Conform proiectului, persoanele fizice vor datora un impozit anual pentru bunurile si veniturile realizate in tara, respectiv in straintate, a caror valoare cumulata depaseste 500.000 euro.
Totodata, actul normativ mai stabileste ca persoanele fizice au obligatia de a-si face anual autoevaluarea averii si in cazul in care aceasta depaseste 500.000 euro sa declare impozitul pe avere, pana la data de 30 iunie a anului urmator, pentru anul fiscal incheiat.
In plus, persoanele casatorite, care convietuiesc impreuna si pentru care se aplica regimul matrimonial al comunitatii de bunuri, fac obiectul impunerii comune.
Baza de impozitare pentru calculul impozitului pe avere este constituita din ansamblul bunurilor si veniturilor impozabile apartinand persoanelor fizice, precum si copiilor minori, in cazul in care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora.
Exceptii:
Conform proiectului, sunt exonerate de la plata impozitului pe avere:
a) Plasamentele financiare
b) Venituri obtinute din drepturi de autor
c) Renta viagera
d) Pensia privata
e) Masinile si utilajele agricole precum si constructiile agricole
In vederea calculului impozitului pe avere, se deduc, din baza de impozitare:
a) Obligatiile care greveaza bunurile si veniturile supuse impozitarii, inclusiv imprumuturile contractate sau impozitele si taxele, aferente anului fiscal anterior depunerii declaratiei pentru impozitul pe avere.
b) Cheltuieli efectuate pentru bunurile supuse impozitarii, platite in anul fiscal anterior depunerii declaratiei pentru impozitul pe avere
Impozit de 0,50%
Impozitul pe avere este in cuantum de 0,50% calculat la valoarea care depaseste pragul de 500.000 euro, echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a anului fiscal incheiat, dupa aplicarea exonerarilor si deducerilor mentionate mai sus.
Potrivit proiectului, nedeclararea tuturor bunurilor si veniturilor impozabile apartinand persoanelor fizice se considera evaziune fiscala si se pedepseste conform legii.
Comentarii articol (1)