Ordinul Consiliului Concurentei nr. 400/2010 pentru punerea in aplicare a Instructiunilor date in aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.591, din 20 august 2010.
In baza prevederilor art. 20 alin. (4) lit. d), ale art. 21 alin. (2), ale art. 27 alin. (3) si (4), ale art. 28 alin. (1), precum si ale art. 32 alin. (2) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Consiliului Concurentei emite urmatorul ordin:
Art. 1. — In urma adoptarii in plenul Consiliului Concurentei, se pun in aplicare Instructiunile date in aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — Compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Concurentei vor urmari punerea in aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 3. — Instructiunile mentionate la art. 1 intra in vigoare la data publicarii lor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Consiliului Concurentei,
Bogdan Marius Chiritoiu
Bucuresti, 11 august 2010.
Nr. 400
Anexa - Instructiuni date in aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile
ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice
In temeiul art. 27 alin. (1) si (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul Concurentei adopta prezentele instructiuni.
1. Introducere
Prezentele instructiuni au ca scop reglementarea unor clarificari de ordin procedural, necesare calculului taxei de autorizare prevazute la art. 32 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege.
2. Obligatia de plata
Sunt obligati la plata taxei de autorizare a concentrarilor economice, instituita potrivit prevederilor art. 32 din lege, intreprinderea/intreprinderile sau asociatiile de intreprinderi care a/au inaintat notificarea Consiliului Concurentei, potrivit prevederilor Regulamentului privind concentrarile economice, pus in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 385/2010, si care a/au obtinut autorizarea potrivit prevederilor art. 46 alin. (2) sau alin.(4) lit. b) ori c) din lege. In urma obtinerii autorizarii, intreprinderea/intreprinderile sau asociatiile de intreprinderi care a/au efectuat procedura notificarii devine/devin intreprindere/intreprinderi platitoare a/ale taxei stabilite potrivit dispozitiilor prezentelor instructiuni.
3. Definirea notiunii de intreprindere implicata
Intreprinderile implicate sunt acelea care participa la o concentrare economica, definite potrivit prevederilor pct. C.II. „Conceptul de intreprindere implicata” din Instructiunile privind conceptele de concentrare economica, intreprindere implicata, functionare deplina si cifra de afaceri, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 386/2010.
4. Cifra de afaceri
In sensul prezentelor instructiuni, cifra de afaceri reprezinta cifra de afaceri neta potrivit situatiei veniturilor si cheltuielilor din situatiile financiare sau raportarile anuale, dupa caz, intocmite potrivit ordinelor ministrului finantelor publice. Cifra de afaceri luata in calcul este cifra realizata pe teritoriul Romaniei, in exercitiul financiar precedent autorizarii concentrarii economice, de catre fiecare intreprindere implicata in operatiunea de concentrare economica. Prin exercitiu financiar se intelege exercitiul care corespunde anului calendaristic 1 ianuarie—31 decembrie. Potrivit prevederilor Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, in vigoare, cifra de afaceri neta cuprinde sumele rezultate din vanzarea de produse si furnizarea de servicii care se inscriu in activitatea curenta a entitatii, dupa deducerea reducerilor comerciale si a taxei pe valoarea adaugata, precum si a altor taxe legate direct de cifra de afaceri. In scopul aplicarii taxei de autorizare, din cifra de afaceri neta definita potrivit prevederilor prezentului punct se va deduce si valoarea contabilizata a exporturilor efectuate direct sau prin mandatar, inclusiv a livrarilor intracomunitare. In cazul in care intreprinderea preluata (achizitionata) face parte dintr-un grup, se vor lua in calcul si cifrele de afaceri ale intreprinderilor din grup daca, dupa realizarea operatiunii de concentrare economica, acestea vor ramane sau vor deveni membre ale grupului din care face parte intreprinderea achizitionata. In scopul evitarii dublei inregistrari, la calculul cifrei de afaceri a membrilor grupului nu se vor lua in calcul valorile rezultate din vanzarile de produse si/sau prestarile de servicii efectuate intre acestia pentru consumul intern al grupului.
