadoptarea ei ar putea pune in pericol Romania atat din perspectiva integrarii in spatiul Schengen, cat si din perspectiva limitarii absorbtiei fondurilor europene”, a adaugat acesta.
Actul normativ va fi trimis la Senat care este camera decizionala.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)