Persoanele care au o avere estimata la cel putin 500.000 de euro ar putea plati un impozit anual echivalent cu 5% din valoarea totala a bunurilor, care se va constitui venit la bugetul de stat, potrivit unui proiect de lege aflat pe Ordinea de zi a Comisiei juridice a Senatului.
Potrivit proiectului de Lege pentru instituirea impozitului anual asupra averii, persoanele fizice rezidente si nerezidente au obligatia de a-si face anual autoevaluarea averii, iar, in cazul in care aceasta depaseste 500 de mii de euro, acestea trebuie sa declare “anual impozitul pe avere, pana la data de 30 iunie a anului urmator, pentru anul fiscal incheiat”. Modul de autoevaluare al averilor ar urma sa fie stabilit ulterior, prin norme metodologice.
Baza de impozitare pentru calculul acestui impoit ar urma sa fie constituit din ansamblul bunurilor si veniturilor impozabile apartinand persoanelor fizice rezidente si nerezidente, dar si copiilor minori, in cazul in care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora.
Astfel, impozitul datorat va fi in cuantum de 0,5% calculat la valoarea care depaseste pragul de 500.000 de euro, in echivalent lei la cursul BNR, la data de 31 decembrie a anului fiscal incheiat, dupa aplicarea exonerarilor si a deducerilor.
In cazul persoanelor fizice rezidente, declaratia de avere ar urma sa fie depusa la organul fiscal teritorial in raza caruia domiciliaza sau isi au resedinta. Persoanele nerezidente ar trebui sa depuna declaratia la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti.
Proiectul prevede ca “persoanele casatorite care convietuiesc impreuna” sa faca obiectul impunerii comune.
De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, de la plata impozitului pe avere, sunt exonerate:
- plasamentele financiare: titluri de plasament, bonuri de trezorerie, contracte de asigurari de viata si altele asimilate;
- veniturile obtinute din drepturile de autor si drepturile de proprietate intelectuala apartinand contribuabilului sau mostenitorilor care nu au facut obiectul unei cesiuni
- renta viagera
- pensia privata capitalizata
- masinile si utilajele agricole, precum si constructiile agricole.
Totodata, proiectul prevede ca, din baza de impozitare, sa se deduca:
- obligatiile care greveaza bunurile si veniturile supuse impozitarii, inclusiv imprumuturile contractate sau impozitele si taxele, aferente anului fiscal anterior depunerii declaratiei pentru impozitul pe avere;
- cheltuieli efectuate pentru bunurile supuse impozitarii, platite in anul fiscal anterior depunerii declaratiei pentru impozitul pe avere.
Pentru deduceri si exonerari, persoanele in cauza vor prezenta documente justificative.
Proiectul de lege prevede ca nedeclararea tuturor bunurilor si veniturilor impozabile apartinand persoanelor fizice sa fie considerata evaziune fiscala, urmand a fi pedepsita.
Va prezentam proiectul de lege in fisier atasat.
Comentarii articol (22)