5. Cifra de afaceri in situatii particulare de dobandire a controlului
In situatiile in care, de exemplu, o intreprindere foloseste o alta persoana sau o alta intreprindere pentru preluarea unei participatii de control si are puterea de a-si exercita drepturile ce ii confera controlul prin aceasta persoana sau intreprindere, inseamna ca aceasta din urma este formal titularul drepturilor, dar actioneaza ca un vehicul. Intr-o astfel de situatie, cifra de afaceri luata in calcul de Consiliul Concurentei este cifra de afaceri a intreprinderii care in fapt dispune de puterea de a controla intreprinderea-tinta. In cazul in care controlul este dobandit de catre o persoana fizica (achizitor individual), cifra de afaceri luata in considerare este cifra de afaceri a tuturor intreprinderilor controlate direct sau indirect pe teritoriul Romaniei de catre aceasta. In cazul in care achizitorul este o societate in comun cu functionare deplina, potrivit prevederilor pct. B.IV. „Societatile in comun. Conceptul de functionare deplina” din instructiunile puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 386/2010, cifra de afaceri a achizitorului se considera ca fiind cifra de afaceri a societatii in comun. Daca, dimpotriva, societatea in comun poate fi considerata un simplu vehicul utilizat pentru o achizitie de catre societatile-mama, cifra de afaceri luata in calcul de Consiliul Concurentei este cifra de afaceri a acestora din urma. In cazul dobandirii controlului prin cumparare de elemente de activ, cifra de afaceri corespunzatoare activelor cumparate va fi cifra de afaceri generata de respectivele active in anul anterior autorizarii operatiunii de concentrare economica. Daca specificul activelor cumparate nu permite defalcarea cifrei de afaceri, cifra de afaceri corespunzatoare activelor cumparate se va calcula proportional cu ponderea acestora din totalul patrimoniului intreprinderii vanzatoare. In cazul tranzactiilor care implica externalizarea serviciilor prin transferul unei activitati comerciale (indiferent de modul de organizare a acesteia), cifra de afaceri se calculeaza pe baza cifrei de afaceri interne anterioare, generata de activitatea comerciala in cauza. 6. Calculul cifrei de afaceri cumulate careia i se aplica taxa de autorizare
In cazul realizarii unei concentrari economice prin fuziune, cifra de afaceri va fi cea rezultata din cumularea cifrelor de afaceri ale intreprinderilor care fuzioneaza. Cand operatiunea de concentrare economica se realizeaza prin dobandirea controlului unic, cifra de afaceri va fi cea rezultata din cumularea cifrei de afaceri a intreprinderii care preia controlul cu cifra de afaceri a intreprinderii-tinta si cifrele de afaceri ale intreprinderilor controlate, direct sau indirect, de catre aceasta din urma. La concentrarea economica realizata prin dobandirea controlului in comun asupra unei intreprinderi existente, cifra de afaceri va fi rezultatul cumularii cifrelor de afaceri ale intreprinderilor care dobandesc controlul in comun cu cifra de afaceri a intreprinderii asupra careia s-a dobandit controlul in comun si cifrele de afaceri ale intreprinderilor controlate, la randul lor, direct sau indirect, de catre aceasta din urma. La concentrarea economica realizata prin dobandirea controlului in comun asupra unei intreprinderi nou-create, cifra de afaceri va fi rezultatul cumularii cifrelor de afaceri ale intreprinderilor care preiau controlul asupra societatii in comun nou-create. In cazul in care concentrarea economica se realizeaza prin dobandirea controlului asupra unor active, cifra de afaceri careia i se aplica taxa de autorizare se va calcula prin cumularea cifrei de afaceri a intreprinderii achizitoare cu cifra de afaceri generata de activele cumparate in anul anterior autorizarii concentrarii economice, iar in cazul in care specificul respectivelor active nu permite defalcarea cifrei de afaceri, prin cumularea cu cifra de afaceri corespunzatoare activelor cumparate, calculata proportional cu ponderea acestora din totalul patrimoniului intreprinderii vanzatoare.
7. Declararea cifrei de afaceri
Intreprinderea/Intreprinderile sau asociatiile de intreprinderi care notifica trebuie sa transmita Consiliului Concurentei, in termen de 10 zile de la data la care notificarea concentrarii economice a devenit efectiva, o nota care va cuprinde cifra de afaceri calculata potrivit prezentelor instructiuni. Nota va cuprinde atat cifra de afaceri totala, la care se va aplica taxa, cat si cifrele de afaceri care au compus-o, cu mentionarea intreprinderilor de la care provin. Nota va fi prezentata in original si va purta semnaturile si stampilele autorizate. Atunci cand la data intocmirii notei nu sunt disponibile situatiile financiare sau raportarile, dupa caz, pentru anul calendaristic precedent autorizarii, intreprinderea/intreprinderile sau asociatiile de intreprinderi care a/au notificat va/vor transmite Consiliului Concurentei calculul cifrei de afaceri pe baza situatiilor financiare/raportarilor provizorii. In termenul fixat prin decizia Consiliului Concurentei, intreprinderea/intreprinderile sau asociatiile de intreprinderi care a/au notificat va/vor inainta Consiliului Concurentei o copie certificata a situatiilor financiare/raportarilor definitive, aferente anului calendaristic anterior autorizarii impreuna cu o nota care sa cuprinda cifrele de afaceri calculate pe baza acestora.
8. Precizari finale
Sumele reprezentand taxa de autorizare se vireaza de catre intreprinderile platitoare in contul deschis la Trezoreria Statului in termenul prevazut in decizia Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei controleaza modul in care se asigura respectarea prevederilor prezentelor instructiuni privind stabilirea si plata taxei de autorizare a concentrarilor economice. Taxele de autorizare, achitate sau in curs de achitare inainte de intrarea in vigoare a prezentelor instructiuni, raman valabile. La data intrarii in vigoare a prezentelor instructiuni, Instructiunile date in aplicarea prevederilor art. 33 din Legea concurentei nr. 21/1996, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 61/2004 privind punerea in aplicare a regulamentelor si instructiunilor Consiliului Concurentei, elaborate in baza Legii concurentei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 288 din 1 aprilie 2004, se abroga.
Comentarii articol (0)