Persoanele care nu reusesc sa depuna la timp declaratiile nu vor fi penalizate, aceste documente putand fi depuse in toata aceasta saptamana, iar neconcordantele care se pot ivi pot fi refacute, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Mihai Seitan, citat de Mediafax.
"Dupa ce sistemul se va pune la timp, atunci se vor aplica penalitati, daca se va dovedi reaua-credinta. Este normal ca oamenii sa invete (ce au de facut - n.r.), sa invete si cei care lucreaza cu ei", a spus ministrul, adaugand ca este falsa toata aceasta "isterie".
Seitan a precizat ca, de zece ani, in perioada 24 - 25 a fiecarei luni, este aglomeratie mare la casele de pensii si la agentiile somaj , doarece in aceasta perioada vin si reprezentantii firmelor care trebuie sa depuna documentele. De obicei, toata lumea lasa pentru ultimele zile sa faca acest lucru.
Sunt si conturi in care se pot depune bani, a precizat seitan, el adugand ca orice declaratie care intra intr-un sistem trebuie facuta manual, deoarece este nevoie de semnatura, iar pentru persoanele fizice inca nu exista coduri care sa permita semnatura electronica.
Ministrul a precizat ca "lucrurile au fost puse la punct si sunt tinute sub control",
programele de lucru fiind prelungite pana la ora 18.00 - 19.00.
"S-a speriat lumea ca se vor plati amenzi daca nu depun azi (miercuri - n.r.) declaratiile. Se pot depune declaratiile toata aceasta saptamana, probabil si saptamana viitoare", a completat Mihai seitan.
Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, asa cum sunt definite de OUG nr. 58/2010, trebuie sa plateasca pana miercuri, 25 august, contributiile la pensie si somaj aferente castigurilor din luna iulie, in timp ce contributia la sanatate va fi platita abia pe 25 ianuarie.
Conform art. III din OUG nr. 58/2010, pentru
orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.
Baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.
Cotele contributiilor individuale sunt cele prevazute de lege pentru contributia individuala de asigurari sociale, pentru contributia individuala de asigurari pentru somaj, precum si pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.
Pentru veniturile de natura profesionala, contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste de persoana care le realizeaza
la termenele stabilite in Legea nr. 95/2006.
Declaratiile de asigurare se depun, o singura data, pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat venituri de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate.
In cazul asigurarilor sociale de sanatate, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au declarat, luni, pentru Mediafax, ca persoanele care obtin constant venituri din drepturi de autor trebuie sa depuna declaratiile de asigurare o data pe an, in 25 ianuarie.
Directorul Directiei Juridice, Liliana Mihai, a explicat ca plata contributiilor in sistemul asigurarilor sociale de sanatate este reglementata din 2006 prin Legea 95. De aceea, nu este necesar ca persoanele care obtin constant venituri din drepturi de autor sa depuna lunar astfel de declaratii, si acestea urmand sa depune declaratiile de asigurare in data de 25 ianuarie a fiecarui an.
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, vineri, agentiei Mediafax, ca persoanele care obtin venituri din drepturi de autor, dar si pe cartea de munca platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate.
"Sunt trei situatii. Una care vizeaza persoanele ce obtin venituri, altele decat din drepturi de autor, si care platesc contributia la asigurarile de sanatate. Apoi, sunt cei care primesc venituri din drepturi de autor, dar au si carte de munca. Acestia platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate. Adica, o data pentru drepturile de autor, iar a doua oara pentru cartea de munca", a precizat presedintele CNAS.
A treia categorie este reprezentata de persoanele care obtin doar ocazional venituri din drepturile de autor. "in acest caz, nu este platita contributia la asigurarile sociale de sanatate", a mai spus presedintele CNAS, Lucian Duta.
Ce spun normele de aplicare?
Potrivit normelor metodologice, toti cei care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - sau ocazional datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate, prevazute la art. III alin. (2) din ordonanta de urgenta.
Mai mult, si persoanele care realizeaza venituri profesionale pe langa cele salariale vor fi obligate sa plateasca contributiile de asigurari sociale si pentru acest tip de venituri, insa doar in cazul in care venitul are caracter repetitiv -lunar, trimestrial sau semestrial
Pe de alta parte, persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
In cazul in care realizati venituri cu caracter repetitiv, veti plati contributii daca veniturile, calculate lunar, sunt mai mici decat echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie(9180l lei).
Daca va incadrati in categoria veniturilor obtinute ocazional, veti plati contributiile raportate la venituri de maxim 5 salarii medii brute anual. Pentru ceea ce se va obtine net peste acesta suma, nu se vor plati contributii.
Drepturi de autor
Platitorii de drepturi de autor vor retine in continuare 10%, insa, cel care beneficiaza de un astfel de contract va trebui sa declare si sa plateasca lunar contributii sociale de 16,5% din care : 10,5% CAS, 0,5% somaj, 5,5% CASS, calculate la venitul net ( in prezent de 80% din venitul brut deoarece cota de cheltuieli forfetare s-a diminuat de la 40% la 20%).
Persoanele Fizice Autorizate
Prima intrebare care se pune in acest caz este daca activitatea PFA-ului se incadreaza la cele dependente sau independente.
Daca desfasurati o activitate cu caracter dependent, atunci veti datora toate contributiile, la fel ca in cazul unui salariu.
Daca sunteti PFA independent, atunci veti plati 16% impozit la norma de venit si 16,5% contributii sociale.
Declaratiile pentru somaj si pensii pot fi vizualizate in fisierul atasat.
Comentarii articol (65)