Ajutoarele de stat pentru IMM-uri vor ramane la fel de inaccesibile, ca pana acum, intreprinderilor mici, desi Guvernul a modificat mai multe acte normative in scopul cresterii numarului de firme care au acces la finantarile de acest tip, se arata intr-un comunicat de presa al cabinetului de avocatura Scarlatescu.
Desi premierul a anuntat ca va fi coborat plafonul cerintelor pentru IMM-urile care solicita ajutoare nerambursabile la nivelul investitiilor de 5 milioane de euro si crearii a minim 30-50 de locuri de munca, in opinia avocatilor de la cabinetul Scarlatescu, aparitia HG 588/2010 nu va avea efectul scontat.
Motivele sunt urmatoarele: nivelul investitiei minime a ramas la 10 milioane de euro si nu a fost coborat la 5 milioane, cum s-a sustinut si chiar si acest nivel de 5 milioane este mult prea ridicat pentru IMM-uri. Chiar si numarul societatilor comerciale care vor beneficia de aceste ajutoare este limitat, avand in vedere ca pentru perioada 2008-2013 sunt prevazute ajutoare pentru circa 125 de firme, cu o medie anuala de 25. In aceste conditii va fi aproape imposibil pentru un IMM sa acceseze aceasta facilitate. O investitie de 5 milioane de euro pentru o intreprindere mica ar fi foarte greu de amortizat in conditiile actuale, cand pe piata din Romania inclusiv investitiile straine sunt practic blocate.
Vesti mai bune pentru IMM-uri vin mai degraba dinspre ajutorul de minimis, si dinspre fondurile europene nerambursabile de care intreprinzatorii pot beneficia.
“Desi pentru anul 2010 fondurile de ajutor de minimis au fost in totalitate epuizate e bine de stiut pentru anul urmator ca nivelul de finantare a fost crescut de la 5 la 100 de milioane de euro, mai ales ca a fost extinsa si lista domeniilor de activitate eligibile, fiind premise toate activitatile mai putin pescuitul, agricultura, prelucrarea carbunelui, achizitii de transport rutier de marfuri, proiectelor de stimulare a produselor autohtone in locul celor importate, activitatilor de export” a declarat
Mihaela Scarlatescu, partener la cabinetul de avocatura Scarlatescu.
Conditiile de accesare a ajutorului de minimis, potrivit HG Nr 1164/2007, sunt urmatoarele si sunt incadrate in categoria intreprinderilor mici si mijlocii:
• au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania, de cel putin un an;
• pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi, anteriori datei solicitarii, nu au primit ajutoare de minimis sau, daca au primit, acestea cumulate nu depasesc plafonul echivalent in lei cu 200.000 euro, respectiv 100.000 euro in cazul intreprinderilor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier;
• la momentul solicitarii ajutorului de stat prezinta un plan de investitii care sa reflecte modul de utilizare a sumelor solicitate si un studiu tehnico-economic in care se face dovada eficientei economice a intreprinderii si a investitiei prin incadrarea in anumití indicatori
• nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat
• nu se afla in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare
• nu intra in categoria "intreprinderilor in dificultate"
• nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat
Important de precizat este faptul ca, in prezent, in toate regiunile tarii se pot accesa fonduri nerambursabile, accesibile intreprinzatorilor. IMM-urile pot aplica la proiecte de sprijinire a afacerilor , de importanta regionala si locala, fondurile fiind suspendate insa pentru firmele din Bucuresti si judetul Ilfov. De asemenea, exista un interes accentuat pentru investitiile din domeniul turismului. In acest sens se desfasoara mai multe proiecte ce urmaresc cresterea atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica si crearea infrastructurii necesare promovarii potentialului turistic romanesc: „Crearea unei imagini pozitive a Romaniei ca destinatie turistica prin definirea si promovarea brandului turistic national” , Accesul intreprinderilor la activitati de cercetare-dezvoltare si inovare”, “Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare”.
Astfel, aplicantii trebuie sa stie ca:
• valoarea minima si maxima a proiectelor trebuie sa fie cuprinsa intre 185.000 lei si 1.849.999 lei
• contributia solicitantului este de 5% din valoarea proiectului daca aplicati in domeniul resurselor umane. Pentru alte domenii, procentul este diferit.
In concluzie, reprezentantii cabinetului de avocatura considera ca proiectele Guvernului cu privire la stimularea IMM-urilor raman doar la stadiul de initiativa, fara a reusi sa aduca un ajutor real micilor intrerpinzatori.
„Plafoanele ridicate ale investitiilor in conditiile unui mediu economic devenit ostil din cauza crizei nu vor atrage prea multe societati comerciale. Iar daca ne referim la intreprinderile mici, acestea nu vor putea accesa cu usurinta decat cel mult ajutoarele de minimis, unde nivelul birocratiei si sumele destul de reduse constituie si ele o bariera semnificativa. Estimativ, numarul de locuri de munca pe care il vor genera aceste masuri este departe de a atrage o schimbare semnificativa pe piata muncii si cu greu ar putea duce la recrearea locurilor de munca disparute din cauza crizei”, se arata in comunicat.
De aceea IMM-urile trebuie sa constientizeze si sa fie informate despre posibilitatile reale de accesare a fondurilor europene nerambursabile, fonduri care le pot fi de un real folos in dezvoltarea activitatii.
“Consideram ca se impune crearea unei strategii reale de ajutorare a intreprinderilor mici, prin coborarea plafonului investitiilor sub 5 milioane de euro si corelarea cu nevoile reale ale acestor societati comerciale. De asemenea, este necesara oferirea de suport in informarea IMM-urilor cu privire la conditiile, procedura si posibilitatile de accesare a fondurilor europene”, a mai precizat avocatul Mihaela Scarlatescu.
Comentarii articol (0)