Reprezentanții ANAF doresc o simplificare a impozitării veniturilor obținute de persoanele fizice, astfel că au transmis Ministerului Finanțelor, în a cărui subordine se află, o serie de trei propuneri de modificare a Codului fiscal. Prin urmare, dacă ministerul va considera cererile valide, acestea ar putea fi incluse într-un viitor proiect de act normativ.
1. Mai puțină birocrație pentru închirierea bunurilor
Prima propunere explicată de Fisc face referire la regimul fiscal al veniturilor anuale din cedarea folosinței bunurilor, din derularea a până la cinci contracte de închiriere în valută. În acest caz, se dorește eliminarea obligației anuale de a completa și a depune Declarația privind veniturile realizate din România (formularul 200).
Totodată, în comunicat scrie că se propune și „simplificarea modului de stabilire a venitului anual prin utilizarea unui curs unic de schimb valutar pentru evaluarea venitului, în scopul evitării depunerii unei declarații în plus”.
„ANAF propune modificarea sistemului de impunere a veniturilor din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr de până la cinci contracte inclusiv, prin cumularea veniturilor obținute din respectivele contracte, la nivelul categoriei de venit”, mai scrie în document.
2. Doar două plăți anticipate anuale cu titlu de impozit
În ceea ce privește stabilirea plăților anticipate cu titlu de impozit, reprezentanții Fiscului vor reducerea numărului de rate anuale. Concret, contribuabilii ar urma să facă doar două plăți pe an, până la 25 iulie și până la 25 noiembrie, în loc să facă patru plăți pe an, așa cum este acum.
De asemenea, se mai urmărește „menținerea dispoziției potrivit căreia, în cazul impunerilor efectuate după expirarea termenelor de plată prevăzute de lege, contribuabilii au obligația efectuării plăților anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent”.
„Astfel, ca situație de excepție, plățile anticipate cu titlu de impozit se vor stabili de organul fiscal, la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent, prin emiterea unei decizii de impunere (formular 260). Totodată, în această situație, ANAF propune ca, după depunerea formularului 200, recalcularea plăților anticipate cu titlu de impozit și emiterea unei noi decizii de impunere (de recalculare a plăților anticipate, pe baza venitului estimat/realizat) să se efectueze numai în situația în care suma reprezentând impozit stabilit inițial (fiecare tranșă stabilită la nivelul impozitului datorat pentru ultimul termen de plată al anului precedent) diferă cu cel puțin 20% față de suma reprezentând impozit recalculat (stabilit pe baza venitului realizat în anul precedent/estimat pentru anul de impunere)”, este precizat în documentul de presă.
3. Simplificarea impozitării veniturilor din executarea silită a imobilelor
A treia și ultima propunere transmisă de Fisc Ministerului Finanțelor vizează simplificarea procedurii prin care se stabilește impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare. Însă numai în cazul executărilor silite.
Concret, „în cazul transferului de proprietate a bunurilor imobile prin procedura de executare silită, obligația stabilirii și reținerii impozitului să revină organului de executare silită, în momentul valorificării bunului imobil”, detaliază reprezentanții ANAF.
În acest fel, s-ar elimina obligativitatea contribuabilului de a depune declarația fiscală aferentă în zece zile de la data transferului, pentru calcularea impozitului. Totodată, s-ar elimina obligativitatea organului fiscal de a calcula și a încasa impozitul datorat de către contribuabil, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.
Atenție! Propunerile de față NU se aplică momentan. Acestea ar putea fi incluse pe viitor într-un proiect de act normativ.